Verden

Lokket med penger, gratis øl og mat: Abbey vant en million dollar i vaksinelotteri

USA: Et vaksinestikk gjorde amerikanske Abbey Bugenske rundt ti millioner norske kroner rikere. Det lukrative vaksinelotteriet er langt fra det eneste kreative påfunnet satt i gang for å få flere amerikanere til å takke ja til vaksine.

I USA er det nå nok vaksiner til alle voksne. Problemet er at mange ikke ønsker å ta den.

Derfor tyr man til kreative løsninger: Gratis mat når du tar vaksine, en gratis øl, gavekort eller billetter til baseballkamper. Andre fristelser er å kjøre to runder på en racerbane, jaktlisens, fiskekort og billetter til temaparker.

Vaksine-lotto

Guvernøren i Ohio har altså gått lenger: Mike DeWine har satt i gang et lotteri, hvor de som tar vaksinen får sjansen til å vinne en million dollar. Det er i alt fem kuponger, og den første vinneren ble trukket sist uke. Han har også gjort det samme for studiestipend: Fem studenter vil vinne stipend til fire års collegeutdanning – hvis de enten tar vaksinen eller viser ta de har gjort det.

Delstaten melder om markant økt interesse for vaksiner etter lotteri-stuntet som de har kalt «Vax-a million».

Da Mike DeWine ringte 22-årige Abbey Bugenske for å fortelle om millionpremien, trodde hun det var en spøk. Hun skal bruke pengene til en bil, veldedighet og å spare. Selv hadde hun fått stikket før guvernøren fikk ideen til «Vax-a million».

– Jeg oppfordrer alle til å ta vaksinen, sa hun.

Har fått kritikk

Ohio-guvernøren har fått kritikk for at lotteriene er å sløse med offentlige midler, men flere delstater følger etter. I California er det mulig for ti innbyggere å vinne 1,5 millioner dollar hver.

Mike DeWine er fornøyd, han sier ti CNN at antall mennesker som har meldt seg til vaksinering, har gått kraftig opp siden lotteri-ideen ble lansert. Han avviser at det er kaste penger ut av vinduet.

– Jeg vet mange vil kalle meg gal, og at det er å sløse med penger. Men det virkelige sløseriet på dette stadiet i pandemien, hvor vaksinen er tilgjengelig for alle som vil ha, er et liv tapt til covid-19, sa han til Washington Post.

Han får støtte i forskning: I en pågående studie ved University of California, sier forskeren Lynn Vavreck at mer enn en tredjedel uvaksinerte sa at de vil bli motivert av en pengepremie.

En annen heldig vinner i Ohio, var 14-åringen Joseph Costello. Han vant fire års collegutdanning, med opphold, skolepenger, mat og bøker.

Økende skepsis bekymrer

Joe Biden lovet at 100 millioner amerikanere skulle få vaksinen innen hans 100 første dager som president. Det nådde han raskt og oppjusterte til 200 millioner. Nå har over 220 millioner voksne amerikanere fått koronastikket, men vaksinetakten har dabbet merkbart av.

19. april var vaksiner tilgjengelige for alle over 16 år. Men noen vaksinesentre har rett og slett måttet stenge dørene, fordi folk ikke kommer. Det er det ulike årsaker til. Mange har lang reisevei, eller får ikke fri til å ta vaksinen. Derfor har bedrifter med færre enn 500 ansatte penger av staten for å la folk vaksinere seg i arbeidstida uten lønnstrekk, skriver Aftenposten.

I april var det uro i Philadelphia: De hadde for mange vaksiner, og de var i ferd med å gå ut på dato. De prøvde å distribuere dosene til andre byer, og holdt vaksinesentre åpne lenge og forsøkte å få folk inn, som ikke hadde avtale. Ellers måtte de kaste dosene.

Nei, og kanskje-gruppa

Amerikanerne kan deles inn i tre vaksinegrupper, viser en kartlegging gjort av Kaiser Family Foundation fra april: Ja-gruppen er de som har fått eller er ivrige etter å ta den. Det er rundt 65 prosent av den voksne befolkningen. I nei-gruppa befinner rundt 13 prosent seg, og de sier at de absolutt ikke vil ta den. Kanskje-gruppa er 21 prosent. De er i et vente å se-modus og vil ta den hvis de må eller det blir et krav.

En annen meningsmåling, fra Quinnipiac, viser at 27 prosent ikke ønsker å vaksinere seg. De som stemmer republikansk, er mindre villige enn de som stemmer på demokratene.

Tidligere har vi skrevet om de evangelikale kristne i USA og vaksinemotstand. Flere millioner hvite evangelikale oppgir at de ikke vil ta vaksinen. Flere frykter at dette vil bli et stort problem for USAs mulighet til å bekjempe pandemien, som så langt har tatt livet av en halv million amerikanere.

41 millioner hvite voksne i USA kaller seg evangelikale kristne. Rundt 45 prosent av dem sier nei til å ta koronavaksine, viser en undersøkelse fra Pew Research Center i februar.

Det gjør dem til den største demografiske gruppa i landet som er motstandere eller skeptiske til vaksiner.

Dele eller ikke dele

USAs myndigheter har vært klare på at de vil vaksinere sin egen befolkning først, uten å dele med andre. Det har vakt sterke reaksjoner. Men nå vil president Joe Biden dele flere millioner doser med andre land i tillegg til de 60 millioner dosene med AstraZeneca han allerede har forpliktet seg til å dele innen 4. juli. I begynnelsen av mai sa Biden at USA vil oppheve beskyttelse av vaksinepatenter. USA har vært en av de fremste motstanderne av å endre patentrettigheter for å delta i kampen for å øke vaksineproduksjonen. Uttalelsen ble derfor oppfattet som en stor kursendring.

Likevel sliter Joe Biden på hjemmefronten, når såpass mange ikke vil ta vaksinen. Det er ikke sikkert at en øl, cola eller chips vil overbevise de mest hardbarka motstanderne.

---

Vaksiner i USA

• Over 60 prosent av USAs voksne befolkning har fått minst en dose president Joe Biden har sagt at 70 prosent av den voksne befolkningen skal være vaksinert innen 4. juli.

• 10. april ble det satt 4,6 millioner doser i USA. Siden har takten falt. Nå er antallet nede under to millioner doser daglig. I slutten av mai ble det satt 1,32 millioner doser hver dag i USA

• 1 av fire amerikanere oppgir at de ikke vil ta vaksinen, noe som kan gjøre det vanskelig å oppnå flokkimmunitet. (Kilder: Bloomberg, CNN)

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden