Utenriks

Iran stenger ned på grunn av hetebølge

HETEBØLGE: I Iran har man de siste dagene målt opp mot 51 varmegrader. Nå stenger landet ned.

Denne uka annonserte iranske myndigheter at de onsdag og fredag stenger på grunn av «uforutsett hete», skriver nyhetsbyrået Reuters. Skolene, bankene og alle offentlige etater vil bli stengt. Eldre og innbyggere med helseutfordringer er bedt om å holde seg inne.

I sør-Iran har flere byer allerede opplevd varmen. I byen Ahvaz har det blitt målt hele 51 varmegrader. Onsdag forventes det temperaturer opp til 39 varmegrader i Teheran.

SKYGGE: Innbyggere går i en kald fjellbekk nord for Teheran i Iran. Sør i landet har det blitt målt opp til 51 varmegrader de siste dagene.

– Da dør folk

– For det første tror jeg Iran har gjort rett i å stenge ned. Kroppen skal kvitte seg med varme hele tida, så når det blir varmere utenfor kroppen enn inni, blir man ikke kvitt varmen. Og da dør folk, sier Hans Olav Hygen. Han er klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Når det er så varmt kan ikke folk jobbe, mener Hygen. Å stenge landet gir folk mulighet til å søke skygge, drikke nok vann og hjelpe de som allerede er syke å klare seg gjennom hetebølgen, sier forskeren.

– Når vi snakker så høye temperaturer, er jeg glad jeg slipper unna, sier Hygen.

Når det blir varmere utenfor kroppen enn inni, blir man ikke kvitt varmen. Og da dør folk

—  Hans Olav Hygen. klimaforsker ved Meteorologisk institutt

Varmt vær i varm sesong

Hygen er sikker på at varmebølgene har med klimaendringene å gjøre.

– Dette er definitivt knytta mot klimaendringer. For syv til åtte år siden skrev Verdens Meteorologiske organisasjon at ingen hetebølger fra nå av er uavhengig av klimaendringer, sier han.

Rapporten Hygen referer til er publisert av Verdens Meteorologiske Organisasjon i 2017. De skriver at påvirkningen av menneskelig aktiviteter på atmosfæren har blitt mer tydelig, spesielt relatert til varme.

Hygen forklarer at det kan være summen av flere faktorer som nå har fått utslag.

– Vi har den sakte endringen som gjør at alt blir litt varmere hele tida. I tillegg har vi været, som varierer. Så nå har man varmt vær i varm sesong i varmt klima, blir summen en ekstrem hetebølge, avslutter han.

Hetebølger over hele verden

Det er heller ikke det eneste landet som opplever farlig høye temperaturer. Den siste tiden er det blitt meldt om farlige hetebølger over hele verden. Forrige måned opplyste Europas værtjeneste at juni var den varmeste junimåneden noen gang registrert.

I tillegg er det blitt meldt varmerekorder og farevarsler i mange Sør-Europeiske land. I Roma er det blitt meldt både 40, 42 og 43 varmegrader, langt over varmerekorden på 40,5 grader fra 2007.

I Arizonas hovedstad Pheonix ble det registrert 43 grader 16 dager på rad og i Death Valley i California ventet gradestokken opp 54 grader. I Japan ble halvet landet advart mot faren mot heteslag og det er satt nye varmerekorder flere steder i landet.

Tidligere i sommer skrev Vårt Land at hetebølgen treffer flyktningleirene spesielt hardt.

– Det er ingen ekstra tiltak iverksatt selv om det er varmt. De som kommer til oss for å hente utstyr kommer ofte uten barna. Barna sliter veldig i varme, sa hjelpearbeideren Philippa Kempson på Lesvos i Hellas.


Les mer om mer disse temaene:

Selma Elise Ekre

Selma Elise Leinebø Ekre

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Utenriks