Unicef: Kutt i helsetilbud har kostet hundretusener av barn livet i Asia

ASIA: Koronapandemien har hatt store indirekte konsekvenser i Sør-Asia, der 228.000 barn i fjor kan ha dødd som følge av kutt i helsetjenester, ifølge Unicef.

Kashmir
KASHMIR: En student i Kashmir har på seg munnbind i klasserommet på den første skoledagen etter at India åpnet skoler for lavere trinn mandag 15. mars (AP Photo/Mukhtar Khan).
Publisert Sist oppdatert

I en ny rapport, laget på oppdrag fra Unicef, beskrives de indirekte konsekvensene av pandemien på helsetjenester i India, Pakistan, Nepal, Bangladesh, Afghanistan og Sri Lanka. Landene har til sammen 1,8 milliarder innbyggere.

Rapporten konkluderer også med at reduserte helsetilbud har ført til 11.000 dødsfall i forbindelse med graviditet og fødsel og 3,5 millioner uønskede graviditeter.

– Reduksjonen i kritiske helsetilbud har hatt ødeleggende effekter på helsen og ernæringen til de fattigste familiene, sier Unicefs regiondirektør George Laryea-Adjei.

Færre søker hjelp

Anslagene er gjort på bakgrunn av registrerte endringer og modelleringer basert på data fra Sør-Asia før og etter at pandemien inntraff og landene innførte strenge restriksjoner. Regionen hadde også før pandemien en høy dødelighet blant barn og nyfødte. I 2019 døde 1,4 millioner barn under 5 år.

– Det er helt essensielt at tilbudet åpnes for fullt for barn og mødre som desperat trenger dem, og at man gjør sitt ytterste for at folk føler seg trygge nok til å ta dem i bruk, sier Laryea-Adjei.

Selv der helsetjenester ikke stengte, ble det registrert en nedgang i antallet som benyttet seg av tilbudet, ifølge rapporten. Antallet unge barn som fikk behandling for alvorlig underernæring i Bangladesh og Nepal, falt med over 80 prosent. I India og Pakistan ble det registrert en skarp nedgang i antallet barnevaksineringer.

Rapporten trekker også fram at rundt 420 millioner barn i Sør-Asia mister skolegang som følge av pandemien, og at rundt ni millioner trolig aldri vil vende tilbake til skolen. Dette anslås å ville føre til rundt 400.000 ytterligere tenåringsgraviditeter, samt økt dødelighet blant fødende og nyfødte.

Ny bølge

Og selv om vaksinering er i gang i Sør-Asia, fortsetter landene å streve med høye smittetall. Onsdag ble det registrert nesten 30.000 nye smittetilfeller i India på ett døgn, det største hoppet i antallet nye tilfeller på over tre måneder.

Statsminister Narendra Modi er i gang med samtaler med regionale styresmakter for å bli enige om nye tiltak for å få bukt med pandemien, som viste tegn til å avta i januar.

Landet har nå registrert 11,4 millioner smittetilfeller og 159.044 dødsfall. USA og Brasil er de eneste landene med flere smittetilfeller.

Også Pakistan har innført nye restriksjoner for å slå ned en ny bølge med smitteoppblomstring. Mandag ble det innført nedstenginger i de hardest rammede og tettest befolkede områdene i landets sju største byer, opplyste en talsperson for landets helsedepartement.

– Den nye virusvarianten oppdaget i Storbritannia er skyld i en rask økning av smittetilfeller, sa helseminister Yasmin Rashid i den østpakistanske Punja-provinsen til statlige medier mandag.

Smittetall i regionen

  • Pakistan har nå meldt om over 600.000 smittetilfeller og 13.537 koronarelaterte dødsfall.
  • Også Bangladesh har overskredet en halv million smittetilfeller, og registrert 8.597 dødsfall, viser koronaoversikten til Johns Hopkins-universitetet.
  • I Nepal er det registrert 175.000 smittetilfeller og 3.014 dødsfall. Sri Lanka har 88.000 tilfeller og 532 døde.