Religion

Medlem av «Smiths Venner»: – Det er ikke bare lederne på toppen som mistenkeliggjør kritikere

Flere medlemmer av Brunstad Christian Church opplever manglende ytringsfrihet, ifølge NRK Brennpunkt. Per Olav Lindberg (21) mener problemet ligger i hele organisasjonen.

I NRKs ferske Brennpunkt-dokumentar om Smiths Venner, forteller nåværende og tidligere medlemmer om sosial kontroll og mangel på ytringsfrihet i trossamfunnet, som formelt heter Brunstad Christian Church (BCC).

En av dem er Per Olav Lindberg (21), som er medlem av BCC. I et innlegg i dagens Vårt Land skriver Lindberg at ytringsfrihet er «ett av de områdene der BCC som organisasjon har størst forbedringspotensial». Han tror medlemmer kan oppleve å bli mistenkeliggjort dersom de kritiserer menigheten og ledelsen.

– Det er ikke bare ledelsen på toppen som skaper en sånn mistenkeliggjøring. Det ligger i hele organisasjonen og blant medlemmene, sier han til Vårt Land.

Selv om man er enig i kjernen av BCCs lære, kan man likevel bli mistenkeliggjort, ifølge Lindberg. Det kan eksempelvis skje hvis man stiller spørsmål ved størrelsen på Brunstad, og antall dugnadstimer medlemmer oppfordres til å arbeide, forklarer han.

– Hvordan kommer mistenkeliggjøringen til uttrykk?

– Hvis man kommer med kritikk, blir man gjerne møtt med døve ører til å begynne med. Men hvis man fortsettere å ytre seg, kan man få negative reaksjoner fra andre. De kan for eksempel si at man bør slutte å fokusere på det som er negativt, men heller bør se på det positive. Folk kan begynne å snakke om deg og mene at du ikke er «helt med» i gruppen, sier Lindberg, som selv har deltatt i slike samtaler.

Undersøkelse blant medlemmer

I forkant av Brennpunkt-dokumentaren har BCC utført en undersøkelse blant egne medlemmer. De har blant annet bedt medlemmer ta stilling til påstanden «jeg opplever mangel på ytringsfrihet i BCC». 92,4 prosent er helt eller delvis uenige.

– Det er bra med anonyme undersøkelser. Men tallet er ikke nødvendigvis representativt. Det er sannsynlig at det er de mest ivrige og helhjertede medlemmene som svarer. En annen ting er konteksten til undersøkelsen ble gitt. Det ble skapt et bilde av at BCC ble angrepet av media, og at undersøkelsen skulle motbevise det media sier. Da kan man føle at det finnes et riktig og et feil svar, sier Lindberg.

Han er imidlertid overrasket over at hele fem prosent av medlemmene er helt eller delvis enige i at de mangler ytringsfrihet i trossamfunnet.

– Det er ganske mange hvis man regner på det, sier han.

Tar medlemmer på alvor

Styreleder Berit Hustad Nilsen i BCC svarer på påstandene om manglende ytringsfrihet i en e-post.

– Er det god nok ytringsfrihet for medlemmer i BCC?

– Vi tar våre medlemmer på stort alvor, og vi gjør tiltak for å lytte, hjelpe og avdekke om det er noe vi kan gjøre bedre. Vi setter pris på at medlemmene ytrer sin mening, både i og utenfor menighetene, og vi snakker sammen dersom noe er vanskelig, sier Hustad Nilsen, som håper Per Olav Lindberg vil fortsette å være medlem og at han vil trives med det.

Hun mener Vårt Land og andre medier burde snakke med flere ungdommer i BCC om hvordan det står til med ytringsfriheten i trossamfunnet.

– Her mener vi NRK Brennpunkt ikke har gjort en grundig nok jobb med å tilstrebe bredde i kildeutvalget. Hvis du leser NRKs kommentarfelt på sosiale medier, så koker det av kommentarer fra frustrerte medlemmer som ikke kjenner seg igjen i det bildet som fremstilles av at de ikke har ytringsfrihet i menighet og samfunn.

Når det gjelder medlemsundersøkelsen, sier Hustad Nilsen at kirkesamfunnet ville vite om påstanden om manglende ytringsfrihet stemmer med medlemmers opplevelse.

At undersøkelsen er gjennomført som en respons til NRK, kan det gjøre at enkelte føler seg forpliktet til å svare på en måte som setter menigheten i et godt lys?

– Det faktum at undersøkelsen er gjort i sammenheng med NRK Brennpunkts fokus på BCC, kan påvirke resultatene, så det må tas høyde for at resultatene kan tolkes som frustrasjon over Brennpunkts tilnærming til vårt trossamfunn.

Hun understreker imidlertid at undersøkelsen ble gjort helt anonymt gjennom verktøyet Questback.

Risikerer å devaluere personer

Tormod Kleiven er professor i diakonivitenskap ved VID vitenskapelige høgskole, og har arbeidet med konflikthåndtering i kirkelige sammenhenger. Han kan ikke uttale seg spesifikt om BCC, men på generelt grunnlag er det skadelig for et menighetsmiljø dersom opplevelsen av manglende ytringsfrihet er gjennomgående, mener han.

– Når kritiske ytringer får negative reaksjoner innad i gruppen, risikerer man å devaluere personene som står bak ytringene. De vil kunne oppleve seg mindre verdifulle i sammenhengen, sier Kleiven.

Det er viktig med en åpenhetskultur der man får tilbakemeldinger som viser at kritikk tas på alvor, selv om man ikke er enig i kritikken, mener han.

– Dersom andre er opptatt av å fortelle om alt det gode med fellesskapet, istedenfor å forholde seg til kritikk, da sier man i praksis at det negative som ytres ikke har gyldighet, sier Kleiven.

Han mener ledelsen i et kirkesamfunn har hovedansvaret for å skape en sunn åpenhetskultur.

– Kulturendring tar tid. To faktorer er avgjørende hvis det skal skje endring: For det første må ikke kritiske ytringer bli fortiet eller motsagt på en måte som gjør at de mister gyldighet. Samtidig trengs det også vilje på alle nivåer i sammenhengen til å heie frem prosesser som skaper større åpenhet.

Mener BCC bør akseptere deler av kritikken

Etter at dokumentaren ble publisert på NRKs nettsider har Lindberg fått flere positive tilbakemeldinger fra medlemmer av BCC. Han mener Berit Hustad Nilsen og BCC bør akseptere noe av kritikken fra dokumentaren offentlig, selv om de ikke er enige i alt.

– Det ville sendt et signal om at vi ikke er ufeilbarlige som menighet, og at vi har ting som kan forbedres.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion