Kultur

Vurderer verdien av Kirkelig Kulturverksted til null

Viser eiernes årsrapporter.

De største eierne av plateselskapet Kirkelig Kulturverksted (KKV) bokfører nå aksjekapitalen som tapt. I sitt årsregnskap for 2013 gir Kirkens Bymisjon sine aksjer i selskapet en bokført verdi på null, mens Opplysningsvesenets fond anslår den samlede markedsverdien av sine aksjer i selskapet til 94 kroner.

– Selskapet har slitt økonomisk de senere år, så vi har valgt å nedskrive aksjekapitalen. Nedskrivingen uttrykker vår oppfatning av aksjenes verdi på det aktuelle tidspunktet, sier Lars Erik Flatø, generalsekretær i Kirkens Bymisjon.

LES OGSÅ: KKV bygger ­lydstudio på Vestbredden

Tre eiere. Opplysningsvesenets fond og Stiftelsen Kirkens Bymisjon Oslo eier begge 40 prosent av aksjene i plateselskapet Kirkelig Kulturverksted. De resterende 20 prosentene eies av Erik Hillestad, som også er daglig leder.

I 2005 betalte Opplysningsvesenets fond og Kirkens Bymisjon 2,2 millioner kroner hver for eierandelene sine, da forlaget Aschehoug solgte seg ut.

– I løpet av årene vi har vært eier har vi også ettergitt fordringer på til sammen sju millioner kroner, for at selskapet skal kunne komme seg over en kneik. Men i 2013 opplevde vi at KKV hadde økonomisk framgang, sier Lars Erik Flatø, generalsekretær i Kirkens Bymisjon.

Han er forøvrig nær kollega med KKVs styrelededer Johannes Heggland, som er Kirkens Bymisjons assisterende generalsekretær.

– Kan det nå bli aktuelt å gå inn med mer kapital i Kirkelig Kulturverksted?

– Det har ikke blitt diskutert som en aktuell problemstilling, sier Flatø.

Ikke økonomisk motivert. Flatø sier at Kirkens Bymisjon ikke hatt mål om å kunne ta utbytte eller omsette aksjene i et åpent marked, men heller å støtte opp under plateselskapets arbeid for å fremme dialog og tverrkulturell inkludering.

– Vi har hatt konkrete samarbeidsprosjekter med CD-utgivelser med romartister, for å få fram et annet bilde av folkegruppen. Denne typen samarbeid håper vi å videreføre med KKV, i deres forhåpentlige overlevelse. Men det betyr ikke at vi har meninger om KKVs øvrige prioriteringer. Som eier er det viktig for oss ikke å blande oss i deres kunstneriske frihet, den slags ligger hos ledelsen.

Til tross for økonomiske utfordringer jobber Kirkelig Kulturverksted nå med å etablere et innspillingsstudio på Vestbredden.

– Vi mener dette ligger innenfor den kunstneriske frihet selskapet skal ha. Som eier forutsetter vi at dette skjer under hensyntagen til selskapets robusthet, og at den ivaretas. Men som prioritering er det ikke noe vi skal mene noe om, sier Flatø.

– Ingen dramatikk. Direktør for Opplysningsvesenets fond Ole-Wilhelm Meyer tar nedskrivingen med knusende ro.

Det er ikke noe dramatikk i dette. I forbindelse med regnskapsavslutningen må vi hvert år gå gjennom investeringsporteføljen vår og setter en verdi som vi mener reflekterer markedsverdien, sier Meyer.

– Er det ingen dramatikk i at verdien på aksjene deres har sunket fra 2, 2 millioner til 94 kroner?

– Nei, i den forstand at det er kjent at KKV har slitt, og det gjenspeiles i selskapets resultater.

– Har dette vært en ukonvensjonell investering for OVF?

– Vi gjør også formålsinvesteringer, og vi har funnet det riktig å gå inn som aksjonær i KKV. Vi har vært og er en ansvarlig eier, så får vi vurdere hva vi gjør fremover.

– Er det aktuelt å gå inn med friske midler?

– Det har jeg ingen kommentar til.

Underskudd til overskudd. Kirkelig Kulturverksted har i en årrekke gått med underskudd, i 2012 var det på 1 million kroner. Men i 2013 lykkes det selskapet å få et overskudd på 300.000 kroner, etter å ha hatt en omsetning på 24 millioner. Nettstedet Ballade har tidligere skrevet at det positive resultatet skyldes at KKV har sluttet å gi ut plater som ikke er fullfinansierte. Det betyr oftest at plateinnspillingen er finansiert av offentlig støtte eller av artisten selv, før KKV kommer inn som produsent og utgiver.

Kirkelig Kulturverksted ble etablert i 1974 i samarbeid med Oslo Indremisjon, som i 1985 skiftet navn til Kirkens Bymisjon. I 1987 ble plateselskapet overtatt av Aschehoug forlag, som eide det fram til 2005.

Hverken Erik Hillestad eller KKVs styreleder Johannes Heggland har svart på Vårt Lands henvendelser.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur