Religion

Zola-prisen til Thee Yezen Al-Obaide: – Betyr utrolig mye

Den muslimske homoaktivisten Thee Yezen Al-Obaide tildeles Zola-prisen for 2020. Han mener prisen er ekstremt viktig for skeive muslimer.

Den muslimske homoaktivisten Thee Yezen Al-Obaide tildeles Zola-prisen for 2020.

– Han tildeles prisen for sin modige kamp og sitt langsiktige arbeid for å fremme et inkluderende og trygt miljø for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og andre ikke kjønnsnormative med muslimsk bakgrunn i Norge, heter det i begrunnelsen.

Al-Obaide selv er overveldet når Vårt Land snakker med ham mandag morgen.

– Jeg er litt satt ut. Jeg kunne ikke drømt om det. VI kunne ikke drømt om det. Det er så bra for vår synlighet. Synligheten er den frieste ytringen vi har, det å bare være synlig og vise at vi finnes, det er den største konfrontasjonen vi kan komme med, sier han.

· LES OGSÅ: Ønsket å etablere feministmoské, men lyktes ikke: – Folk turte ikke

Stor betydning

Al-Obaide mener tildelingen betyr mye både for skeive muslimer generelt og for organisasjonen Salam. Det er den første organisasjonen i Norden for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner med muslimsk bakgrunn.

– Prisen kan bety veldig mye. Vi har stått på i to år og drevet med dette frivillig, ved siden av fulltidsjobb. Vi har fått mye kjærlighet, men også sinnssykt mye hat. Det er ikke lett å være en offentlig person. Vi har ofret mye, både venner og familie og vårt eget privatliv.

– Men du gjør det likevel?

– Jeg gjør det likevel. Vi gjør det likevel. For ingen andre gjør det. Og ingen gjør det slik vi gjør det, på en feministisk og antirasistisk måte. Det er vi som eier våre historier, ikke ytre høyre, eller andre som hevder de snakker på vegne av oss.

· LES OGSÅ: Uenige om sjelesorg er konverteringsterapi

Skeive muslimer

Al-Obeide er grunnlegger og assisterende generalsekretær av Salam.

Salam ble stiftet i 2017 under mottoet «Ingen er født haram».

Thee Yezen Al-Obeide har selv stått fram som homofil muslim og har mottatt drapstrusler etter å ha gått i Pride-paraden i Oslo. Men mye har skjedd siden organisasjonen ble stiftet, mener han. I dag er de i dialog med Islamsk Råd Norge og flere av moskeene, og inviteres inn dit muslimer møtes, ifølge ham.

Lite forståelse

Al-Obaide sier forståelsen for at han ønsker å være både muslim og skeiv har vært lav i det skeive miljøet.

– Folk forstår det ikke. Det møtes med motstand. De forstår ikke hvorfor jeg vil være en del av et miljø som ikke liker meg, som ikke vil ha meg, som vil drepe meg. Det er ikke min opplevelse, sier han.

For ham er den religiøse troen noe sentralt i livet.

– Å be meg velge mellom identitetene mine er som å be meg velge mellom hvilken arm jeg vil kutte av. Det går ikke. Man har ikke en identitet, man er en helhet. Muslimen i meg, og den skeive i meg, er begge helt sentrale deler.

· LES OGSÅ: Brosteinprisen til støtte for skeive minoriteter

Kronprinsen

Organisasjonen fikk besøk av kronprins Haakon i august i fjor.

– Nå som kronprinsen har anerkjent oss, håper vi at ringvirkningene vil spre seg til andre deler av samfunnet – til politikere, til våre egne og til moskeene, sa Al-Obeide til NTB etter besøket.

Zola-prisen ble stiftet i 1998. Tidligere vinnere er blant andre menneskerettighetsforkjemper Arne Viste og den somaliske debattanten og forfatteren Sumaya Jirde Ali.

Prisen tildeles personer som åpent og uredd har avdekket eller motarbeidet forhold som truer menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet i Norge.

---

Zola-prisen

  • Zola-prisen ble stiftet i 1998. Tidligere vinnere er blant andre menneskerettighetsforkjemper Arne Viste og den somaliske debattanten og forfatteren Sumaya Jirde Ali.
  • Prisen tildeles personer som åpent og uredd har avdekket eller motarbeidet forhold som truer menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet i Norge.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion