Religion

Oslo-menigheter går inn for heldigital jul

Frikirke: Julegudstjenestene er avlyst hos flere av Oslos menigheter.

- Det er tungt. Mange sliter nok med å skjønne at regelverket er nødvendig. Det er jo myndighetene som skal bedømme, men det er nok noe frustrasjon hos prestene og kirkegjengerne, sier Bernt Eidsvig, biskop i Oslo katolske bispedømme (Okb).

Maks 20 personer kan samles til julegudstjenester i Oslo, dersom man har faste seter og én meters avstand. Det kunngjorde byrådet i Oslo 10. desember. Kari Veiteberg, Oslo-biskop i Den norske kirke, uttalte i går til Vårt Land at regelverket innebærte et nei til gudstjenester i julen. Men det er også spikeren i kisten for julegudstjenestene i en rekke andre menigheter i hovedstaden


Skal ha digitale messer

Eidsvig sier at Oslo kommunes regler for religiøse samlinger også får konsekvenser for Okbs menigheter.

- I kirkene St. Olav pleier det å være 7-8 tusen til messe julaften og første juledag. Deler du det på 20 per messe, så ser du hvor mange messer vi må ha for å få alle inn.

Han forteller at Okb vil holde strømmede messer på hovedspråkene. I tillegg vurderer bispedømmet å ha messer utendørs i tråd med regelverket.

---

Dette sier regelverket:

  • Maks 20 personer kan samles til julegudstjenester i Oslo, dersom man har faste seter og én meters avstand.
  • Nasjonalt er grensen på 50 personer i kirker med kirkebenker, og 200 i kirker med fastmonterte stoler.

---

Håper regelverket myknes opp.

- De nye reglene hjelper oss ikke med tanke på hva som er vanlig i julen. Vi har planlagt for at det er null gudstjenester og isteden ha digitale samlinger, sier Erik Andreassen, pastor i Oslo misjonskirke Betlehem.

Andreassen åpne for at det kan bli mindre samlinger på dagtid, men sier at løpet er kjørt for vanlige julegudstjenester.

- Menigheten forstår situasjonen og er takknemlig for at vi gjør ting digitalt.

Han mener det er positivt at det ikke vektlegges å ha fastmonterte stoler, men håper samtidig at regelverket fortsatt myknes opp.

Erik Andreassen

Har mange studenter

Ifølge Daniel Skjøtskift Johannessen, som er pastor i Storsalen menighet, har menigheten hatt digitale gudstjenester siden begynnelsen av november.

Han sier at Storsalen hver søndag har samlet noen få mennesker for å streame gudstjenestene som blir lagt ut på nett samme dag.

- Det vil nok bli løsningen for oss i julen også, sier han.

- Hvordan tar folk det?

- Medlemmene våre er overraskende positive til en lite ideell måte å feire gudstjeneste på, sier Johannessen.

Han legger til at menigheten har mange studenter som skal hjem til jul.

- Jeg tror nok at flere av det synes det er greit at vi ikke samles. Siden de ikke ønsker å utsette seg for smitte før de skal hjem.

Også Filadelfiakirken i Oslo opplyser om at menigheten vil fortsette med digitale gudstjenester.

Blitt kontaktet av flere menigheter

Erhardt Hermansen er generalsekretær i paraplyorganisasjonen Norges kristne råd (Nkr). Han sier at Nkr har blitt kontaktet av flere menigheter med spørsmål om hvordan Oslo kommunes regelverk skal forstås i lys av nasjonale retningslinjene.

- Mange opplever regelverket som et dårlig kompromiss, samt at plassbegrensningen i realiteten er et nei til gudstjenester.

Ifølge Hermansen sier flere av medlemmene at begrensningen på 20 personer gjør det lite aktuelt å gjennomføre gudstjenester. Isteden velger menighetene å fortsette med heldigitale gudstjenester.

- Det er få som planlegger hybride løsninger med 20 personer tilstede.

Andre planlegger alternativer som utendørs gudstjenester og kirkevandringer.

- Jeg skulle ønsket at Oslo kommune åpnet for at flere kan gå til julegudstjenester og legge seg mer opp mot det nasjonale nivået.


Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion