Teologisk oppgjør med fornorsking: – Troen har blitt overordnet kjærligheten
TEOLOGI: Katolikker og protestanter har gjort rett tro til det viktigste. Det gjorde både undertrykkelse av samer og kolonihistorien mulig, mener teologen Werner G. Jeanrond.
TEOLOGI: – Hadde vi tenkt mer på hva kjærlighet er, hadde vi kanskje hatt et annet forhold til samene, kvenene og skogfinnene, for da hadde vi jo respektert dem som våre medvandrere, i stedet for objekter som vi må kolonisere for å sette ut i livet hva vi mener er sant, sier Werner G. Jeanrond, professor emeritus i teologi ved Universitetet i Oslo.
Foto: Erlend Berge
– Det er så lett for oss å diktere for andre hvordan de skal leve, og så vanskelig å lytte og kanskje til og med endre oss selv, sier Werner G. Jeanrond.
Han er professor emeritus i teologi ved Universitetet i Oslo, selv katolikk og oppvokst i Tyskland. Jeanrond har fulgt debatten om fornorskingen som teologisk utfordring, som Teologisk nemnd i Den norske kirke hadde seminar om i november. Jeanrond synes debatten er svært interessant.
Han er enig i at et teologisk oppgjør med kolonisering og fornorsking utfordrer tenkningen om konfesjoner, altså definisjonene av katolsk, luthersk og reformert tro, som vokste fram med reformasjonen på 1500-tallet.