Religion

Slik vil Ropstad redde kirkejula

SMITTEVERN: Fortsatt vil bare 50 personer få være til stede i kirken i jula. For at flest mulig skal få delta på julegudstjenestene, vil barne- og familieministeren legge til rette for kirkevandringer som et alternativ.

– Vi ønsker å legge til rette for fleksible arrangementer i kirkene, og da særlig på julaften. På den måten håper vi å bidra til at alle som ønsker å være innom kirken i jula skal få muligheten til det, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.

Sammen med kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen har han diskutert hvordan flest mulig skal få mulighet til å få delta på årets julegudstjenester i en tid hvor smittevernsrestriksjonene er strenge som følge av koronapandemien.

Kirkevandringer er et eksempel på et fleksibelt arrangement som vil være mulig for kirkene å arrangere som et alternativ til de tradisjonelle julegudstjenestene, kunne Ropstad og Vad Nilsen fortelle i et videointervju med Vårt Land på onsdag.

---

Julegudstjenester

Maks. 50 deltakere innendørs, med to meters avstand ved salmesang.

Maks. 200 deltakere utendørs på avgrenset område, med en meters avstand.

Alle deltakere må registreres for eventuell smitteoppsporing.

Kor og musikere må holdes adskilt fra andre deltakere.

Anbefaling om å ikke feire nattverd.

---

Nye retningslinjer

For at flest mulig skal få komme til kirken i jula, lempes det i dag på retningslinjene for arrangementer. Fortsatt kan kun maksimalt 50 deltakere være til stede i kirkerommet. Det må også være én meter mellom dem. Men kirken kan nå slippe inn og ut en jevn strøm av mennesker, forutsatt at kirkerommet er stort nok til å overholde smittevernsreglene.

– Med dagens regler måtte vi ha tatt inn 50 personer i kirken, så tømt kirkerommet igjen, og så fått inn 50 nye. Det betyr mye for oss at vi kan ha jevn en strøm av mennesker som går gjennom kirken og lytte til korsang, orgelmusikk og få opplest juleevangeliet, sier Ingrid Vad Nilsen.

Kirkevandringen forutsetter også at man registrerer deltakerne som kommer inn og ut av kirken.

– Vi må prøve å tenke at vi skal ha ha noen gode minner fra jul i år også, selv om de blir annerledes enn de pleier å være, sier Vad Nilsen.

– Jeg tror det betyr mye for mange å bare få komme inn i kirken på julaften for å få litt korsang, kanskje velsignelsen og en preken, sier Ropstad.

Tror mange vil velge utendørsgudstjenester

Ropstad understreker at det flere steder fortsatt vil være naturlig å avholde tradisjonelle julegudstjenester, men da med maksimalt 50 til stede.

Mange vil trolig også arrangere flere gudstjenester på samme dag, tror Vad Nilsen.

– I tillegg tror jeg vi vil få se mange utendørsgudstjenester i år. Der er rammen 200 deltakere, sier hun, og opplyser om at kirkens oppdaterte smittevernveileder også vil bli offentliggjort i dag.

At myndighetene nå åpner opp for kirkevandringer ble også nevnt da regjeringen kl 12 holdt pressekonferanse om koronasituasjonen.

– Det kom fram som et ønske fra preses, og jeg tror det vil legge til rette for at flere kan få gode opplevelser i kirken, uttalte helseminister Bent Høie.

Regjeringen opprettholder for øvrig anbefalingen om at man kan ha inntil fem gjester til over nyttår, men åpner for unntak på inntil ti gjester på to av dagene, skriver NTB.

– Julen er jo en tid for nærhet, ikke avstand. Vi vil at alle skal få feire jul med så mange som mulig av de man ønsker rundt seg. Det fortjener vi, ikke minst i år, sa statsminister Erna Solberg (H), ifølge nyhetsbyrået.

Menigheter forbereder seg på annerledes jul

Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd sier at signalene fra regjeringen er i tråd med hva regjeringen og helsemyndighetene har signalisert de siste to ukene.

– Dette er også noe vi har forberedt kirkene på. Og det er viktig for kirkene å forholde seg til de retningslinjer og regler som til enhver tid gjelder. Kirkens oppgave er å gi rom for den nærværende Gud i alle livets situasjoner, også i pandemiens tid. Sammen med våre medlemskirker lokalt og nasjonalt vil vi gjøre vårt ytterste, og dette året primært gjennom digitale arrangement for å være med å spre tro og håp i en krevende tid.

I en pressemelding skriver biskop i Nidaros Herborg Finnset at hun har forståelse for myndighetenes smittevernsrammer, og understreker at kirken naturligvis tar fullt del i samfunnets dugnad for å få bukt med pandemien.

– For mange er julaftensgudstjenesten en viktig del av julefeiringa. I år blir det annerledes. Jeg vet at det i menigheter i Nidaros arbeides med hvordan vi midt i dette kan skape gode juleopplevelser for flest mulig i kirkene og utendørs, skriver biskopen.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion