Religion

Prester kritiserer manglende informasjon om utsettelse av konfirmasjoner: – Jeg ble overrasket

DEN NORSKE KIRKE: Flere prester forteller om urolige foreldre etter at biskopenes anbefaling om å utsette konfirmasjonene til høsten. De tror dette kunne vært forhindret med bedre kommunikasjon internt i kirken.

– Jeg ble overrasket over at dette kom i media og ble en akutt sak før vi fikk snakket sammen internt, sier Torkel Irgens, sokneprest i Rønvik, i Bodø.

Biskopene i Den norske kirke (DNK) anbefaler menighetene å vurdere om vårens planlagte konfirmasjoner bør utsettes til høsten, meldte DNK i en pressemelding før helgen. Avisen Dagen omtalte saken først.

Ifølge meldingen er årsaken risiko for lokale variasjoner i smittetrykk og restriksjoner, og utviklingen i pandemien. Flere prester sier nå at de er skuffet over det som de opplever er dårlig kommunikasjon internt i kirken.

Henvendelser fra bekymrede foreldre

Irgens sier at anbefalingen ble oppdaget ved en tilfeldighet, ved at noen i menighetsstaben så det på en nettside.

– Dette har gjort at vi har fått en del henvendelser fra urolige og bekymrede konfirmantforeldre i dag, uten at vi har fått tid til snakke som om hva vi skal gjøre og hvordan vi skal kommunisere dette ut.

Han sier at menigheten har kommet fram til at det er for tidlig å konkludere om konfirmasjonene til våren bør utsettes.

– Vi vil gjerne styre regien på dette, sier han.

Irgens legger til at ingen enda vet hvordan verden og virkeligheten ser ut i mai.

– Det kan være sånn at det er mulig å reise og samle familie og venner, ellers så er det like stengt som nå, og da må vi finne andre lokale løsninger.

Torkel Irgens

Reagerer på kommunikasjonsform

– Kirken må klare å kommunisere bedre internt. Nå blir foreldre og andre litt urolige. Det har vært delvis brannslukking og delvis avklaringsarbeid, sier Eivind Bjørnar Hetlevik, fungerende sokneprest i Bø og Malnes menighet.

Hetlevik er ikke overrasket over at man særlig i lys av den siste utviklingen på Østlandet, nå tenker på om man klarer å gjennomføre konfirmasjonene i mai.

– Siden de understreker at menighetene selv må ta avgjørelsen, var ikke å kommunisere gjennom avisene den rette kommunikasjonsformen.

Hetlevik forteller at Bø kommune i Nordland har vært koronafritt – sett bort fra noen tilfeller midt i desember. Ifølge ham er det derfor en «mer avslappet» situasjon i kommunen, men sier samtidig at det enda ikke er avklart hva menigheten skal gjøre.

Ifølge soknepresten er en mulig løsning at konfirmanter som har tilreisende familie fra andre deler av landet utsetter, men at resten kan «kjøre på». Uansett hvilken løsning de lander på, vil han kalle sammen foreldrene til en prat i februar.

Det har vært delvis brannslukking og delvis avklaringsarbeid

—  Eivind Bjørnar Hetlevik

Gjennomfører konfirmasjoner som planlagt

Svein Nybø er sokneprest i Kvitsøy menighet. Rogalandskommunen er en av få steder i Norge som enda ikke har hatt koronasmitte.

– Vi har erfaringer med å forholde oss til retningslinjer lokalt eller nasjonalt. Det må vi gjøre i denne saken også.

Han legger til at han enda ikke har snakket med menighetsråd, foresatte eller konfirmanter. Men sier at menigheten i utgangspunktet vil gjennomføre konfirmasjonene som er planlagt 25. april. De vil gjøre en samlet vurdering med konfirmanter og foresatte, før menighetsrådet gjør et vedtak.

Utsetter konfirmasjonene

Aud Sunde Smemo er sokneprest i Kristiansand Domkirke. Hun forteller at de er glade for biskopenes anbefaling om at man bør vurdere å utsette konfirmasjonene til høsten. De har allerede tatt avgjørelsen om å utsette vårens konfirmasjoner til høsten. Konfirmantenes foresatte har allerede fått beskjed.

– Vi ga beskjed om at konfirmasjonen er utsatt fra mai til høsten, antakeligvis september og møtte stor forståelse for det.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion