Religion

Helga Samset leste Bibelen høyt: – Stakkars den som er bokstavtro

Helga Samset har brukt nesten hundre timer på å lese inn Det nye testamente på nynorsk på lydbok. Etter å ha lest hele boka sammenhengende, forstår hun mindre enn noen gang at det går an å ta den bokstavelig.

1 av 2

– Det er gåtemateriale, dette her. Det er bilder. Det er vage hentydninger. Det er ting som står mot hverandre. Stakkars den som er bokstavtro, for det blir fryktelig komplisert, sier forteller og forfatter Helga Samset i samtale med Åste Dokka i Vårt Lands podkast Dokka.

På oppdrag fra Kristent Arbeid Blant Blinde og Svaksynte og Bibelselskapet har Samset lest inn hele Det nye testamentet på nynorsk. Det tok henne nesten hundre timer.

– Når jeg leser boka som helhet synes jeg det blir mindre forståelig at man kan klare å ta det helt bokstavelig. At man kan tenke på det som bokstav. At det står sånn, så da må vi gjøre sånn. Som forteller er jeg opptatt av at Jesus er den beste fortelleren av alle, og han talte mye i bilder, sier Samset.

HØR OGSÅ: Dokka møter Disco-skuespiller Andrea Bræin Hovig: – Det ble mye mer ubehagelig enn jeg hadde trodd

Vonde og overraskende tekster

I podkasten snakker Dokka og Samset om hvordan bokstavtro tolkning av bibelen har ført til mye lidelse.

– Hadde du noen opplevelser hvor du tenkte at dette var vondt å lese?

– Ja! Ja, det har jeg hatt. Jeg synes Romerne I hvor Paulus snakker om dette som er imot naturen, hvor homofile og lesbiske sammenlignes med det mest nedrige av alt. Virkningshistorien til de tekstene har blitt veldig lite grei. Det går igjen i så mange religioner, at religionen i seg selv blir konserverende for hvordan livet kan leves.

– Var det noen overraskelser underveis på det rent tekstelige?

– Johannesevangeliet kicket jeg på. Det skiller seg veldig fra de tre andre evangeliene. Ideen om hva en dialog kan være, presses ganske langt i Johannes. Det er gøy å tenke at det er det siste evangeliet som kom til. Han har levd med virkningshistorien mye lenger enn de andre. Han er enda mer på agendaen for å bygge opp dette innholdsmessig og det litterære, sier Samset.

Hun trekker fram noen litterære grep hun liker godt.

– I Johannes snakker Jesus som om han er en tikkende klokke på vei til et noe. Det er når de skal inn i Jerusalem, og han sier «Timen har kommet». Det er fantastisk å se dette klarere, hvor til dels genialt en del av dette er bygget opp. Det er veldig gøy.

HØR OGSÅ: – For meg er det ingen motsetning mellom å være kristen og feminist, sier Stine Kiil Saga

«I opphavet»

Samset er glad i nynorsk, og synes det var gjevt å lese inn Det nye testamente på sidemål.

– De to første ordene i Bibelen sier «I begynnelsen», mens på nynorsk er det «I opphavet». Det synes jeg er litt wow. De vibbene som kommer fra de ordene er fantastiske. Opphavet er et mye mer lovende ord enn begynnelsen. En begynnelse forutsetter at det er en slutt, mens opphavet kan vare starten på noe som varer evig.

I podkasten kan du blant annet høre henne lese et utdrag fra Johannesevangeliet på nynorsk. Hør podkasten her:

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion