13 personer skal gjennomgå kirkens forhold til jøder: – Trenger kritisk selvrefleksjon

RELIGIONSDIALOG: I to år skal relasjonen mellom Den norske kirke og jøder under lupen. Nå håper kirken å lære av sine feil, og bidra til forsoning.

Preses Olav Fykse Tveit får ikkje bestemme sjølv om biskopar skal jobbe vidare etter at dei har passert aldersgrensa på 70 år. Foto: Gorm Kallestad / NTB / NPK
FORSONING: Som tidligere generalsekretær i Kirkens verdensråd har preses Olav Fykse Tveit sett at konfliktfylte forhold mellom kristne og jøder kan repareres og bli verdifulle.
Publisert Sist oppdatert

Allerede flere år før den siste tidens skarpe debatt mellom Det Mosaiske Trossamfund (DMT) og Den norske kirke (DNK) så kirken behovet for å gjennomgå forholdet mellom den lutherske kirken og jødedommen med et friskt blikk.

Den tiltakende polariseringen av Israel-Palestina-konflikten, og økende antisemittisme i vesten, er også en del av virkeligheten som har presset behovet frem. Innen høsten 2023 skal et utvalg på 13 personer legge frem en rapport for Bispemøtet og Mellomkirkelig råd (MKR).

«Kirken ønsker å lære av sine feil, være en årvåken deltager i samfunnet og arbeide for et mer rettferdig samfunn med forsoning, tillit og gode relasjoner mellom mennesker» heter det i mandatet. «Kritisk selvrefleksjon», kaller internasjonal direktør i Mellomkirkelig råd, Berit Hagen Agøy, utvalgsarbeidet, som stammer fra Kirkemøtets drøfting om religionsdialog i 2016.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS