Verden

Barn flykter etter islamistisk angrep i Mosambik

MOSAMBIK: Palma hadde 110.000 innbyggere før islamister angrep byen i påsken. Nå er mye av befolkningen på flukt, mange av dem barn som har kommet bort fra sine foreldre

– Jeg var ute og lekte med noen venner i nærheten av der jeg bor. Da angrepet startet, løp jeg til huset og sa til mamma og brødrene mine at vi måtte dra, men de ville vente. Huset mitt er i nærheten av stranden, så jeg løp dit. Det var en båt på vei ut, men jeg svømte ut til den. Jeg ble reddet om bord i båten, og så seilte vi til Pemba, forteller 12 år gamle Amino.

Navnet er endret for å beskytte barnets identitet. Amino er en av mange mindreårige som har blitt separert fra sin familie, under flukten fra Palma. Aminos landsby ble angrepet av islamister 24. mars. Sjøreisen til provinshovedstaden Pemba tok fire dager.

P

Sender sporingsteam

I Pemba har Amino, og andre barn som har flyktet alene, blitt tatt hånd om av hjelpearbeidere. Redd Barna har sendt et eget team for å spore opp og hjelpe barn som har kommet vekk fra foreldre i kaoset og flukten.

– Barn er utsatt i enhver konflikt, og konflikten i Cabo Delgado er intet unntak. Et ukjent antall barn har mistet livet, andre er skadet. Andre barn har sett venner og naboer miste livet. De har sett familiemedlemmer bli drept og sett døde mennesker. De har blitt jaget fra landsbyene sine av væpnede menn. Det psykologiske traumet vil være med dem i årevis, sier Daphne Cook ved Redd Barnas Mosambik-kontor til Vårt Land.

P

---

Islamister

  • Konflikten i Mosambiks nordligste provins Cabo Delgado, har pågått siden 2017, da en gruppe jihadister angrep landsbyer i området. Gruppa kalles al-Shabaab.
  • Cabo Delgado regnes som en svært utilgjengelig provins. En voksende gassindustri har økt lokale spenninger.
  • FN advarer mot humanitær krise i Nord-Mosambik. Mer enn 1.200 sivile og et tilsvarende antall sikkerhetsstyrker skal være drept i konflikten. En halv million er på flukt.
  • Denne delen av kysten har de siste årene også blitt rammet av flere sykloner.

---

Svært brutalt angrep

Det kommer nå også nye opplysninger om hva som skjedde under angrepet på Mosambiks nordligste by Palma. En lokal politisjef har fortalt den statlige TV-kanalen TVM at de fant tolv lik, sannsynligvis utlendinger, halshugget i hagen til hotell Amarula.

Islamistene ser ut til å ha angrepet hotellet på jakt etter utlendinger som jobber på et gassanlegg i nærheten. Men de angrep også lokalbefolkningen, og skal ha brent ned deler av byen og flere landsbyer.

Det anslås at 45 prosent av dem som har måttet flykte er barn.

Leger uten grenser, som har tatt imot folk som flykter fra Palma, forteller at mange av flyktningene kommer til deres klinikker dehydrerte og avmagret etter flere dagers flukt til fots. Tidligere denne uka hadde FN registrert 129 barn som hadde kommet vekk fra sine foreldre.

– Det gjelder nok langt flere. Det er kun et fåtall som har klart å komme seg til Pemba, hvor de registreres. Det er nok mange som gjemmer seg i området rundt Palma, eller som er på vei et sted gjennom krattskogen. I Redd Barna har vi vært engasjert i arbeidet med å gjenforene barn og deres foresatte det siste året. Heldigvis har vi klart å gjenforene flere familier de siste dagene, forteller Cook.

P

Respekter barnas rettigheter

Daphne Cook og Redd Barna er opptatt av at alle parter i konflikten i Cabo Delgado nå respekterer barns rettigheter.

– Den forferdelige volden vi ser mot barn og deres familier i Cabo Delgado må stoppes. Inntil det skjer, må vi dekke behovene til de som nå har måttet forlate sine hjem. De trenger mat, tak over hodet, rent vann og andre nødvendigheter, sier Cook.

Norge og andre land har den siste tiden økt sin støtte til nødhjelpsoperasjonene i Cabo Delgado i Mosambik. FN anslår allikevel at kun én prosent av behovet så langt er dekket. Angrepet på Palma har også satt fart på diskusjonen om militær støtte til landet for å få slutt på opprøret i den ressursrike provinsen, og Portugal er nå blant de landene som sender spesialsoldater til landet. Regionale ledere som møttes sist torsdag, ble enige om å tilby teknisk støtte til Mosambik, men det er noe uklart hva dette innebærer.Les mer om mer disse temaene:

Maren  Sæbø

Maren Sæbø

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden