Religion

Falske dødehavsruller utstilt på museum i USA

Etter mistanke om forfalskninger, har Bibelmuseet i Washington DC undersøkt og bevist at deres samling fra Dødehavsrullene er avanserte forfalskninger.

Alle de 16 fragmentene av dødehavsruller som museet har vist frem er avanserte forfalskninnger.

Det skriver svenske Dagen.

Bevist mistanke

Det har hersket usikkerhet om fragmentene er ekte helt siden åpningen av museet i 2017. For omkring ett år siden ble det bevist at fem av de seksten bitene i samlingen var falske.

Etter at museet undersøkte resten av samlingen, viser rapporten at alle seksten fragmentene er forfalsket på 1900-tallet.

– Etter en fullstendig gjennomgang av alle analyseresultatene er det åpenbart at ingen av tekstfragmentene i Bibelmuseets samling av Dødehavsruller er autentiske, står det i rapporten skrevet av ekspert på kunstforfalskninger, Colette Loll.

Forfalskningene var avanserte og hadde frem til nå vært klassifisert som autentiske, skriver svenske Dagen.

Vårt Land har tidligere skrevet at handel av de nye fragmentene har blitt handlet for millionbeløp.

Norske Martin Schøyen har bygget opp en av verdens største private samlinger av angivelige fragmenter fra Dødehavsrullene. Vårt Land har skrevet om at flere av dem er falske.

Nye fragmenter på markedet

De første fragmentene av de såkalte Dødehavsrullene ble funnet i grotter ved Qumran på Vestbredden på 1940-tallet. Disse var omkring 2000 år gamle og vel bevart.

Bitene inneholdt blant annet tekster fra de Det gamle testamentet og andre jødiske tekster. Disse ble da regnet som de eldste førstehåndskildene i verden på Bibelen.

I 2002 dukket det opp omkring 70 ukjente fragmenter fra Dødehavsrullene på det internasjonale markedet.

Lærrester med salt fra Dødehavet

Bibelmuseets undersøkelser viser at forfalskningene sannsynligvis er skrevet på lær fra romerske soldaters sko.

I tillegg har bedragerne smurt inn læret med gult animalsk lim og strødd på salt og mineraler fra Dødehavet.

Metoden gjør at fragmentene ligner svært mye på de originale skriftrullene, som ingen betviler at er ekte, ifølge svenske Dagen.

Den store tabben forfalskerne har gjort, er å bruke moderne blekk, da de skrev bibelske sitat på skinnbitene.

Nå mistenkes det at alle de 70 fragmentene som dukket opp i 2002 er falske.

– Metodene for forfalskningene er kostbare og avanserte, så ingen har med sikkerhet avslørt forfalskning tidligere, har Jeffrey Kloha, sjef for Bibelmuseet, uttalt.

Les også:

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion