Religion

Oslo-menigheter går inn for heldigital jul

Frikirke: Julegudstjenestene er avlyst hos flere av Oslos menigheter.

- Det er tungt. Mange sliter nok med å skjønne at regelverket er nødvendig. Det er jo myndighetene som skal bedømme, men det er nok noe frustrasjon hos prestene og kirkegjengerne, sier Bernt Eidsvig, biskop i Oslo katolske bispedømme (Okb).

Maks 20 personer kan samles til julegudstjenester i Oslo, dersom man har faste seter og én meters avstand. Det kunngjorde byrådet i Oslo 10. desember. Kari Veiteberg, Oslo-biskop i Den norske kirke, uttalte i går til Vårt Land at regelverket innebærte et nei til gudstjenester i julen. Men det er også spikeren i kisten for julegudstjenestene i en rekke andre menigheter i hovedstaden


Skal ha digitale messer

Eidsvig sier at Oslo kommunes regler for religiøse samlinger også får konsekvenser for Okbs menigheter.

- I kirkene St. Olav pleier det å være 7-8 tusen til messe julaften og første juledag. Deler du det på 20 per messe, så ser du hvor mange messer vi må ha for å få alle inn.

Han forteller at Okb vil holde strømmede messer på hovedspråkene. I tillegg vurderer bispedømmet å ha messer utendørs i tråd med regelverket.

---

Dette sier regelverket:

  • Maks 20 personer kan samles til julegudstjenester i Oslo, dersom man har faste seter og én meters avstand.
  • Nasjonalt er grensen på 50 personer i kirker med kirkebenker, og 200 i kirker med fastmonterte stoler.

---

Håper regelverket myknes opp.

- De nye reglene hjelper oss ikke med tanke på hva som er vanlig i julen. Vi har planlagt for at det er null gudstjenester og isteden ha digitale samlinger, sier Erik Andreassen, pastor i Oslo misjonskirke Betlehem.

Andreassen åpne for at det kan bli mindre samlinger på dagtid, men sier at løpet er kjørt for vanlige julegudstjenester.

- Menigheten forstår situasjonen og er takknemlig for at vi gjør ting digitalt.

Han mener det er positivt at det ikke vektlegges å ha fastmonterte stoler, men håper samtidig at regelverket fortsatt myknes opp.

Erik Andreassen

Har mange studenter

Ifølge Daniel Skjøtskift Johannessen, som er pastor i Storsalen menighet, har menigheten hatt digitale gudstjenester siden begynnelsen av november.

Han sier at Storsalen hver søndag har samlet noen få mennesker for å streame gudstjenestene som blir lagt ut på nett samme dag.

- Det vil nok bli løsningen for oss i julen også, sier han.

- Hvordan tar folk det?

- Medlemmene våre er overraskende positive til en lite ideell måte å feire gudstjeneste på, sier Johannessen.

Han legger til at menigheten har mange studenter som skal hjem til jul.

- Jeg tror nok at flere av det synes det er greit at vi ikke samles. Siden de ikke ønsker å utsette seg for smitte før de skal hjem.

Også Filadelfiakirken i Oslo opplyser om at menigheten vil fortsette med digitale gudstjenester.

Blitt kontaktet av flere menigheter

Erhardt Hermansen er generalsekretær i paraplyorganisasjonen Norges kristne råd (Nkr). Han sier at Nkr har blitt kontaktet av flere menigheter med spørsmål om hvordan Oslo kommunes regelverk skal forstås i lys av nasjonale retningslinjene.

- Mange opplever regelverket som et dårlig kompromiss, samt at plassbegrensningen i realiteten er et nei til gudstjenester.

Ifølge Hermansen sier flere av medlemmene at begrensningen på 20 personer gjør det lite aktuelt å gjennomføre gudstjenester. Isteden velger menighetene å fortsette med heldigitale gudstjenester.

- Det er få som planlegger hybride løsninger med 20 personer tilstede.

Andre planlegger alternativer som utendørs gudstjenester og kirkevandringer.

- Jeg skulle ønsket at Oslo kommune åpnet for at flere kan gå til julegudstjenester og legge seg mer opp mot det nasjonale nivået.


Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Religion