Verden

Arizona vil gjeninnføre abortforbud fra 1864

Arizona kan håndheve et nær totalforbud mot abort som ikke har vært brukt på 50 år, slår en amerikansk dommer fast. Delstatens justisminister jubler.

Det hvite hus omtaler rettskjennelsen i Arizona som «katastrofal, farlig og uakseptabel».

Den aktuelle loven stammer fra 1864 og ble skrevet før Arizona i det hele tatt ble en delstat. Fredag bestemte en dommer at myndighetene kan håndheve loven, som har vært blokkert siden 1973.

Loven forbyr alle aborter med unntak av tilfeller der kvinnens liv står i fare. Dermed kan delstatens abortklinikker måtte stenge, og de som vil ta abort, må reise til andre delstater.

13.000 aborter

– Dersom denne beslutningen blir stående, vil helsetilbydere risikere fengsel i opptil fem år for å ha innfridd sine behandlingsforpliktelser, sier Det hvite hus' talsperson Karine Jean-Pierre lørdag.

– Overlevende etter voldtekt og incest vil bli tvunget til å bære fram sine overgriperes barn, og kvinner med medisinske tilstander vil bli utsatt for alvorlige helserisikoer, sier Jean-Pierre videre.

Kjennelsen trådte i kraft umiddelbart, men Planned Parenthood og to store aborttilbydere har varslet en anke. Årlig har rundt 13.000 aborter blitt utført på klinikker i Arizona.

Applaus

Det var Arizonas republikanske justisminister Mark Brnovich som ba dommeren vurdere 1864-forbudet.

– Vi applauderer domstolen, sier han og lover å fortsette å «beskytte de mest sårbare» i delstaten.

Kjennelsen har vakt kraftige reaksjoner i USA, der abort er en viktig sak for mange velgere fram mot mellomvalgene i november.

– Det praktiske og forferdelige resultatet er at Arizonas innbyggere sendes nesten 150 år tilbake i tid, sier Brittany Fonteno, som leder organisasjonen Planned Parenthood i delstaten.

Fengsel for abortpiller

Ifølge loven kan enhver som dømmes for å ha utført en kirurgisk abort eller ha utlevert abortpiller, risikere to til fem år i fengsel.

Loven fra 1864 ble blokkert i forbindelse med Roe vs. Wade, høyesterettskjennelsen som i 1973 ga kvinner rett til abort i hele USA. Da Brnovich ba en dommer om å revurdere loven, viste Planned Parenthood til at retten til abort er beskyttet av en rekke lover som er vedtatt i Arizona siden 1973. Det avviste dommer Kellie Johnson fredag.

Demokratene forventer at abortsaken vil mobilisere motstand mot Republikanerne i høstens valg.

Flere forbud

Arizona vedtok i likhet med en rekke andre delstater som ledes av Republikanerne, egne abortlover tidligere år. Det gjorde de i påvente av at det konservative flertallet i USAs høyesterett skulle skrote Roe vs. Wade. Det skjedde 24 juni i år.

Arizonas folkevalgte har tidligere vedtatt å forby abort etter 15. svangerskapsuke. Denne loven trådte i kraft lørdag, og det er uklart hvilket av forbudene som nå vil ha forrang.

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden