Religion

Baptistlandsmøte med «uvanlig spenning»

Hovedstyreleder Jon Vestøl i Baptistsamfunnet manet til enhet ved innledningen til Landsmøtet på Gardermoen. Det ligger det kanskje ikke an til.

– Det har vært et vanskelig år, sa Jon Vestøl, som overtok som hovedstyreleder i Baptistsamfunnet for et snaut år siden, etter at Magnar Mæland trakk seg.

Han gikk av med bakgrunn i striden omkring Bærum baptistmenighet som har valgt inn en kvinne i sitt menighetsråd som lever i et likekjønnet ekteskap og fordi «vi ikke fikk til å ta de nødvendige grepene som hovedstyre i homofilisaken», som han uttalte til Kristelig Pressekontor i august.

Mæland er nå talsmann for det konservative baptistnettverket Veien Videre som trolig kommer til å markere sin holdning overfor sittende styreleder i forbindelse med ledervalget senere i landsmøtet.

Der er Vestøl, som av Veien Videre anses som teologisk liberal, en av to kandidater. Den andre kandidaten, som Veien Videre trolig vil støtte, er Sissel-Merete Uv Berg.

– Uvanlig spenning

Landsmøtet på Clarion Hotell på Gardermoen har i år flere utsendinger enn vanlig. 182 av de tilstedeværende har stemmerett på vegne av i alt 63 menigheter. Deltakerne er delt inn i to kohorter fordelt på to møtesaler.

Møteleder Jan Sæthre satte trolig ord på det mange følte da han ved inngangen til forhandlingene sa at landsmøtet hadde «litt uvanlig spenning i seg».

Han formante alle som var til stede til å vise respekt for hverandre.

I sin tale til landsmøtet fortalte hovedstyreleder Jon Vestøl om sin egen stolthet og hvordan han gradvis begynte å jobbe seg bort fra den for 30 år siden. Det startet blant annet med at han innrømmet hva han slet med og ba om forbønn for det.

– Nå er den ødeleggende stoltheten mindre markert, sa han.

Uten å være svært spesifikk la han inn noen hint om hvordan han ønsket at landsmøtet burde forløpe. Blant annet støttet han seg til en sentral skikkelse fra Hundremetersskogen.

– Ordene fra Ole Brumm kan være passende: «Det var klokt når det var inni hode mitt, men så skjedde det noe på veien ut».

– Redde kirken

Videre uttrykte Vestøl håp om at det skal være mulig å unngå en splittelse i Det Norske Baptistsamfunn.

– Jeg tror vi kan redde kirken ved Guds hjelp og fortsette å høre sammen, sa Vestøl og tok til orde for å «leve sammen på tross av ulikheter».

Han avla dem som har uttrykt at de vil gå ut av Baptistsamfunnet, en kort visitt.

– Vi må ikke tenke at vi skal få flest mulig over brua og så fjerne brua. Vi må bygge bru fra hjerte til hjerte, sa han og siterte Jesu yppersteprestlige bønn om at «de alle må være ett».

– Vi må ikke være så opptatt av problemene at vi glemmer Jesus, sa han.

Skråsikkerhet

Han advarte mot skråsikkerhet og fortalte at han selv var mer sort-hvitt i det han kalte sin «stolthetsperiode».

– Jeg tenkte at dette var rett og dette var feil. Men etter hvert ble livet mer fargerikt, sa Vestøl som manet til å forsøke å se virkeligheten slik andre ser det.

Valgte ny generalsekretær 

Fredag ettermiddag ble Bjørn Bjørnø valgt som ny generalsekretær i Det norske babtissamfunn.

– Noen lurer sikkert på hvor jeg står når det gjelder samliv. Her vil jeg være tydelig, jeg tror som det står at «til mann og kvinne skapte ham dem». Jeg tror på Guds skaperorden. Og jeg vil ikke si noe mer om den saken her, sa han.

Valget av Bjørnø var nesten enstemmig. 175 utsendinger stemte for, mens tre stemmesedler var blanke.

• Les flere saker om norske baptister her

LES MER

• Rasismens lange linjer: Jesmyn Ward skildrer tapet av en hel generasjon unge i USA

• Bli bedre kjent med de kristne demokratene i USA

• Bli bedre kjent med de katolske velgerne

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion