Onsdag tok tusenvis av pakistanere til gatene med krav om at Pakistan må bryte de diplomatiske forbindelsene med Nederland. Demonstrantene ledes an av det islamistiske partiet Tehreek-i-Laibak Pakistan (TLP), som ble landets femte største parti ved valget i sommer.

Pakistan har blant verdens strengeste blasfemilover, der avbilding av profeten Muhammed regnes som gudsbespottelse og kan straffes med døden.

LES MER: Minister avsatt

Avsky for islam

Geert Wilders leder det innvandrings- og islamkritiske partiet PVV, som ved valget i fjor ble nest størst i den nederlandske nasjonalforsamlingen. 54-åringen har uttrykt avsky for islam og innvandring, og vil forby Koranen i Nederland.

I juni tillyste Wilders en tegnekonkurranse med en premie på rundt 80.000 kroner for beste karikaturtegning av profeten Muhammed. Tegningene skal etterpå pryde partikontorene.

Konkurransen vekker avsky i Pakistan, og er blitt fordømt både av landets nyvalgte president Imran Khan og av en enstemmig resolusjon i senatet.

LES MER: Stengte TV-show

Ny karikaturstrid

Dermed er en ny og potensielt brennbar karikaturstrid under oppseiling, 13 år etter at den danske avisen Jyllands-Posten offentliggjorde karikaturtegninger av den islamske profeten Muhammed. I 2006 utløste det alvorlige voldshandlinger mange steder i verden, også mot norske ambassader.

Karikaturstriden tok en ny og ytterligere alvorlig vending da det franske satiremagasinet Charlie Hebdo i januar 2015 ble utsatt for et islamistisk terrorangrep, etter å ha publisert Muhammed-karikaturer. 12 personer ble skutt og drept i redaksjonslokalene.

LES MER: Drept etter kristen-støtte

Utlover dusør

I Pakistan har cricketspilleren Khalid Latif, som i fjor ble dømt for medvikning til kampfiksing, utlovet en belønning på over 200.000 kroner til den som klarer å «drepe nederlenderne» bak karikaturkonkurransen.

Tirsdag ble en 26 år gammel mann pågrepet Nederland, mistenkt for å ha planlagt å drepe Geert Wilders.

Nederlands statsminister Mark Rutte distanserte sist uke regjeringen fra Wilders konkurranse, kalte den lite respektfull og noe han selv ikke ville gjort. Samtidig avviste han av hensyn til ytringsfriheten å forby konkurransen.

LES MER: Kan ikke trosse blasfemilover

Til Islamabad

Dette har ikke maktet å berolige demonstrantene, som ledes an av det religiøse og politiske partiet TLP. De startet onsdag en protestmarsj med tusenvis av deltakere i Lahore, som var planlagt å fortsette til hovedstaden Islamabad.

Kravet er at den pakistanske regjeringen bryter de diplomatiske forbindelsene med Nederland, og ber andre muslimske land gjøre det samme.

– Nederlands ambassadør bør øyeblikkelig utvises. Vi stopper ikke før regjeringen etterkommer dette kravet, sa TLP-talsmann Ejaz Ashrafi onsdag.

Kristne og andre minoriteter i Pakistan er ekstra utsatt for blasfemianklager, i et land der 95 prosent av innbyggerne er muslimer og loven ofte blir misbrukt.

LES MER: Tvunget til å skifte tro

Forsvarer loven

Pakistans nyvalgte president Imran Khan har vært en varm forsvarer av landets strenge blasfemilovgivning. Han sier at myndighetene vil ta karikatursaken videre via FN og Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC).

– Svært få i vesten skjønner hvilken smerte slike blasfemiske aktiviteter påfører muslimer, sa statsministeren da han holdt sin jomfrutale i senatet mandag.

Khan sa at muslimske land har forsømt seg ved ikke å bli enige om å snakke med kollektiv røst i slike saker, og viste til at Europa har lykkes i å stå sammen mot holocaustfornektelse, «fordi de skjønner at det smerter det jødiske samfunnet»:

– Vi trenger en lignende politikk for denne saken, slik at folk ikke stadig skader våre følelser, sa statsministeren i senatet.