Religion

Høytidelig festgudstjeneste i Nidarosdomen

Søndag var det duket for festgudstjeneste i Nidarosdomen for å markere ny preses, nytt Kirkemøte og nytt Kirkeråd. Kronpris Haakon var blant de prominente deltakerne.

Trondheim 20201011. 
Kronprins Haakon (t.v.) og preses Olav Fykse Tveit på vei inn til festgudstjeneste. Den norske kirke markerer ny preses, nytt kirkemøte og nytt kirkeråd med en festgudstjeneste i Nidaros domkirke med kronprinsen til stede.
Foto: Ned Alley / NTB

Årets Kirkemøte ble avrundet søndag med festgudstjeneste i Nidaros domkirke i Trondheim, hvor Den norske kirke markerte ny preses, nytt Kirkemøte og nytt Kirkeråd. Den norske kirkes nye preses, Olav Fykse Tveit,  ledet gudstjenesten sammen med Nidaros' biskop Herborg Finnset. Se opptak av gudstjenesten lenger ned i artikkelen.

Kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg var blant deltakerne på gudstjenesten.

– Få ting kan konkurrere med en gudstjeneste i Nidarosdomen, sier Solberg til Vårt Land etter gudstjenesten.

Kronprinsen satte også pris på gudstjenesten og var spesielt glad for vakker korsang.

– Det var en veldig fin opplevelse og seremoni. Jeg synes det er veldig flott å kunne høre på korsangen og det er jo en utrolig ramme rundt når det er i Nidarosdomen.

– I talen tok preses til orde mot diskriminering og hatretorikk og farlige ideologier. Hvordan opplevde kronprinsen det budskapet?

– Det er et viktig og betimelig budskap i den tiden vi lever i.

###

Fra venstre: Biskop Ingeborg Midttømme (Møre, har falt ut av denne versjonen), biskop Anne Lise Ådnøy (Stavanger), biskop Atle Sommerfeldt (Borg), biskop Olav Øygard (Nord-Hålogaland), biskop Jan Otto Myrseth (Tunsberg), biskop Kari Veiteberg (Oslo), kirkerådsleder Kristin Gunnleiksruud Raaum, H.K.H Kronprins Haakon, preses Olav Fykse Tveit, biskop Ann Helen Fjeldstad Jusnes (Sør-Hålogaland), biskop Herborg Finnset (Nidaros), biskop Halvor Nordhaug (Bjørgvin), biskop Stein Reinertsen (Agder og Telemark) og biskop Solveig Fiske (Hamar, har ramlet ut av denne versjonen). Foto: Torgrim Melhuus, Titt Melhuus.

Advarte mot giftige ideologier i prekenen

I prekenen snakket preses Fykse Tveit om mobbing og ord som kan skade. Han advarte mot ideologier som fremmer rasistiske holdninger og hat mot grupper som rom-folk, homofile og mennesker med funksjonsnedsettelser.

«Menneske vert fornedra eller forakta også i dag berre fordi dei tilhøyrer ei anna gruppe menneske. Vi veit at slike haldningar dessverre finnst også i vårt land. Vi må stå opp mot ideologiar og ord som vil forgifte samfunnet og ramme særleg religiøse eller etniske minoritetar, slik vi såg eksempel på utanfor den jødiske synagoga i Oslo nyleg.»

Preses pekte på at Jesus' ord fortsatt er aktuelle, og oppfordrer til forsoning og nestekjærlighet.

«Vårt forhold til kvarandre som menneske kan bli øydelagt av dei orda vi seier til kvarandre. Jesus peikar på at vi treng å forsone oss med kvarandre som menneske, i dei spenningar og sår som oppstår mellom enkeltmenneske, mellom ulike grupper, eller nasjonar.»

Trondheim 20201011. 
Den norske kirke markerer ny preses, nytt kirkemøte og nytt kirkeråd med en festgudstjeneste i Nidaros domkirke med kronprinsen til stede.
Foto: Ned Alley / NTB

Den norske kirke markerer ny preses, nytt kirkemøte og nytt kirkeråd med en festgudstjeneste. Foto: NTB

Urett mot samefolket

Fykse Tveit viste også til behovet for forsoning mellom majoritetssamfunnet og samefolket, som har vært utsatt for diskriminering og urett fra nasjonale myndigheter og kirken, og uttrykte håp til utfallet av den offisielle sannhets- og forsoningskommisjonen.

Preses hyllet den fraværende kong Harald ved å løfte frem hvordan han samler folket.

– I kongens tale under 25-årsjubileet ble vi alle omfavnet som norske, uansett hvem vi er, hvor vi kommer fra, hva vi tror på eller hvem vi er glad i. Det er ord som setter spor i oss som mennesker og som nasjon. Det bygger på vår kristne og humanistiske arv og viser oss hva det må bety for oss i dagens mangfoldige samfunn, sier han.

Artikkelen fortsetter under.

Se opptak av sendingen her: 

 

Koronautsatt

På grunn av koronarestriksjoner og mange inviterte, var gudstjenesten ikke åpen for øvrig menighet.

Opprinnelig skulle også kong Harald og dronning Sonja delta på festgudstjenesten, men de avlyste reisen til Trondheim på grunn av kongens sykefravær og nylige hjerteoperasjon.

Den norske kirkes nye preses, Olav Fykse Tveit, ble vigslet og innsatt under en gudstjeneste i Nidaros domkirke 10. mai i år. På grunn av smittevernrestriksjonene ble vigslingsgudstjenesten holdt i begrensede former og utenfor det planlagte kirkemøtet.

Offergaver og salmer

Offergavene under gudstjenesten går til ELCJHL Den evangelisk-lutherske kirke i Jordan og det hellige land.

Følgende salmer sto på programmet: Høyr kor kyrkjeklokka lokkar, Rámit Hearrá, oppa eanan! (Rop med jubel for Herren, all jorden!), Vi rekker våre hender frem, Hellige mysterium! Omsorg uten grenser, Confitemini Domino / Pris din gud, min sjel, Alltid freidig og Gud signe vårt dyre fedreland.

LES OGSÅ:

Disse skal sitte i Kirkerådet de neste fire årene

Et historisk Kirkemøte - med sprit og signing

Her er svar på alt du ikke visste at du lurte på om Kirkemøtet

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion