Religion

Nynazister aksjonerte utenfor synagoge under jødisk høytid: – Veldig ubehagelig, sier forstander

Da feiringen av den jødiske høytiden Yom Kippur skulle begynne søndag kveld, var Den nordiske motstandsbevegelsen til stede med flygeblader utenfor synagogen i Oslo. - Avskyelig, mener preses i Den norske kirke.

– For den jødiske minoriteten i Oslo er det veldig ubehagelig og ekkelt at tre nynazister demonstrerer utenfor synagogen på Yom Kippur, sier Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo.

Han var selv til stede da tre personer fra den nynazistiske gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) aksjonerte utenfor synagogen i Oslo søndag. Hendelsen ble først omtalt av Antirasistisk senter og Dagsavisen.

Ifølge Kohn hadde de et bord der de delte ut DNMs flygeblader.

– De ble bortvist av politiet relativt fort før gudstjenesten begynte, sier Kohn.

– Var det mange av deltakerne i feiringen som møtte dem?

– Nei, men kontoret gikk ut med en e-post til medlemmene våre for å advare. De var allerede borte da gudstjenesten begynte, svarer Kohn.

LES OGSÅ: Norske Nora Savosnick er jøde og reiser for å fortelle bestefarens historie til amerikanere som vil lytte.

Viktig høytid

DNMs nettside omtaler aksjonen som «opplysningsarbeid rundt jødisk omskjæring» og den skal ha foregått på flere steder i Norge, Sverige, Danmark og Island. Aksjonen foregikk i uken før Yom Kippur og ble avsluttet på høytidsdagen.

At aksjonen skjedde under feiringen av Yom Kippur, jødenes forsoningsdag, er ikke tilfeldig, mener Kohn.

– Dette er den viktigste jødiske høytiden. De gjør det for å provosere, sier han.

DNM regnes som en nazistisk organisasjon med høyreekstreme holdninger. Blant annet vil de sende alle som ikke er «etniske nordeuropeere» ut av landet og arbeide for «å ta tilbake makten fra den globale sionistiske eliten», som organisasjonen hevder har «okkupert» større deler av verden.

Selv omtaler de seg som «nasjonalsosialister».

– Alle må fordømme dette

Olav Fykse Tveit er preses i Den norske kirke – og oppfordrer til fordømmelse av aksjonen til Den nordiske motstandsbevegelsen.

– Det er uakseptabelt at nynazister demonstrerer på denne måten foran en synagoge, sier han i en pressemelding og legger til:

Han mener hele samfunnet har et ansvar for å ta avstand fra slike aksjoner – ikke bare religiøse samarbeidspartnere.

– At nynazister bruker en jødisk høytidsdag til slikt er avskyelig. At de spiller på minner om tidligere tragedier, gjør det ekstra ille, sier Fykse Tveit.

Både han, og internasjonal direktør i Kirkerådet, Berit Hagen Agøy, har vært i kontakt med ledelsen ved synagogen for å uttrykke støtte og sympati etter aksjonen mandag.

– Dette gjør oss sinte og uendelig triste, for dette skal de slippe å oppleve, sier Hagen Agøy i meldingen.

Etterlyser politikere

Kohn mener Norges politiske ledere bør si klart i fra at samfunnet ikke skal være bekjent av at nazister demonstrerer utenfor synagogen.

– Vi må for all del ikke hoppe ned i grøften der vi bare diskuterer om dette er illegalt eller ikke. La oss heller diskutere hvordan vi kan gjøre nazipropaganda illegitim. Det norske samfunn bør ikke akseptere at den lille, jødiske minoriteten i Oslo skal oppleve dette, sier han.

Tydelige uttalelser fra politikere er avgjørende for å forme holdninger i samfunnet, sier han.

– Det er som med all annen oppdragelse: Man trenger atferdskorrigering. Hvis bare noen kommer fort på banen for å uttrykke vemmelse, forakt og sinne over slike aksjoner, så bidrar det til at antisemittisk propaganda som dette gjøres illegitimt.

– Opplever dere at det har blitt flere tilfeller av nynazistiske aksjoner de siste årene?

– HL-senteret (Senter for Studier av Holocaust og Livssynsminoriteter, red anm.) hadde en befolkningsundersøkelse i 2017 som viste en nedgang i den generelle antisemittismen blant folk i Norge. Samtidig opplevde den jødiske minoriteten at antisemittismen hadde økt. Hva skyldes det? Min analyse er det har vært flere tilfeller der antisemittisme er blitt bagatellisert, sier Kohn.

Vårt Land har ikke lyktes i å komme i kontakt med DNM. Politiet i Oslo ønsker ikke å kommentere hendelsen.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion