Religion

Slakter brukte svinekjøtt i pølser som var halal-merket

Lillesand-slakteren Jens Eide som har 10 prosent av produksjonen sin merket som halal, solgte merkede pølser som inneholdt svinekjøtt.

OSLO  20151027.
Å spise pølser og andre bearbeidede kjøttprodukter og rødt kjøtt kan føre til kreft i tarmen, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det er klart dette er tragisk og en menneskelig svikt. Det beklager vi på det sterkeste, sier Eide til VG.

Bedriften vil skjerpe rutinene. Tirsdag gjorde de en avtale med Islamsk Råd Norge om kvalitetssikring av halalproduksjonen. Rådet skal inn for å se at prosessen holder standarden som kreves.

– Det er veldig trist. Alle vet hvor forbudt det er for oss å spise svinekjøtt. Vi måtte sende melding til alle våre medlemmer om ikke å spise halalkjøtt fra Jens Eide fram til det har blitt verifisert av Islamsk Råd Norge, sier styreleder Akmal Ali i Muslimsk Råd i Agder til Fædrelandsvennen.

Det var kunden Heidi Esma Dahl Bønnhoff, som hadde kjøpt 30 kilo av pølsene merket med halal, som først reagerte.

– De var helt annerledes i fargen og hadde en helt annen konsistens. Vi syntes det var veldig rart, sier hun til VG.

Pølser som så mistenksom ut, ble sendt Mattilsynet for analyser, og det ble avdekket at de inneholdt 30 til 60 prosent svinekjøtt.

Halal brukes om kjøtt som er tillatt for muslimer å spise. Ku, okse og enkelte typer vilt er lov, mens eksempelvis svin og rovdyr ikke er tillatt.

LES MER:

Arbeidssøkere som takker nei av religiøse grunner, blir ulikt behandlet av Nav

Raja med klar tale til Frp-profil: Flerkoneri kan ikke legaliseres

Islamsk Råd Norge vil halalmerke importkjøtt

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion