Politikk

Grøvan mistet Agder-plassen – valgforsker mener det kan skyldes digitale møter

POLITIKK: En rekke stortingspolitikere har blitt vraket. Valgforsker Bernt Aardal sier at digitale nominasjonsmøter kan gjøre det lettere å stemme mot de etablerte kandidater i partiene.

Under et sjeldent digitalt nominasjonsmøte for KrF i Agder i forrige måned, ble KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan vraket til fordel for Jorunn Gleditsch Lossius. Med det føyde Grøvan seg inn i listen over stortingspolitikere som har blitt vraket på nominasjonsmøter i høst.

Andre som har lidd samme skjebne er Frps helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen i Aust-Agder, SVs Petter Eide i Oslo og Høyres Kent Gudmundsen i Troms.

Valgforsker Bernt Aardal lurer på om vrakingen av de etablerte politikerne delvis kan forklares med nok et av koronapandemiens biprodukter: Digitaliserte nominasjonsmøter.

– Det er et interessant spørsmål om digitaliserte nominasjonsmøter blir mer uforutsigbare enn fysiske møter, sier valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.

– Kan være lettere å kjøre ut mot «the establishment»

Aardal viser til at det har vært en del uro i nominasjonsprosessene i de ulike partiene, og at det ikke kun skyldes digitaliseringen av møtene. Men, legger han til, slike møter gjør det lettere å stå opp mot de etablerte kreftene i partiene.

– Det at møtene er digitale, og at du stemmer fra kjøkkenbordet, kan gjøre det lettere å kjøre ut mot «the establishment», sier valgforskeren.

Det er lettere å stemme fritt, og det er lettere å bruke sosiale medier for å fremme eget eller andres kandidatur, sier flere som har vært involvert i nominasjonene til Aftenposten.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk