Kultur

KKV bygger ­lydstudio på Vestbredden

Kirkelig Kulturverksted bygger lydstudio i Ramallah på Vestbredden og nytt distribusjons­nett for Midtøsten-regionen.

– Engasjementet er politisk og kunstnerisk motivert, sier Erik Hillestad.

Prosjektet foregår ved Edward Said – Conservatory of Music i Ramallah. Kirkelig Kulturverksted blir ikke eiere, men får en mentorrolle, og vil også bistå med et utdanningsprogram ved universitetet.

– Målsetningen er å hjelpe til med etableringen av en bærekraftig musikkbransje i Pale­stina. Vi hjelper til med byggingen av et større lydstudio. Nå er vi inne i en fase med innkjøp av utstyr og kvalitetssikring. Vi vil også bidra med lydteknikere som vil bli knyttet til universitetet­ som rådgivere. Studioet vil være ferdig etablert i løpet av høsten, forteller Erik Hillestad.

Komme til orde.­– Er dette engasjementet politisk motivert?

– Ja, det også. Jeg reagerer på at et folk okkuperer et annet. På bakgrunn av min kunnskap om konflikten og mitt møte med folk som er berørt har jeg også engasjert meg i debatten. Fortellingen om livsbetingelsene i området er mangelfulle og fremstilt på en måte som tilslører virkeligheten. Jeg ønsker å gjøre mitt for at palestinernes egne fortellinger – som er underkommunisert i vest – skal komme til orde.­ Det er bakgrunnen for det kunstneriske samarbeidet jeg har drevet med i mange år – og som er politisk motivert – i tillegg til det kunstneriske, sier Hillestad.

LES OGSÅ: 'Hillestad beskriver konseptet en jødisk stat som illegitimt'

Kirkelig Kulturverksted vil også kunne bruke studioet i sine egne samarbeidsprosjekter med artister i området.

– Vi har lenge samarbeidet med artisten Rim Banna, men hun er palestina-araber bosatt i Nasaret, og kan ikke uten videre reise inn til Ramallah på Vestbredden. Disse områdene er sterkt adskilt og en søknad om innreise tar gjerne måneder å få innvilget. Men vi ser for oss at vi kan dra nytte av studioet i etterarbeidet og eventuelt låne med utstyr derfra for å gjøre opptak, forteller Hillestad.

LES OGSÅ: Ber kirkelig Kulturverksted ta avstand fra grumsete holdninger

Distribusjonsnett. – Det er dårlig stelt med lydstudioer i området. Dette universitetet underviser mye innenfor klassisk musikk og nå vil de for første gang ha tilgang til et studio som kan romme et større ensemble av musikere, forteller han.

Det er også sterkt behov for et bedre utbygget distribusjonsnett i området – som kan fungere over grensene de arabiske landene i mellom. De distribusjonssystemene som i noen grad fungerer er ofte hyperkommersielle – og egner seg ikke for de som vil formidle et mer seriøst budskap gjennom musikken. Singer-songwriter-tradisjonen som står sterkt i området, har ikke tilgang til noe godt apparat for distribusjon, forteller han.

Han håper også at KKVs artister, som Rim Banna, kan få et bredere gjennomslag i markedet i regionen gjennom det nye distribusjonssystemet.

– I dette området er det fortsatt CD-en som dominerer. Tilgangen til for eksempel streaming er svært begrenset, sier Hillestad.

Kirkelig Kulturverksted har samarbeidet med musikere i området helt siden utgivelsen av Rosa frå Betlehem, med Sondre Bratland, som ble spilt inn i Jesu fødeby i 1992.

I høst er to utgivelser på gang, med en libanesisk og en egyptisk artist. KKV håper at utbyggingen av et nytt distribusjonsnett skal gi nye muligheter allerede i lanseringen av disse utgivelsene.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur