– Ingen skal slås. Ferdig snakka, sier tidligere barneombud Reidar Hjermann.
Det er i en tale til menigheten i år at lederen i Kilden Menighet Jæren, Martin Hjellvik, snakker om blant annet bruk av «fysisk tukt» i barneoppdragelsen.
– Gud, den allvise, gode far, snakker om fysisk tukt i sitt ord gjennom den vise Salomon. Det er «case closed» for meg. Gud vil aldri skade barn, han vil det beste for barna, og han skriver om dette som en god oppdragelsesmetode, sier Hjellvik, som skiller sterkt mellom «bibelsk ris» og fysisk misbruk og vold.
Han understreker også at han oppfordrer menigheten til å overholde norsk lov. Foreldrene kan dessuten ha god samvittighet overfor både Gud og barna, ved å la være å gi barna ris. Og da med denne begrunnelsen:
– Fordi det er altfor masse som står på spill. Selv om fysisk tukt skulle være et påbud, så tror jeg vi gjør rett i ikke å gjøre det i Norge i dag. For vi må velge mellom det og å bli fratatt barna våre, sier han i talen med overskriften «Herrens tukt og formaning» fra april i år, hvor han argumenterer ut ifra forskning og Bibelen for hvorfor «fysisk tukt» er bibelsk.
– Jeg tror alle her kjenner mange har blitt rist og som ikke lider av det, sier han. Talen ligger ute på nettsiden til menigheten og på Youtube.
LES ALF GJØSUNDS KOMMENTAR OM FARS HÅND: «Jeg var livredd den hånden da jeg var gutt.»
Fjernet punkt
Den samme tematikken gjorde den lille, nystartede menigheten landskjent i fjor. Vårt Land skrev den gang at menigheten blant annet hadde følgende setning med i trosbekjennelsen sin: «Fysisk tukt (som må utøves kontrollert og i kjærlighet) er bibelsk.» Formuleringen førte til at Barneombudet politianmeldte dem. Samme dag trakk menigheten passasjen. I intervjuer uttalte Hjellvik sammen med medleder Asbjørn Berland at de fra nå av ønsket å følge norsk lov. «Fysisk straff av barn er ikke noe Gud pålegger oss å gjøre», sa de.
I talen fra april i år medgir Hjellvik at han nå er usikker på om fysisk tukt er et påbud fra Gud. Han innrømmer også at han ikke fikk noen ny innsikt etter medierunden for over halvannet år siden.
– Den eneste nye innsikten var at det norske lovverket var så strengt som det var. Men den gamle innsikten jeg har er gammel og god. Jeg kan aldri endre mening om ris, klaps på baken eller klyp i armen, sier han og mener ris ikke alltid er skadelig, «men det er godt hvis det blir brukt bibelsk.»
– Det er lov å være uenig med loven, selv om du ikke bryter den, fastslår han.
I dag er det totalt forbud mot alle former for vold mot barn i Norge.
LES OGSÅ: Rystet over menighets holdninger
Ødeleggende vold
Vårt Land har vært i kontakt med Barneombudet, som ikke har anledning til å kommentere saken. Tidligere barneombud, Reidar Hjermann, er på sin side tindrende klar:
– Vold, uansett om det er gjort i «kjærlighet» eller ei, er skadelig, sier han.
– For det første skaper fysisk avstraffelse det motsatte av det du ønsker: Et barn som blir slått, blir lydig fordi det vil unngå en fysisk sanksjon, ikke fordi han er overbevist om at det han gjør er galt. Dermed får du et ytre styrt barn i stedet for et indre styrt barn.
Vold ødelegger også forholdet mellom foreldre og barn. Og hvor går grensen for hvem man skal slå? spør Hjermann.
– Er det greit at sjefen slår sine underordnede når de er uenige? Er det greit å slå kvinner og funksjonshemmede? Svaret er åpenbart. Hvorfor skal Hjellvik da mene det er greit å slå barn bare fordi de er fysisk mindre enn ham selv? spør Hjermann.
– Jeg blir helt oppgitt over hvor blind det går an å være for moderne kunnskap om barn, oppdragelse og barnepsykologi. Sånne holdninger som han forfekter må snakkes i hjel, sier Hjermann, som i dag jobber som privatpraktiserende psykolog.
LES OGSÅ: Advarer mot ord som «tukt» og «dasking»
Står i Guds ord. Martin Hjellvik står fortsatt inne for talens innhold når Vårt Land kontakter ham.
– Vi har tatt alt vekk fra trosbekjennelsen og sagt at man ikke skal praktisere fysisk tukt, men vi kommer ikke vekk fra at det står i Bibelen, sier han.
– Hvorfor er fysisk avstraffelse så viktig for dere?
– Det er ikke noe spesielt viktig med akkurat det, men når vi systematisk går gjennom bibeltekster som tar det opp, er det naturlig å nevne det.
– Er det bibelsk å rise barna?
– Det står om det i Guds ord, og det kan vi ikke fornekte.
– Er fysisk tukt i barneoppdragelsen et påbud fra Gud?
– Det er jeg usikker på, som jeg også sa i talen. Men etter at jeg har studert versene i Efeserne kapittel 6 er det naturlig å tenke at Paulus refererer til Det gamle testamentet, som jo burde være godt kjent på den tiden. Fysisk tukt er spesielt nevnt i Ordspråkene. Men det hadde vært interessant å høre andres teologiske begrunnelse for ikke å gjøre det.
LES OGSÅ: – Går ikke an å rise barn i kjærlighet
– Kan misbrukes
Hjellvik avviser at han driver med dobbeltkommunikasjon.
– Hadde jeg sagt offentlig «ikke gjør det», men privat «gjør det», så ville det vært dobbeltkommunikasjon. Dette er et vers som vi må forholde oss til i Guds ord. Samfunnet holder dette frem som noe som må være ødeleggende og skadelig, men er det dét? Har virkelig Gud sagt noe som er vondt?
– Men det er da skadelig for barna å bli rist?
– Det er et middel som kan misbrukes og brukes. Og hvis det er skadelig på den måten at foreldrene burde kriminaliseres og bli tatt fra barna, så tenk på amerikanerne, franskmenn og briter. Over 80 prosent av foreldrene der bruker fysisk avstraffelse i barneoppdragelsen, sier han.
Den argumentasjonen kjøper ikke Reidar Hjermann.
– At Norge går imot andre land i verden er riktig, men så er det også verdens beste land for barn å vokse opp i. Det skyldes nettopp fordi vi behandler kvinner og barn på en anstendig måte, sier han, og peker også på at stadig flere land innfører forbud mot oppdragervold.
LES OGSÅ: 47 land har forbud mot oppdragervold