Religion

Minst 78 døde og over 3.000 skadd etter eksplosjonen i Libanons hovedstad Beirut

Minst 78 har mistet livet, og rundt 3.00 er skadd i eksplosjonene i Libanons hovedstad Beirut. Eksplosjonen skal ha blitt forårsaket av en brann i et havnelager med ammoniumnitrat.

En video delt av det libanesiske kringkastingsselskapet LBCI viser hvordan det først stiger kraftig røyk opp fra en bygning, før en voldsom eksplosjon inntreffer.

Beiruts guvernør Marwan Abboud bekrefter at eksplosjonene kom etter at det brøt ut brann og opplyser at flere brannmenn er savnet.

Ifølge kona til en høytstående libanesisk tjenestemann med kjennskap til lageret inneholdt bygningen store mengder ammoniumnitrat som for ble losset fra et synkende skip i 2012. Over 2.750 tonn med det kjemiske stoffet skal ha være lagret i bygningen på en periode på over seks år.

Ammoniumnitrat brukes i kunstgjødsel og som ingrediens i sprengstoff og er svært ustabilt i høye temperaturer og fuktighet.

Situasjonen er svært uoversiktlig, og opplysningene om tallet på døde og skadde er blitt oppdatert en rekke ganger.

LES MER: Norsk Folkehjelp: Folk er i panikk for om eksplosjonsrøyken er giftig

Sykehusenes akuttmottak overfylt

Sykehusenes akuttmottak i byen er overfylt av skadde, og CNN siterer statlige medier på at American University of Beirut Medical Center, et av de største sykehusene, ikke lenger kan ta imot flere pasienter.

Både Røde Kors, representanter for helsevesenet og politikere oppfordrer folk til å gi blod.

En av eksplosjonene var så kraftig at den kunne merkes på Kypros, rundt 240 kilometer unna, ifølge det europeiske jordskjelvsenteret EMSC.

Ekstremt farlig

Ifølge BBC-produsenten Riam Dalati, som viser til opplysninger fra kona til tjenestemannen, ble det foretatt en sikkerhetskontroll for seks måneder siden.

Kontrollen avdekket «hvilke ekstremt farlige og utrygge forhold» ammoniumnitratet var lagret under, tvitrer Dalati.
Libanons statsminister Hassan Diab lovet i en TV-tale sent tirsdag kveld at de ansvarlige for lageret «vil måtte betale prisen».

– Jeg lover dere at noen vil bli stilt til ansvar for denne katastrofen, sa han og varslet full etterforskning. 
Kort tid etter at lageret gikk i lufta kom det nok en eksplosjon, men det er uklart om den inntraff i den samme bygningen.

Raserte bygninger

Et av sykehusene ble påført så store skader i eksplosjonen at pasientene der måtte evakueres til andre sykehus. 
Bilder fra byen viser blodige mennesker som vandrer i gatene blant raserte husfasader og ødelagte biler, på vei til nærmeste sykehus eller helsestasjon.

Blant bygningene som ble rasert er hovedkontoret til det statlige elektrisitetsselskapet i Libanon (ELD). Sjefen Kamal Hayek er blant de kritisk skadde.

Nasjonalforsamlingen og utenriksdepartementet har også fått store skader, og det samme har flere lands ambassader.

Øyenvitner forteller også om store materielle ødeleggelser i bydelen Hamra, der det ligger mange butikker, spisesteder og hoteller.

Eksplosjonene raserte også redaksjonslokalene til avisen Daily Star, viser en video lagt ut på Twitter av en av avisens journalister.

Avisen An-Nahars lokaler fikk også store ødeleggelser og 15 ansatte ble skadd.

Flere land, blant dem Frankrike, Storbritannia og Israel, har tilbudt Libanon hjelp etter ulykken.

Guvernør i Beirut i tårer

I en video delt over Twitter blir guvernøren i Beirut intervjuet om hendelsene. Han må ta til tårene og ber befolkningen i Libanon om å holde sammen.

LES OGSÅ: 

• Israel hevder å ha stanset terrorcelle ved grensen til Libanon

• Opprør mot religionsmisbruk

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion