Utenriks

Håpet kommer fra Kina

HÅP: Rike land har sikret seg nok vaksine til å vaksinere hele sin befolkning flere ganger. En del afrikanske, asiatiske og latinamerikanske land setter nå sin lit til at Kina og Russland vil levere på vaksinefronten.

Denne uka ankom de første 200.000 dosene av den kinesiske vaksinen fra Sinopharm Harare. Zimbabwe, som har opplevd en kraftig bølge av covid19-infeksjoner siden julefeiringen, er et av flere afrikanske og asiatiske land som setter sin lit til kinesiske vaksiner. Også den russiske Sputnik V er på vei ut.

For mens utrullingen av vaksiner i USA og Europa har pågått i et par måneder, har Afrika knapt startet sin vaksinering.

Ikke godkjent

I Sør-Afrika, som er det landet på kontinentet som er hardest rammet av covid19, starter man nå vaksineringen med en vaksinekandidat som ennå ikke er godkjent, Johnson and Johnson, etter å ha satt en annen vaksine på hylla.

Vaksinen fra OxfordZeneca, som også brukes i Norge, kan ha dårligere effekt mot den typen av viruset som nå sirkulerer i Sør-Afrika og nabolandene. Tirsdag sa den sørafrikanske helseministeren Zweli Mkhize at en million doser av vaksinen som alt har ankommet landet, vil tilbys afrikanske land som ikke sliter med virusvarianten som først ble identifisert i Sør-Afrika.

Ser østover

Mens Sør-Afrika satser på at Johnson and Johnson-vaksinen endelig skal få vaksineringen i gang, ser flere naboland østover. Mandag kom altså de første 200.000 dosene fra det kinesiske legemiddelfirmaet Sinopharm til Zimbabwe. Onsdag fikk Ekvatorial Guinea sin første forsendelse fra Kina. Også Algerie og Sierra Leone får nå vaksiner fra det statseide, kinesiske selskapet, melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua. Noen av dosene er donasjoner, noen er kjøpt med rabatt. Sinopharm ruller også ut sin vaksine i flere asiatiske og latinamerikanske land. Blant EU-landene, har Ungarn nå mottatt sine første doser av den kinesiske vaksinen.

Til sammen har Kina donert doser av akkurat denne vaksinen til 58 land. For land som føler seg forbigått i vaksinekappløpet, er Kinas vaksine både billigere og lettere å oppbevare. I motsetning til blant annet Pfizer sin vaksine, trenger ikke den kinesiske dypfryser.

Utelukker ikke kinesiske vaksiner

Utviklingen av kinesiske og russiske vaksiner følges også av Coalition for epidemic preparedness Innovations (Cepi) som er en av partnerne i Covax, et samarbeid initiert av blant annet Norge for å sikre en mer jevn vaksinefordeling i verden.

Covax håper å kunne levere to milliarder doser vaksiner til lavinntektsland i løpet av året, dette vil sikre vaksinasjon av blant annet helsepersonell. Ved Cepis kontor i Oslo utelukkes det ikke at de kinesiske og russiske vaksinene som nå kommer blir en del av programmet.

- Vaksiner fra Kina og Russland har absolutt potensiale til å bli en del av COVAX-programmet, under forutsetning at de går gjennom Verdens helseorganisasjons prekvalifiserings-prosess for vaksiner. Det gjelder for alle vaksiner som kjøpes inn av COVAX, sier Frederik Kristensen til Vårt Land. Han er nestleder i vaksinekoalisjonen CEPI.

En beslutning fra WHO om to kinesiske vaksiner, deriblant Sinopharm, er ventet i mars.

---

Globalt vaksinekappløp

• Per 12. februar var 11 vaksiner godkjent til bruk i minst ett land, av disse er fire kinesiske, to russiske og to indiske.

• Kun to vaksiner, de utviklet av Pfizer og AstraZeneca er godkjent for distribusjon gjennom WHO og Covax. Det er ventet avgjørelse på Moderna sin snart. WHO skal også snart ta stilling til om to kinesiske og en indisk vaksine kan godkjennes.

• 20 vaksiner er i fase tre av utprøvingen, og testet nå på en større mengde frivillige. Flere av vaksinene som er godkjent i ett eller flere land, er fortsatt i denne fasen, men har blitt godkjent under nødlisens. Blant disse er den russiske SputnikV- vaksinen.

• Ytterligere 37 vaksiner er i fase to av utviklingen, der de altså testes på en mindre gruppe frivillige.

• Norge og EU har godkjent og tatt i bruk vaksine fra Pfizer, Moderna og AstraZeneca.

Kilde: WHO, Covid19 vaccine tracker

---


Maren  Sæbø

Maren Sæbø

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Utenriks