Verden

Folkevalgte holdes innesperret i Myanmar

Politikere i Myanmar forteller at de holdes innesperret sammen med flere hundre andre folkevalgte etter militærkuppet. Erna Solberg ber om at de løslates.

De holdes internert i et boligområde for medlemmer av nasjonalforsamlingen i hovedstaden Naypyitaw.

En av dem sier tirsdag på telefon til nyhetsbyrået AP at det er rundt 400 parlamentsmedlemmer i boligkomplekset. De får lov til å ringe, men ikke til å forlate stedet.

Mannen vil ikke oppgi navnet sitt av frykt for represalier. Også nyhetsbyrået AFP har snakket med en politiker i boligkomplekset. Vedkommende beskriver det som et fengsel med uteområder.

Regjeringssjef Aung San Suu Kyi og president Win Myint er ikke sammen med parlamentsmedlemmene, og det antas at de er satt i husarrest. Regjeringspartiet NLD ber tirsdag om at både de og andre internerte må løslates.

Solberg og Biden ber om at lederne løslates

Statsminister Erna Solberg (H) og USAs president Joe Biden er blant mange internasjonale ledere som fordømmer militærkuppet i Myanmar. USA truer med sanksjoner.

Solberg ber om at Aung San Suu Kyi løslates og at de militære lederne i Myanmar følger demokratiske normer og respekterer valgresultatet.

– Situasjonen i Myanmar er meget alvorlig, og vi følger tett med på utviklingen, sier Solberg (H) i en uttalelse sendt til NTB.

Også USAs president Joe Biden reagerer kraftig på kuppet og truer med å gjeninnføre sanksjoner. Sanksjonene er gradvis fjernet det siste tiåret som følge av Myanmars demokratiseringsprosess.

– Verdenssamfunnet må samle seg og med én stemme presse det burmesiske militæret til umiddelbart gi slipp på makten de har grepet, sier Biden, som bruker Myanmars tidligere navn.

Portforbud og avsatte ministere

Militæret, som har tatt over kontrollen i Myanmar, innførte mandag portforbud mellom klokken 20 og 6.

I tillegg har de avsatt 24 statsråder i Suu Kyis regjering, og elleve er alt erstattet. Tidligere utenriksminister Wunna Maung Lwin får tilbake sin gamle jobb.

Dermed tar Lwin posten som Suu Kyi har hatt mens hun har vært regjeringssjef og Myanmars de facto leder.

Nobelkomiteen uttrykker forferdelse over pågripelsen av Suu Kyi, som ble tildelt fredsprisen i 1991.

Kirkens Nødhjelp har mottatt rapporter om at ultranasjonalister feirer maktovertakelsen i gatene. I tillegg blir journalister og andre som er kritiske til kuppet, angrepet og trakassert, ifølge organisasjonen.

– Vår egen stab melder at det er en spent atmosfære i hovedstaden Yangon og i de andre byene hvor Kirkens Nødhjelp har ansatte. Internett og telefonlinjer er stengt, og det er vanskelig å holde kontakten med våre lokale partnere, sier Andreas Kiaby, som er organisasjonens landdirektør i Myanmar.

Storbritannia har tatt opp saken i sikkerhetsrådet

Både EU og Storbritannia har fordømt kuppet. Myanmars ambassadør i London er kalt inn på teppet, opplyser utenriksdepartementet.

Norge og Storbritannia har sammen vært sentrale for å ta opp saken i FNs sikkerhetsråd, som tirsdag skal samles til et hastemøte.

En noe mer forsiktig reaksjon har kommet fra Kina, som har tette økonomiske bånd til Myanmar. Kinas regjering har bedt partene i Myanmar om å løse sine uenigheter i tråd med grunnloven.

Kinas reaksjon er sentral

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik kaller utviklingen i Myanmar for tragisk. Han peker på at Kinas reaksjon vil være viktig fremover ettersom militæret i Myanmar ikke vil klare seg lenge uten Kinas støtte.

– De militære kan være følsomme mot å bli isolert internasjonalt, ønsket om å komme inn i «varmen» medvirket nok til at de løsnet grepet for ti år siden, sier Bondevik.

Myanmar-ekspert Bertil Lintner tviler imidlertid på at de kraftige reaksjonene fra det internasjonale samfunnet vil få noen betydning for utviklingen.

– Presser man for hardt på, så er de tilbake i Kinas grep, og det var for å komme bort fra det grepet at man gjennomførte reformene for ti år siden, sier han til TT.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden