Verden

Internerer egne borgere

USA trapper nå opp utsendelser uten dom. Stadig flere amerikanere med latinamerikansk bakgrunn bærer alltid pass. Francisco Erwin Galicia ble fengslet i nesten fire uker fordi han hadde glemt sitt.

President Donald Trumps regjering innfører nå en regelendring: migranter som ikke kan bevise at de har bodd i USA i minst to år, kan heretter deporteres umiddelbart, uten dom. Fram til nå gjaldt dette kun migranter som hadde vært i landet i mindre enn to uker.

Trumps regjering hevder de gjør dette blant annet for å avlaste migrasjonsrettene rundt om i landet. Det er en kø på over 900.000 migrasjonssaker i det amerikanske rettssystemet.

Anholder også amerikanske statsborgere

Det amerikanske sivilsamfunnet frykter denne endringen vil gå utover flere enn illegale innvandrere. Mer enn 1.500 amerikanske statsborgere er blitt anholdt av innvandringsmyndigheten ICE siden 2012, ifølge en granskning fra Los Angeles Times i 2018. Som oftest slippes de ut etter kort tid, når deres identitet og juridiske status er avklart, men i et tilfelle skal personen ha tilbrakt mer enn tre år i varetekt før de ble løslatt.

En av tre kan deporteres umiddelbart

Tall fra Migration Policy Institute viser at nesten 300.000 personer kan deporteres umiddelbart. Det amerikanske sikkerhetsdepartementet (DHS) hevder at mer enn én av tre migranter som ICE møter på har vært i landet i mindre enn to år.

Professor Jackie Stevens på Northwestern University uttalte til nyhetsbyrået Reuters at amerikanske statsborgere utgjør én prosent av alle som ICE anholder. I tillegg er en halv prosent av de som blir deportert amerikanske statsborgere. Hun legger til at dette koster amerikanske skattebetalere store summer i rettssaker og kompensasjon.

– ICE har anholdt og deportert amerikanske statsborgere i flere tiår, sier Stevens til nyhetsbyrået.

LES MER: 36 jødiske demonstranter arrestert i USA

Vil bli blokkert

Hun tror tallet kommer til å øke dramatisk framover på grunn av regelendringen.

– Det blir mye verre, sier professor Stevens.

Den nye regelendringen vil trolig bli utfordret, og blokkert i retten, skriver Reuters.

18 år, statsborger og arrestert

Den siste saken som har skapt oppmerksomhet i USA involerer en 18-åring. 27. juni skulle Francisco Erwin Galicia og broren kjøre til en fotballeir et annet sted i Texas. Noen mil hjemmefra ble de pågrepet av ICE. Selv om han ikke kunne framvise pass, er Galicia født i USA og dermed amerikansk statsborger. Likevel ble han først sluppet fri sist tirsdag – nesten en måned etter at han først ble arrestert.

LES MER: Sperrer flere grenser med murer

Sone ved grensene

I en avstand på 160 kilometer fra USAs landegrenser og kystlinje har enkelte amerikanske politimyndigheter, deriblant ICE, tillatelse til å ransake og arrestere personer uten skjellig grunn til mistanke. Galicias advokat, Claudia Galan, mener den unge mannen ble utsatt for raseprofilering – at ICE oppsøkte ham hovedsakelig på grunn av hudfargen, ikke på bakgrunn av noen form for velbegrunnet mistanke.

Ikke pass, men legitimasjon

Galicia hadde ikke amerikansk pass, men framviste et legitimasjonskort som deles ut av delstaten. I tillegg bar han på en fødselsattest og et trygdekort. Likevel ble han arrestert og brakt til et interneringssted mer enn 250 kilometer unna. Avisa Dallas Morning News skriver at Galicias fødselsattest viser at han ble født i Dallas 24. desember 2000. ICE hevdet at han er født i Mexico.

Noe av forvirringen kan stamme fra at moren undertegnet fødselsattesten med falskt navn, ettersom hun er ulovlig i landet. Det samme var Galicias bror, som ble arrestert samtidig og er blitt deportert. Galicia selv hadde også et turistvisum for Mexico, som oppga Mexico som fødested. Rotet i dokumentasjonen fører til at ICE forklarer den lange varetekten med saksbehandlingsproblemer.

– Det skal ikke ta så lang tid. De har adgang til systemet og kan se om han er født i landet eller ei, sa Galan til Buzzfeed News.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden