Utenriks

Afghaner som jobbet for Norge: – Vi er i dekning i huset og hører skuddene nærme seg

AFGHANISTAN: Lørdag har Taliban startet angrepet på Mazar-e-Sharif, der norske styrker tidligere var stasjonert og flere afghanere som jobbet for Norge, fortsatt befinner seg. – En stat skal ikke etterlate sine ansatte for å dø.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– Krigen er i gang. Nå hører jeg lyden av skudd og gevær.

Afghaneren som Vårt Land snakket med i forrige uke, og som har jobbet mange år for det norske Forsvaret, har nå gått i dekning inne i huset sitt. Han har tidligere fortalt at han angrer på at han jobbet for Norge, og at dersom Taliban inntar byen han bor i, vil han bli drept.

Når han snakker med Vårt Land igjen lørdag, har Taliban tidligere på dagen igangsatt et stort angrep mot byen Mazar-e-Sharif i Nord-Afghanistan, der han befinner seg.

Han frykter at dersom Taliban klarer å bryte gjennom de afghanske styrkene som forsvarer byen, vil de gå fra dør til dør i byen for å finne sånne som han, som har samarbeidet med fremmede makter.

– Hvis du har samarbeidet med fienden, så er du fienden. Jeg frykter at de ikke bare vil drepe meg, men også hele familien min, sier han i en telefonsamtale fra stua si.

Tomme gater i Mazar-e-Sharif, Afghanistan

Evakuerer norske ansatte

---

Dette er saken:

  • Taliban rykker frem og fester grepet om flere deler av Afghanistan, hvor NATO-styrker tidligere har vært stasjonert.
  • Mange afghanere som tidligere har jobbet for Forsvaret har fått avslag på sine asylsøknader i Norge.
  • Den norske regjeringen har lukket døren for å hente disse ansatte tilbake til Norge, til tross for utviklingen i situasjonen.

---

Fredag kom nyheten om at Norge, i likhet med andre vestlige land, stenger ambassaden i Kabul og henter hjem de ansatte ved ambassaden. Forsvaret skal bistå i evakueringen av ansatte ved den norske ambassaden.

Samtidig sitter 14 tidligere forsvarsansatte i Mazar-e-Sharif og frykter stadig mer for livene sine. Afghaneren som Vårt Land snakker med har også fått med seg nyheten om at de ansatte ved ambassaden hentes tilbake til Norge.

– Norge henter tilbake de ambassadeansatte, men vi, som også har tjent de norske styrkene, blir etterlatt alene. Det er ikke rettferdig. En stat skal ikke etterlate sine ansatte for å dø.

Han trekker fram at mange andre land, som USA, Tyskland og Danmark, har hentet hjem mange av sine tolker. Fredag sa Finlands utenriksminister Pekka Haavisto at den finske regjeringen «plikter å hjelpe dem», og at de planlegger å evakuere «minst dusinvis» afghanere.

Selv om presset mot den norske regjeringen øker, vil den ikke vike. Norge står fast på at de ikke vil hente hjem flere eks-ansatte fra det krigsherjede landet.

– De som fikk avslag, fikk det av tungtveiende grunner. Det legges derfor ikke opp til nye vurderinger for dem som tidligere har fått avslag, sa statssekretær Hilde Barstad (H) til Vårt Land fredag.

Svært viktig by

Munir Ahmad Farhad, talsmann for guvernøren i provinsen Balkh, kan opplyse om at opprørerne angrep Mazar-e-Sharif fra flere kanter lørdag morgen.

Så langt er det ikke kommet opplysninger om drepte og sårede. Mazar-e-Sharif er en svært viktig by i den nordlige delen av landet.

Afghanistans president Ashraf Ghani fløy til Mazar-e-Sharif for noen dager siden for å vise støtte til regjeringsstyrkene og sikre at lokale militsgrupper deltok i kampen mot Taliban.

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Utenriks