Religion

Politimann innrømmer å ha spanet på eks-medlemmer av nederlandske «Smiths venner» mot betaling

SPANING: En nederlandsk politimann innrømmer å ha spanet på to avhoppere fra det nederlandske trossamfunnet CGN mot betaling. I retten hevdes det at oppdraget kom fra et medlem av kirken.

I Nederland risikerer en 60 år gammel politimann fengsel for korrupsjon. I retten denne uka innrømte han å ha mottatt betaling for å spane på to avhoppere fra det nederlandske trossamfunnet CGN, ifølge avisen De Stentor.

Trossamfunnet har samme trosgrunnlag som norske Brunstad Christian Church (BCC), tidligere kjent som Smiths venner, men er en selvstendig organisasjon. Avhopperne som skal ha blitt spanet på var Jonathan van der Linden og Ben van Wijhe.

– Jeg ble sjokkert og trist av å høre at noen fra BCC stod bak aksjonen, sier van Wijhe til Vårt Land.

BCC har anklaget begge avhopperne for å stå bak en svertekampanje mot trossamfunnet. Før jul varslet van Wijhe søksmål mot BCC og krevde at påstandene ble trukket og beklaget.

I retten opplyste politimannen selv om at oppdragsgiveren hans var et medlem av trossamfunnet i Nederland, ifølge NRK.

Brøt seg inn i hjemmet

Ben van Wijhe sier til Vårt Land at han hørte om politimannens tilståelse tirsdag denne uka da det ble omtalt i nederlandsk media. Han tror overvåkingen har sammenheng med en hendelse fra august. Da ble van Wijhe overfalt i sitt eget hjem, forteller han.

– Jeg var i telefonen da noen ringte på døra. Da jeg åpnet, grep den ene av dem tak i meg og holdt meg opp mot veggen. Kona mi kom ut fra stua og gikk imellom dem, slik at de ikke klarte å ta fra meg telefonen. Dermed fikk jeg tatt et bilde av skiltet på bilen deres, sier van Wijhe.

Videre forteller han at de to mennene tok med seg laptopen hans og kjørte av gårde. På grunn av van Wijhes foto, ble de senere stanset av politiet og arrestert.

Innbruddstyvene ble dømt til 8 og 14 måneders fengsel i slutten av november. De har ikke fortalt hvem oppdragsgiveren deres var.

Visste om ferie

Van Wijhe tolker den ferske tilståelsen fra politimannen i Nederland som at noen fra BCC eller tilknyttede organisasjoner også stod bak overfallet.

– I retten sa de to overfallsmennene at de måtte gjennomføre oppdraget denne dagen, siden de visste at jeg skulle reise på ferie kort tid etterpå. Jeg tror de har fått vite det fordi jeg ble overvåket, sier van Wijhe.

At overfallsmennene visste om van Wijhes ferie, bekreftes av rettsdokumenter fra saken mot dem, som Vårt Land har fått tilgang til.

– Etter å ha vurdert flere alternativer, mener jeg at noen tilknyttet BCC er de som kan ha hatt størst interesse av å stjele laptopen. BCC har hevdet at jeg stod bak en påvirkningsoperasjon mot dem, og noen som er tilknyttet BCC vil kunne ha tenkt at jeg har informasjon som er viktig for dem, påstår han.

SØKSMÅL: Brunstad Christian Church (BCC) hevder at Ben van Wijhe står bak en betalt påvirkningsoperasjon mot trossamfunnet. Nå går han til sak mot BCC.

---

Brunstad Christian Church (BCC)

  • Brunstad Christian Church, tidligere kalt Den kristelige menighet, oppsto i Vestfold på begynnelsen av 1900-tallet.
  • Fikk sitt uoffisielle navn, Smiths Venner, etter stifteren Johan Oscar Smith.
  • I dag har menigheten ca. 8.400 medlemmer i Norge.
  • Nederlandske CGN (Christelijke Gemeente Nederland) har samme trosgrunnlag som norske BCC:

---

INFORMASJONSANSVARLIG: Styreleder og informasjonsansvarlig Berit Hustad Nilsen i BCC mener Ben van Wijhe er ute etter medieoppmerksomhet.

Tar avstand

Styreleder og informasjonsansvarlig Berit Hustad Nilsen i BCC, understreker at nederlandske CGN (Christelijke Gemeente Nederland) er en selvstendig organisasjon, selv om de har samme trosgrunnlag som BCC. Mannen som skal ha bestukket en politimann er angivelig medlem av den nederlandske organisasjonen.

Hustad Nilsen avviser at BCC har vært involvert i saken der en politimann har fått betalt for å spane, eller tyveriet av van Wijhes laptop.

– Vi kjente ikke til denne saken før den dukket opp i nederlandske medier, og tar avstand fra enhver form for kriminalitet, sier hun.

Til NRK har Hustad Nilsen sagt at BCC tar avstand fra van Wijhe forsøk på å «kriminalisere» BCC.

– Det er ikke van Wijhe, men en politimann i retten som har knyttet saken til et BCC-medlem. Hvordan kan det da være et forsøk på å kriminalisere BCC?

– Slik vi forstår van Wijhes uttalelser til NRK, hevder van Wijhe at BCC som organisasjon står bak overfall og innbrudd. Det er dette vi tar avstand fra.

Til NRK sa van Wijhe at han tror overvåkingen har sammenheng med innbruddet i hjemmet hans, og at «Smiths venner var de eneste som hadde interesse av innhaldet» på PC-en hans.

– Mener dere at personen som betalte politimannen for spaning handlet på egenhånd?

– BCC har ikke vært involvert, og vi kjente ikke saken før den dukket opp i nederlandske medier, sier Hustad NIlsen.

Skuffet over svar

Van Wijhe sier at han blir opprørt og skuffet over Hustad Nilsens svar.

– Det er ikke jeg som har koblet et BCC-medlem til saken, men en politimann har tilstått dette i retten. Jeg skulle ønske BCC eller noen av de tilknyttede organisasjonene var mer opptatt av å undersøke saken for å kaste lys over hva som har skjedd.

– Gjør dere noe for å undersøke hvordan dette kunne ha skjedd, Berit Hustad Nilsen?

– Som nevnt involverer ikke saken BCC, heller ikke noen av våre medlemmer. Vi anser enhver form for kriminalitet, trusler og overfall som en sak for politi og påtalemyndigheter.

Vil ikke assosieres

Pressetalskvinne Hanna Kook i det nederlandske trossamfunnet, sier til NRK at de vil distansere seg fra både innbruddet og spaningen. Det er ødeleggende for organisasjonen å bli assosiert med slike hendelser, sier hun.

– Vi er et trossamfunn med mange medlemmer. Når en av disse gjør noe ulovlig, skal og bør ikke dette bli assosiert med trossamfunnet.

Påtalemyndighetene krever at politimannen får 1,5 års fengsel for bestikkelse og korrupsjon. Dommen kommer 19. mars. NRK har tatt kontakt med den påståtte oppdragsgiveren, uten å få svar.



Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion