Religion

Forsvarer Kirkerådets tiltak: – I en pandemi handler det ikke om hvor langt på kanten vi kan være

DEN NORSKE KIRKE: Kirken har fått kritikk for å begrense seg for mye under pandemien. – Vi har prioritert hva vi kan bidra med for at pandemien skal gå over på best mulig måte, svarer kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen.

«Den norske kirke gjenopptar fysiske samlinger» åpnet pressemeldingen DNK sendte ut tirsdag formiddag. Etter uker med tilnærmet full nedstengning, tillater nå de nye nasjonale smittevernreglene større samlinger. Nå kan inntil ti personer møtes innendørs og 200 ute.

– Nå kan kirkens barne- og ungdomsarbeid gå som normalt, og det er vi veldig glade for, sier direktør i Kirkerådet Ingrid Vad Nilsen i pressemeldingen.

Forrige uke fikk kirken kritikk for det menighetsrådsmedlem Tale Hungnes kalte en «vent-og-se»-holdning. Horisonten for å kunne planlegge har vært kort for lokalmenighetene, mener hun:

«Kirken har ventet på anbefalinger fra myndighetene og reaktivt endret løpende beredskapsråd til lokalmenighetene. Resultatet er at mange ressurser lokalt har gått med til å planlegge for gudstjenester, konserter og andre arrangementer som har blitt avlyst i siste runde», skrev hun i et leserinnlegg i Vårt Land.

Se Kirkerådets svar på kritikken senere i saken.

Nærvær over en kopp kakao

Å komme som ny konfirmant midt i en pandemi, kan være utfordrende. Hvordan skal ungdommene kunne dele liv og tro, og få et forhold til kirken, på et Zoom-møte med flere titalls deltakere? Det måtte Holmlia menighet spørre seg.

Etter nesten et år med begrensninger, har menigheten kommet fram til at de fysiske menneskemøtene fortsatt er de viktigste – men at digitale treff kan ha stor verdi i kombinasjon med det.

– Når vi nå tar imot et nytt kull, tusler vi en runde med hver av dem, og drikker en kopp kakao. Vi får bli kjent og høre hva de interesserer seg for, forteller kapellan Bendik Vollebæk.

Bendik Vollebæk

I et vanlig år deltar konfirmantene i aktivitetsgrupper, med drama, teknikk, sport eller musikk. Nå håper Holmlia menighet likevel å kunne gi smakebiter av dette, selv om begrensningene er mange.

– Vi planlegger å møtes i mindre grupper, som for eksempel kan bli et bittelite kor. Alle lærer seg den samme sangen, spiller den inn, og så setter vi det sammen og ser på i fellesskap digitalt, forteller han.

Menigheten skal også arrangere «menneskebingo». I de små gruppene svarer konfirmantene på hvilket fotballag de heier på, deres favorittferiested – og når alle møtes digitalt, krysser de av for interessene som stemmer i deres gruppe.

– Ingen grunn til å være kjepphøy

«Jeg spør meg om kirken i stor nok grad evner å bruke denne krisen til å se etter muligheter, til å utforske nye måter å være kirke på» fortsatte Hungnes’ innlegg.

Kirkerådet har derimot sett en enorm stå-på-vilje for nye løsninger i hele kirke-Norge:

– Det har vært en utrolig kreativitet landet over, og en iver etter å skape kirke innenfor de rammene vi har hatt til enhver tid, forteller kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen.

Samtidig understreker hun at kirka lever av at folk møtes og derfor rammes hardt av pandemien.

Direktøren har «ingen grunn til å være kjepphøy på at vi har gjort alt riktig». Kirken, og hele samfunnet, har vært i en løpende tilstand av dilemmaer og risikovurderinger.

– Vår prioritering har vært på «hva kan vi bidra med for at pandemien skal gå over på best mulig måte?» heller enn «hvor langt på kanten kan vi være?».

Dette er Kirkerådets nye direktør: Ingrid Vad Nilsen er 60 år og bor i Oslo. Hun kommer fra stillingen som ekspedisjonssjef i Kirkerådet.

---

Kirkens smittevernråd

  • Det er lov med inntil ti personer på innendørs gudstjenester og arrangementer, og 200 utendørs.
  • For begravelser gjelder fortsatt et maksantall på 50 personer innendørs.
  • Nå venter Kirkerådet på en avklaring på reglene om fastmonterte seter, som Helsedirektoratet har fått beskjed om å se nærmere på.

---

Mener kirken må bidra i dugnaden

Vad Nilsen forklarer kirkens nedstengning i januar med at landet ble bedt om å ta i et krafttak for å begrense smitten.

– Noen mener vi har vært for forsiktige. Men som arbeidsgiver har vi også et ansvar for de mange vi sender ut i potensielle smittesituasjoner. Vi må legge til rette for et forsvarlig arbeidsmiljø, i en situasjon som er helt ny, og svært krevende for alle.

– Har du noen oppfordring til menighetene der ute, nå som det åpnes opp for mer barne- og ungdomsarbeid?

– Det tror jeg nesten er unødvendig. Det står mange hundre medarbeidere ivrige etter å starte opp igjen, sier kirkerådsdirektøren.

Kaller året en «pendel»

Kapellan Bendik Vollebæk er imponert over kollegaer landet over, som har vært til stede for folk på tross av omstendighetene.

– Når vi har planlagt nye typer aktiviteter i en ukjent situasjon, har vi måttet starte med de grunnleggende spørsmålene: Hva skal kirken være, og hva er vår viktigste verdi? Det har vært en god ting.

Vollebæk beskriver det siste året som en «pendel». I det ene øyeblikket er staben full av giv, ivrige etter å finne nye løsninger på kirkens oppdrag, men:

– Så klart merker vi en skikkelig slitasje. Å hele tiden måtte skrinlegge forberedte ting, kan være frustrerende.

Én av flere gode ting som har kommet ut av det digitale, er at kirken kommer inn i folks hjem på nye måter, mener kapellanen.

– Under den første nedstengningen brukte vi kristuskransen med ungdommene. Det har vært fint å erfare at trospraksisen kan bli med hjem til folk, sier Vollebæk.

Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion