Verden

Svart pastor og jødisk immigrantsønn kan endre maktbalansen i USA

HISTORISK: – De 82 år gamle hendene som en gang ble brukt til å plukke andre folks bomull, dro til valglokalene og plukket ut sin yngste sønn til å bli senator i USA. Slik beskrev pastor Raphael Warnock moren sin og den historiske seieren i Georgia.

– Vi sender en svart pastor til senatet, og vi sender også Jon Ossoff, en sønn av jødiske immigranter som hadde John Lewis som mentor, sa pastor Raphael Warnock onsdag.

Raphael Warnock blir den første afroamerikanske, demokratiske senatoren fra Georgia noensinne, mens 33 år gamle Jon Ossoff kan bli den yngste, nyvalgte senatoren siden Joe Biden i 1973 – og den første jødiske fra sørstaten.

Valget i Georgia er historisk, og et kraftig tilbakeslag for Donald Trump. Dersom opptellingen til slutt ender med seier for Jon Ossoff - den andre demokratiske kandidaten vinner - vil det være avgjørende for Joe Biden og den politiske kursen i USA de kommende to årene.

Jon Ossoff ligger godt an – han har dratt ifra senator David Perdue og leder med 50,19 prosent mot 49,81 prosent, ifølge den seneste oversikten fra New York Times.

– Jeg er etterkommer etter askenasiske jøder som flyktet fra pogromene i det 20. århundret. Jeg vokste opp blant slektninger som overlevde Holocaust. Så min jødiske oppvekst innprentet meg med en overbevisning om å kjempe for de marginaliserte og undertrykte. Og også å være årvåken overfor økende autoritære tendenser, har han uttalt til Haaretz.

Med 16.300 stemmer over Perdue har han en større seiersmargin enn de 11.779 stemmene mer som Joe Biden fikk i november. Warnock har foreløpig over 53.000 flere stemmer enn Kelly Loeffler.

Jødiske Jon Ossoff fortalte også til den israelske avisa Haaretz om det første måltidet han hadde med John Lewis. Lewis var en av lederne i borgerrettsbevegelsen og en respektert politiker gjennom årtier i Georgia. Lewis ble etterhvert Ossoffs mentor.

Historisk allianse

– Han ville snakke med meg om alliansen mellom afroamerikanere og jøder i borgerrettsbevegelsen, og hvordan han marsjerte for rettigheter sammen med rabbinere og jødiske aktivister på 60-tallet. Han understreket hvor viktig det var å opprettholde denne alliansen, sa Ossoff til avisa.

– Takk for tilliten, sa han i en uttalelse onsdag. Han takket velgerne i Georgia, selv om han ennå ikke formelt er erklært som vinner.

– Det er en vakker dag her i Georgia. Jeg snakket med mamma i går kveld, sa Warnock til CNN onsdag formiddag. Han sa at planen hans kommende søndag er å preke i kirka og snakke med folk.

Snakket om moren

I en tale i natt, takket Warnock velgerne i Georgia og lover at han skal jobbe for alle, enten de har stemt for ham eller for Loeffler.

Han snakket også om stoltheten han følte, da moren stemte på ham:

– De 82-år gamle hendene som en gang ble brukt til å plukke andre folks bomull, dro til valglokalene og plukket ut sin yngste sønn til å bli senator i USA, sa han.

Raphael Warnock er en av de mest prominente afroamerikanske kirkelederne i sørstatene. 35 år gammel ble han pastor i kirka til Martin Luther King Jr, Ebenezer Baptist Church i Atlanta.

– Enormt viktig for Biden

Valget i sørstaten Georgia er ikke bare historisk, det er avgjørende for Joe Bidens kommende presidentperiode. Et flertall i begge kamre har avgjørende betydning for ham når han skal prøve å gjennomføre den politiske kursendringen han har lovet.

– Det er enormt viktig for Biden å kontrollere kongressen for at noe som helst av hans agenda skal vedtas av lovgivende forsamling. Det sier Hilde Restad, førsteamanuensis ved Bjørknes høyskole. Hun fortsetter:

– Dersom han nå har begge kamre i kongressen, betyr det at det er demokratene som kontrollerer alle komiteene og har ledelsen i begge kamre – og dermed kan de sette agendaen og bestemme hvilke lover som det faktisk stemmes over.

Alle lover, lovendringer og budsjetter må godkjennes både av Representantenes hus og Senatet for å tre i kraft.

Senatet har i tillegg rollen med å godkjenne utnevnelser av ministre, dommere og en rekke andre viktige offentlige tjenestepersoner, inkludert høyesterettsdommere.

Restad påpeker at det å få nok representanter eller senatorer til å faktisk stemme for de lovene Biden ønsker, er en annen sak.

– Men uten dette resultatet hadde vi nok sett en repetisjon av det som skjedde under Obamas periode fra 2011. Da tok republikanerne kongressen og ingenting ble gjort fordi republikanerne ikke var interesserte i kompromiss, sier hun.

Former President Barack Obama and Democratic candidate for Georgia Governor Stacey Abrams pose for a photograph with two unidentified family members after a campaign rally at Morehouse College Friday, Nov. 2, 2018, in Atlanta. (AP Photo/John Bazemore)

Grasrotarbeid bærer frukter

Det er mange som trekker fram Stacey Abrams la grunnlaget for en demokratisk seier i Georgia. I 2018 tapte demokraten og stemmerettighetsaktivisten guvernørvalget i delstaten med knappest mulig margin.

– Abrams er den personen som per nå har størst innflytelse i amerikansk politikk, slår avisa New York Times fast.

Stacey Abrams har brukt det siste tiåret på å bygge opp en politisk infrastruktur i delstaten, skriver avisen. Hun står bak et nettverk av organisasjoner som jobber mot velgerundertrykkelse. Hennes mål har vært å få flere afroamerikanere til å stemme, ved mobilisering og registrering av svarte velgere. Første seier kom 3. november, da demokratene vant.

Nesten en tredel av befolkningen i staten er afroamerikansk, men mange stemte ikke.

– Det har vært en enorm grasrot-mobilisering av minoritetsvelgere i Georgia i mange år. Jobben som Abrams og andre organisasjoner har gjort, ser ut til å bære store frukter nå, sier Hilde Restad.

Allerede før valget, var mange republikanere bekymret for at Donald Trumps oppførsel ville skade partiets muligheter i Georgia. Han har forsøkt å presse valgansvarlige til å «finne stemmer» og gjentatte påstander om valgfusk. Frykten har vært at Trump-tilhengere ikke ville stemme.

– Taper vi, er det ene og alene Trump sin feil, sa Gabriel Sterling, republikaner og valgfunksjonær i Georgia.

Jon Favreau, som driver podkasten «Pod Save America» sa det slik på Twitter:


---

VALG I GEORGIA

• Demokraten Raphael Warnock har vunnet det ene senatsvalget i Georgia, mens Jon Ossoff har en knapp ledelse i det andre når 98 prosent av stemmene er talt opp da Vårt Land gikk i trykken.

• Han blir den første svarte sentatoren fra delstaten noensinne. Dersom Ossoff vinner, blir han den yngste sider Joe Bidens første periode.

• De republikanske motkandidatene er senator Kelly Loeffler og senator David Perdue.

---

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden