Religion

Selbekk: Lar oss styre av uvitende muslimsk mobb

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk beklager at den sterkt islamkritiske politikeren Geert Wilders måtte avlyse karikaturkonkurranse om profeten Muhammed.

Den nederlandske partilederen valgte torsdag kveld å avlyse sin egen karikaturkonkurranse med profeten Muhammed som motiv.

Wilders tok avgjørelsen etter hissige massedemonstrasjoner i Pakistan, og begrunnet det med at han har mottatt drapstrusler, og frykt for å sette andre menneskers liv i fare.

LES MER: Karikaturer antenner Pakistan

Beklagelig og trist

– Det er et blitt et problem at vi i Vesten lar oss styre av opphissede og delvis uvitende folkemengder i den muslimske verden. Jeg har forståelse for at Wilders valgte å avlyse, men samtidig er det beklagelig og trist når frie og kritiske ytringer stadig må vike for trusler og vold, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.

Selbekk ble selv truet på livet av islamister da han i den kristenkonservative avisen Magazinet i januar 2006 trykket faksimiler av tolv Muhammed-karikaturer fra danske Jyllands-Posten.

– Vi er på veldig farlige veier når vi bøyer oss for disse ekstreme og udemokratiske kreftene. Dessverre tror jeg ikke det er siste gang vi lar ytringsfriheten vike for en voldelig muslimsk mobb som går berserk, brenner og dreper i denne underutviklede del av verden, sier Selbekk.

LES MER: Minister ble avsatt

Burkaforbud i Nederland

Geert Wilders leder det innvandrings- og islamkritiske partiet PVV. Han uttrykker jevnlig avsky for islam og innvandring, og vil forby Koranen i Nederland, som nylig innførte et delvis nikabforbud.

Tidligere denne uken ble det rapportert at en 26-åring fra Pakistan var arrestert i Haag, mistenkt for drapsplanlegging. I Pakistan har en cricketspiller utlovet dusør på over 200.000 kroner for å «drepe nederlenderne» bak karikaturstriden.

Wilders har i flere år hatt politibeskyttelse døgnet rundt som følge av drapstrusler.

Kritisk statsminister Rutte

Nederlands statsminister Mark Rutte stilte i forrige uke spørsmål ved Wilders motiv:

– Hans mål er ikke å skape en debatt om islam. Målet hans er å provosere, sa Rutte, som i ytringsfrihetens navn likevel ikke ville stanse konkurransen.

– Hva mener du om at den provokative Wilders utlyste denne konkurransen, Selbekk?

– Det må han ha full rett til å gjøre. Det tegnes og gjøres narr av alt mulig av religiøse og politiske retninger i vår del av verden, enten det nå er rettet mot kristne eller mot jødedom. Jeg har aldri forstått hvorfor islam skal ha en særstilling og beskyttes mot slik harselas, selv om de truer med vold, drap og terror.

LES MER: Drept etter kristen-støtte

Strengt blasfemiforbud

Pakistan har blant verdens strengeste blasfemilover, der avbilding av profeten Muhammed regnes som gudsbespottelse og kan straffes med døden.

I sommerens pakistanske valg ble det islamistiske partiet Tehreek-i-Laibak Pakistan (TLP) femte største parti, og onsdag ledet de en protestmarsj med opp mot 10.000 deltakere for å få Pakistan til å bryte de diplomatiske forbindelsene med Nederland.

Samtidig oppfordret Taliban afghanske sikkerhetsstyrker til å rette våpnene sine mot nederlandske soldater som deltar i Nato-operasjonen Resolute Support i Afghanistan.

Ytringsfrihet måtte vike

Under den voldelige karikaturstriden i 2006 mente Vebjørn Selbekk at den norske regjeringen av frykt for represalier fra islamister ikke stod opp for ytringsfriheten.

– Jeg håper vi kan komme dit at muslimer blir ferdigkrenket. Islam må tåle samme type kritikk, latterliggjøring og satire som vi har i våre liberale og frie vestlige samfunn, sier Selbekk.

Han mener det er tvingende nødvendig med islamdebatt, men at den blir intellektuelt hemmet av religiøse tabuer omkring profeten Muhammed.

– Å drive kritikk mot religion og andre ideer er en veldig viktig rettighet. Det er bra at Wilders utfordrer den åpenbare særbehandlingen av islam i så måte, sier Dagen-redaktøren.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion