Religion

Prosten irritert etter at kirkene i Sarpsborg må stenge: – Vi har vært pinlig nøyaktige

COVID-19: Etter tre smitteutbrudd i kristne menigheter i Sarpsborg har kommunen nå stengt kirkene. Den norske kirke har ikke hatt smitte, men må avlyse 32 julegudstjenester.

Etter smitteutbrudd i en tredje menighet i Sarpsborg, besluttet kommunen i går å forby alle arrangementer innendørs – også gudstjenester. Det betyr at alle julegudstjenester i kommunen må avlyses.

– Vi er veldig lei oss for dette. Samtidig kan vi kjenne på en smule irritasjon, fordi det har ikke vært noe smitteutbrudd i Den norske kirke. Vi har vært pinlig nøyaktige på å følge smittevernreglene hele veien, sier en skuffet Espen Feilberg Jacobsen, prost i Sarpsborg.

Han skjønner likevel behovet for å ta grep.

– Det er fryktelig trist. Vi hadde ikke planlagt for at dette skulle skje, så vi har ingen plan b eller c, sier Asbjørn Paulsen, kirkeverge i Sarpsborg.

Dropper utendørsgudstjenester

32 gudstjenester må nå avlyses.

– Hva med å satse på utendørs gudstjenester?

– Vi har funnet ut at det ville undergrave intensjonen med den nye forskriften, som jo er å unngå å samle folk. I lydighet og solidaritet vil vi derfor ikke gjøre det, sier Paulsen.

Han oppfordrer i stedet folk til å følge de nasjonale gudstjenestesendingene fra NRK.

Forrige uke fikk 42 personer påvist covid-19 etter samlinger i Bless Kristent Fellesskap og Norge for Kristus, som begge har tilholdssted i Sarpsborg. Det tredje utbruddet er knyttet til Betania Klavestadhaugen. Vårt Land har forsøkt å komme i kontakt med menigheten onsdag formiddag, men foreløpig ikke fått noe svar.

Begravelser, vielser og dåp unntatt

Prosten sier kirken nå satser digitalt så godt de kan.

– Vi har spilt inn en gudstjeneste som skal strømmes digitalt på julaften. Flere får vi ikke laget, da det nå også er begrensninger på hvor mange som kan være med på sånne opptak.

Likevel blir det lagt ut morgen- og kveldsbønner hver dag, som blir sett av mellom 500 og 1000 hver dag, understreker prosten.

Begravelser, vielser og dåp har fått unntak og kan fortsatt arrangeres, legger Feilberg Jacobsen til.

Torgeir Holljen Thon

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion