EGIL GRANDHAGEN:

Egil Grandhagen er død

Misjonshøvdingen døde i natt, etter lengre tids sykdom. Han ble 72 år gammel.

Egil Granhagen døde natt til onsdag. Det er cirka tre år siden Grandhagen fikk kreftdiagnosen, og sykdommen har det seneste halvåret har satt stadig sterkere preg på hverdagen.

Egil Grandhagen døde i natt klokken 03.30, 20 mai, på Hovly Sykehjem i Hov etter lengre tids sykdom. Det forteller biskop emeritus Per Arne Dahl.

Grandhagen var generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) fra 1982 til 2001. Han har teolog­utdannelse og offiserskole fra Forsvaret.

Det er cirka tre år siden Grandhagen fikk en alvorlig kreftdiagnose, og sykdommen har det seneste halvåret satt stadig sterkere preg på hverdagen.

Per Arne Dahl har hatt tett kontakt med ekteparet Grandhagen den siste tiden. Onsdag morgen, dagen før Kristi himmelfartsdag, fikk han en telefon fra Egils kone, Solveig, som kunne meddele beskjeden om Grandhagens bortgang.

– Jeg kjente at jeg ble veldig berørt og at det gjorde et dypt inntrykk på meg. Når du har fått følge en person såpass tett i livets sluttfase, så fylles du med ærbødighet og takknemlighet, sier Dahl.

• LES OGSÅ: Egil Grandhagen i sitt siste intervju ved livets slutt: – Jeg har kjempet litt med Gud

Per Arne Dahl
Biskop emeritus Per Arne Dahl har vært i tett kontakt med Egil Grandhagen til det siste. Foto: Erlend Berge

«Jeg er reiseklar de luxe»

For fem dager siden hadde Dahl sin siste samtale med Grandhagen. Den tidligere misjonstoppen var da iferd med å gå inn i den terminale fase, og ble flyttet fra Gjøvik sykehus til sykehjemmet i Hov der han har fått hjelp til å puste og fått sterke smertestillende medisiner. For bare to uker siden spilte Dahl inn et Kristi himmelfarts-program sammen med Grandhagen og kona Solveig.

– Under telefonsamtalen takket han for at vi hadde besøkt dem på gården og hadde fått til dette programmet. Hadde det vært to dager senere, så ville det ikke gått, sier Dahl, som deretter stilte Grandhagen følgende spørsmål: «Hvordan er det å vite at du har få dager igjen å leve?»

– Da svarte han, og det følgende sitatet har jeg skrevet ned: «Jeg har en sånn fred inni meg, og kjenner trygghet på et skikkelig grunnlag. Jeg går til himmelen hvor jeg går. Nå lengter jeg etter å møte min frelser.»

– Og til presten oppe i Hov, som var innom på sykehjemmet, sa han forrige uke: »Gitte, jeg er reiseklar de luxe».

NLM Generalforsamling. Generalsekretær Øyvind Åsland ønsker de internasjonale gjestene velkommen.

Opptatt av «de unådde»

Generalsekretær i NLM, Øyvind Åsland, omtaler Grandhagen som en visjonær, vennlig og samlende leder.

– I vår sammenheng, og kanskje også i norsk misjonssammenheng, fikk han inn begrepet «de unådde». Jeg var selv ungdom på 80- og 90-tallet og husker hvordan det gjorde inntrykk når Egil Grandhagen snakket om de unådde som måtte få høre evangeliet. Begrepet står fortsatt veldig sterkt i organisasjonen vår, og han skal ha mye av fortjenesten for det, sier han.

Åsland tror mange medarbeidere NLM, også «vanlige» misjonsfolk på bedehuset, kjente seg sett av Grandhagen.

– De opplevde at han var en som visste hvem de var og at han anerkjente dem, noe som betydde enormt mye.

• LES OGSÅ: Nekrolog over Egil Grandhagen: «Han var Norges fremste misjonsleder og misjonsstrateg», skriver Jan Arild Holbek

Samlende funksjon

Etter tiden som toppsjef i NLM jobbet Grandhagen som lærer­ og veileder ved Fjellhaug internasjonale høg­skole i Oslo.

– Han var veldig opptatt av ungdom og var flink til å omgås dem. Helt fram til et par år siden var han veileder for ung-lederne i organisasjonen vår, og har tidligere talt på ungdomsmøtene på generalforsamlingen, sier Åsland.

Tidligere rektor på Fjellhaug internasjonale Høgskole, Egil Sjaastad, jobbet tett sammen med Grandhagen i mange år.

– Egil har betydd kolossalt mye for NLM, både før, under og etter sin lange tid som generalsekretær i organisasjonen. Som generalsekretær maktet han å ha en samlende funksjon blant misjonsfolket, uten å få en utydelig profil. Han sto støtt i NLMs måte å tenke på om kirkesyn og bibelsyn, og anvendte dette på en tydelig og samlende måte.

###
Oppe i Øvre Bergegarda i Fluberg 500 meter over havet har Egil og Solveig Grandhagen de siste åtte årene hatt tilhold på en gård. Nylig ble gården solgt. Foto: Erlend Berge

Flyttet til skogsgård med kona

Grandhagen var også opptatt av å krysse grenser, både til nye land der det åpnet seg for kristen misjon, men også krysse grenser i eksisterende misjonsfelt og inn mot nye folkegrupper, forteller Sjaastad.

– Dette preget hele hans måte å tenke på og lede på. Han arbeidet mye med temaet ledelse og hjalp mange på ulike nivå i organisasjonen til en sunn lederstil. Han gikk foran, satte tema på dagsorden og delegerte ansvar. Og dette kombinerte han med sjelesørgerisk forkynnelse som ga folk hjelp og vakte deres tillit. Han var en åndelig leder med forankring i bibelsk kristendom, sier Sjaastad.

For åtte år siden flyttet Egil, sammen med kona Solveig, til en husmannsgård på Fluberg i Oppland. Der har de bodd omkranset av skog og gledet seg over tid til stillhet, tidebønn og sagbruk, som Vårt Land skrev for et par år siden.

På gården har de også et kårhus, og har tilbudt gratis opphold for dem som ønsker seg noen dager med hvile, stillhet, bønn og samtaler.

– Vitnesbyrdet vi har fått fra Egil og Solveig de siste årene etter at de flyttet, er at han levde som han lærte. Det er tydelig at det var viktig for ham gjennom hele livet og helt til det siste å få formidlet Guds kjærlighet til mennesker og å dele evangeliet. Vi har mistet en veldig nær og god leder og medmenneske, sier NLM-generalsekretær Åsland.

Betente temaer

Som generalsekretær fikk Grandhagen en rekke betente temaer i fanget, både debatter om kvinners tjeneste og flere overgrepssaker som dukket opp i norsk kirkeliv – også i NLM.

– Han var egentlig en pioner, både i viljen til å ta dette opp og måten å gjøre det på, sier Fjellhaug-rektor Sjaastad.

Selv har han opplevd Grandhagen som «en god, liketil og folkelig venn».

– Han kombinerte autoritet og vennskap. Det er min personlige erfaring av ham som rektor på Fjellhaug.

Biskop emeritus Per Arne Dahl har intervjuet Egil Grandhagen til et Kristi himmelfart-stevne. Det skal vises på Facebook-siden til Dahl torsdag klokken 20. Også Vårt Land kommer til å sende programmet.
Biskop emeritus Per Arne Dahl har intervjuet Egil Grandhagen til et Kristi himmelfart-stevne. Det skal vises på Facebook-siden til Dahl torsdag klokken 20. Også Vårt Land kommer til å sende programmet.

Spilte inn digitalt misjonsstevne

Tross kreftsykdommen klarte Grandhagen for bare to uker siden, å samle krefter til å spille inn et digitalt Kristi Himmelfartsstevne sammen med Per Arne Dahl.

Der snakker han ut om et rikt liv dedikert til misjon, men også hans opplevelse av Gud som fraværende i sykdommen.

– Det er cirka tre år siden jeg fikk diagnosen. Da skjønte vi at det er de små stundene som teller, og det har vi prøvd å praktisere gjennom disse årene, sier Egil Grandhagen i intervjuet med Dahl, som Vårt Land i dag gjengir utdrag fra.

Dahl opplyser om at programmet med Solveig og Egil Granhagen fortsatt vil bli sendt på Kristi Himmelfartsdag kl 20, etter ønske fra familien.

Intervjuet vises på Facebook-siden til Dahl på torsdag klokken 20, som et Kristi himmelfart-stevne på nett. Også Vårt Land kommer til å sende programmet.

LES MER:

Egil Grandhagen ved livets slutt: – Jeg har kjempet litt med Gud

Etter mange år i misjonssambandets ­tjeneste, flyttet Solveig og Egil ­Grandhagen til stillhet, tidebønn og sagbruk på en ­skogsgård i Oppland

---

Egil Grandhagen

  • Egil Grandhagen (72) var generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband fra 1982 til 2001.
  • Årene ­etter jobbet han som lærer­ og veileder ved Fjellhaug internasjonale høg­skole.
  • Han har teolog­utdannelse og offiserskole fra Forsvaret.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion