Verden

Norsk skip har plukket opp enda flere mennesker i Middelhavet

Det norske skipet Ocean Viking har plukket opp over 40 personer i Middelhavet utenfor Libyas kyst, dagen etter at skipet tok om bord 85 personer.

In this photo released Friday, Aug. 9, 2019, rescued migrants  line up for registration as they arrive on board the Ocean Viking rescue ship after being saved from a rubber boat in distress off Libya. Italian Interior Minister Matteo Salvini, who has triggered a government crisis in Italy, said he is preparing to sign a ban on the ship's entry into Italian waters. (Photo SOS Mediterranee/MSF via AP)

Flesteparten av de over 40 menneskene som ble tatt om bord lørdag, er menn og ungdommer fra Sudan, får nyhetsbyrået AFP opplyst av Leger Uten Grenser (MSF).

MSF driver det norske lasteskipet i fellesskap med den franske organisasjonen SOS Mediterranee.

Fredag hentet besetningen opp 85 mennesker fra en gummibåt. Ifølge MSF var gummibåten i havsnød da de fant den utenfor kysten av Libya.

Italias innenriksminister Matteo Salvini krever at Norge tar ansvar for personer som Ocean Viking plukker opp i Middelhavet. Han viser også til at det, etter innføring av en ny lov, nå er lovstridig for privatdrevne redningsfartøy å anløpe italienske havner.

Norges justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) uttalte fredag, da nyheten om de 85 personene var kommet, at det er helt uaktuelt for Norge å ta imot mennesker som reddes i Middelhavet.

– Migranter må nå transporteres tilbake til Afrika, enten til Tunisia eller Libya. De bør ikke sendes til Europa for da blir denne aksjonen en forlengelse av flyktningruten istedenfor at det blir en redningsaksjon, sier han.

– Vi ser at på disse båtene befinner det seg ofte personer fra Pakistan, Bangladesh, Egypt og Tunisia, og de har ikke noe i Europa å gjøre. Det er ikke de som skal få asyl, sier Kallmyr.

(©NTB)

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden