Verden

Ber om at Kim får mer fra USA

Nord-Korea: Sørkoreansk regjeringsrådgiver roser Nord-Koreas leder Kim Jong-un for fredsinitiativ, og mener diktatoren så langt har fått lite igjen for å holde tilbake kjernefysisk testing.

– Jeg har møtt Kim Jong-un to ganger, og han virker som en rasjonell leder. Han er verken gal, impulsiv eller ignorant, men intelligent og underholdende. Han har nøye innsikt i alle de viktige sakene, og kan delta i alle diskusjoner uten behov for å kikke på forhåndsskrevne memoer, sier den sørkoreanske professoren Moon Chung-in.

Moon er rådgiver for den sørkoreanske regjeringen i konflikten, og håper på et fortsatt diplomatisk tøvær mellom de to nabostatene.

Møter Trump torsdag

Torsdag møter Sør-Koreas president Moon Jae-in president Donald Trump i Washington for samtaler om veien videre, etter at toppmøtet mellom Trump og Kim i Hanoi i februar ble avbrutt uten noen avtale.

LES MER: Fortsatt gode venner

– Mitt håp er at Sør-Korea kan klare å overbevise USA om at det fornuftige nå er å utarbeide et veikart for en stegvis fredsprosess videre, der Nord-Korea får visse lettelser i de økonomiske sanksjonene mot å starte kjernefysisk nedrustning, sier Moon Cung-in.

Han er skeptisk til Trumps mål om nærmest i ett steg å forhandle fram en altomfattende fredsavtale med total nordkoreansk kjernefysisk nedrustning, i bytte mot å oppheve de internasjonale sanksjonene.

Skuffelse i Sør-Korea

Mange i Sør-Korea ble sjokkert og skuffet da toppmøtet mellom Kim og Trump i Hanoi brøt sammen. Det har ført til synkende popularitet for president Moon Jae-in og hans «solskinnspolitikk».

LES OGSÅ: Lengter etter fredsavtale

– Det positive er at partene har beholdt en relativt vennlig tone. Det har ikke kommet nye fordømmelser, trusler eller tester. Møtet i Hanoi var ingen fiasko som har stengt veien for å oppnå resultater, mener professor Moon.

Han påpeker at toppmøtet førte til at Nord-Korea for første gang la på bordet konkrete forslag, som å demontere de kjernefysiske fasilitetene i Yongbyon under amerikansk overvåkning, i bytte mot delvis opphevelse av sanksjoner.

Ønsker koreansk samarbeid

– USA kan komme Nord-Korea i møte med gradvise tiltak, som å øke mulighetene for samarbeid mellom Nord- og Sør-Korea. For eksempel ved å gjenåpne den felles industriparken i den nordkoreanske byen Kaesong og turisttrafikk til det hellige fjellet Kumgang, sier Moon.

LES MER: Nordkoreanere lever i nød

Kim Jong-un overrasket verden da han i nyttårstalen i 2018 snakket forsonende til nabolandet Sør-Korea, samtidig som han minnet om at han satt med atomknappen. Det førte raskt til at de to landene gjenåpnet en direkte telefonlinje, og tøværet kulminerte da USAs president Donald Trump møtte Kim på toppmøte i Singapore i juni i fjor og i Vietnams hovedstad Hanoi i februar.

Professor Moon mener Kim Jong-un så langt har fått skuffende lite ut av sin utstrakte hånd. Det skyldes etter Moons oppfatning en «mismatch» mellom altfor forsiktige tilbud fra Nord-Korea, og altfor ambisiøse krav fra USA.

Anbefaler trinnvis plan

– I sitt møte med Trump torsdag vil Sør-Koreas president understreke behovet for å forhandle fram en omfattende avtale som kan settes i verk trinnvis og etter en tidsplan. Samtidig vil han understreke behovet for at det blir satt i gang noen tidlige tiltak som kan bidra til å gjenopprette tilliten mellom USA og Nord-Korea, sier Moon.

Han er overbevist om at Trump vil måtte mykne sine krav, for Kim vil aldri gå i «Libya-fellen» og nærmest uten videre forhandle bort sitt atomvåpenprogram slik Gaddafi gjorde.

– Kim Jong-un tok det viktige første steget, men er frustrert over at han har fått så lite igjen. I Nord-Korea er nå både militæret og den voksende middelklassen i Pyongyang misfornøyd med det Kim har oppnådd. Han presses fra både de moderate og hardlinerne, og trenger resultater av forhandlingsprosessen.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden