Religion

Lokale kirker støtter Ungdom i Oppdrag

Ungdom i Oppdrag Skien kan gå glipp av kommunale midler på grunn av homofilisyn, men får støtte fra kirkene i kommunen. Lederen for kommunens utvalg åpner for at også Normisjons søknad kan bli avvist.

– Vi synes ikke det er greit at kommunen blander tro og teologi med kriterier for tildeling av midler, sier Vidar Bergsland, pastor i Skien baptistmenighet og leder for Skien Felleskirkelige Forum.

I Skien kommune risikerer Ungdom i Oppdrag (UIO) å gå glipp av offentlige midler på grunn av organisasjonens konservative homofilisyn. Nå får UIO støtte fra sammenslutningen av kirker i Skien, som står bak et leserinnlegg i lokalavisen Varden.

Bergsland (bildet) forteller at det felleskirkelige forumet består prester og pastorer i alt fra Den norske kirke til frimenighetene i Skien.

– Her er det både menigheter som deler UIO sitt syn, og menigheter som ikke gjør det. Uansett sett hva man måtte mene om homofili, blir det prinsipielt feil å knytte kriterier for en tilskuddsordning til et trossamfunns syn på dette, sier han.

Vidar Bergsland er pastor i Skien baptistmenighet og leder for Skien Felleskirkelige Forum. De har nylig uttrykt støtte til Ungdom Oppdrag i lokalavisen Varden.

Åpne organisasjoner

Skien kommune lenge hatt en ordning der foreninger innen idrett og kultur har sluppet å betale avgift for vann, avløp og renovasjon (VAR-avgifter). Tidligere i år vedtok Skien kommune at tilskuddet skal gis til åpne, medlemsbaserte organisasjoner med aktiviteter innenfor kultur- og fritidsområdet i Skien.

Kommunedirektøren har foreslått å gi UIO Skien avslag på sin søknad om å få refundert 124.000 kroner. Begrunnelsen er at misjonsbevegelsen ikke har medlemmer i ordinær forstand, og at de ikke aksepterer homofilt ekteskap.

Saken skal behandles politisk i slutten av november.

I leserinnlegget fra Skien Felleskirkelige Forum ber forumet om at «kriteriene som legges til grunn for refusjon ikke knyttes til spørsmål omkring tro, teologi eller religionsfrihet».

– Fra kommunens ståsted handler dette om at organisasjoner som mottar midler skal være åpne for alle. Er det rimelig å konkludere med at en organisasjon ikke er åpen for alle, dersom de ikke tillater ledere som lever i likekjønnede forhold?

– Nei, for da knytter de kriteriene til den forståelsen det enkelte trossamfunn har. Man slutter seg til et kirkesamfunn nettopp fordi man tror på kirkens tro og trosgrunnlag. Baptistkirken er for eksempel åpen for alle, men ikke alle vil tilslutte seg kirken fordi de ikke mener det samme som oss, sier baptistpastoren.

Objektive kriterier

Odin Adelsten Aunan Bohmann fra Skien Arbeiderparti er leder for kommunens utvalg for kultur, idrett, friluftsliv og frivillighet. Førstkommende fredag har de invitert UIO til et møte for en redegjørelse av hva organisasjonen står for. Deretter vil saken bli behandlet 27. november.

– Hva er viktig for dere å få svar på før saken skal behandles?

– Vi synes det er viktig å finne objektive kriterier for hva en åpen, medlemsbasert organisasjon er. Mange kommuner diskuterer disse problemstillingene, og vi trenger erfaringer på hvilke kriterier for tilskudd andre kommuner setter, sier Bohmann.

Mens UIO har fått foreløpig avslag på sin søknad, har tre Normisjons-foreninger fått innvilget sine søknader. Dette til tross for at Normisjon heller ikke aksepterer likekjønnet ekteskap. Bohmann forteller at utvalget vil gjøre en ny vurdering av alle søknader etter ny utredning fremlegges 27. november.

– Kan det bety at også Normisjons foreninger faller utenfor ordningen?

– Ja, det kan det. Hvis vi etablerer vedtekter som sier at homofile må ha mulighet til å påta seg verv i organisasjonen, så må organisasjonen bekrefte at dette er mulig før de får tilskudd.

Mulighet til å delta

– For meg er det viktig å si at vi som kommune ikke skal involvere oss i en teologisk diskusjon, og trossamfunn skal ha full anledning til å tro på det de vil. Det er likevel et stykke derfra til diskusjonen vi nå står i, som er om alle har en teoretisk og praktisk mulighet til å delta uavhengig av kjønn, etnisitet/hudfarge, funksjonsnivå, eller seksuell legning, sier Bohmann.

– For mange kirker er synet på ekteskapet et samlivsetisk ståsted som kommer fra en teologisk overbevisning, og det er viktig for dem at ledere lever i tråd med kirkens verdier. Dersom de ikke kan motta VAR-refusjon på grunn av dette, vil ikke det i praksis bli en forskjellsbehandling av ulike teologiske ståsted?

– Som kommune har vi ansvar både å legge til rette for trosfrihet og antidiskriminering. Så gir ulike lovverk ulike rettigheter, sier Bohmann, og viser til at Stortinget har vurdert om de kan kreve at trossamfunn som mottar statstøtte har en viss andel kvinner i styret, noe de kan.

Det Bohmann frykter mest ved debatten, er polariseringen den skaper.

– Det er svært få av oss som enten står med «God hates fags»-skilt, eller har et utsvevende seksualliv ikledd regnbuens farger. Dialog og kommunikasjon utvikler oss både som politikere og medmennesker, og jeg er spent på både erfaringer, eksempler og administrative vurderinger når saken skal opp på ny, sier Bohmann.

LES MER:

• Departementet: Kirkebenker er ikke fastmonterte seter

• Nye koronaregler: Trossamfunn etterlyser avklaring på hva «fastmonterte seter» betyr

• Filosof: - Avstand er det stikk motsatte av hva vi trenger nå

---

Dette er saken

  • Skien kommune lenge hatt en ordning der foreninger innen idrett og kultur har sluppet å betale avgift for vann, avløp og renovasjon (VAR-avgifter).
  • Nå har kommunedirektøren foreslått å gi Ungdom i Oppdrag Skien avslag på sin søknad om å få refundert 124.000 kroner.
  • Begrunnelsen er at misjonsbevegelsen ikke har medlemmer i ordinær forstand, og at de ikke aksepterer homofilt ekteskap.
  • Kriteriet for å få refundert VAR-avgift sier blant annet at tilskuddet kun gis til åpne, medlemsbaserte organisasjoner med aktiviteter innenfor kultur- og fritidsområdet i Skien.
  • Saken skal behandles i Skiens utvalg for kultur, idrett, friluftsliv og frivillighet 27. november.
  • Ungdom i Oppdrag (UIO) tilhører den internasjonale misjonsbevegelsen Youth With a Mission (YWAM), og har avdelingen på ni ulike steder i Norge. I Skien driver de blant annet en såkalt Disippeltreningsskole (DTS), altså en bibelskole med et lengre utenlandsopphold i misjon.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion