Politikk

Grøvan mistet Agder-plassen – valgforsker mener det kan skyldes digitale møter

POLITIKK: En rekke stortingspolitikere har blitt vraket. Valgforsker Bernt Aardal sier at digitale nominasjonsmøter kan gjøre det lettere å stemme mot de etablerte kandidater i partiene.

Under et sjeldent digitalt nominasjonsmøte for KrF i Agder i forrige måned, ble KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan vraket til fordel for Jorunn Gleditsch Lossius. Med det føyde Grøvan seg inn i listen over stortingspolitikere som har blitt vraket på nominasjonsmøter i høst.

Andre som har lidd samme skjebne er Frps helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen i Aust-Agder, SVs Petter Eide i Oslo og Høyres Kent Gudmundsen i Troms.

Valgforsker Bernt Aardal lurer på om vrakingen av de etablerte politikerne delvis kan forklares med nok et av koronapandemiens biprodukter: Digitaliserte nominasjonsmøter.

– Det er et interessant spørsmål om digitaliserte nominasjonsmøter blir mer uforutsigbare enn fysiske møter, sier valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.

– Kan være lettere å kjøre ut mot «the establishment»

Aardal viser til at det har vært en del uro i nominasjonsprosessene i de ulike partiene, og at det ikke kun skyldes digitaliseringen av møtene. Men, legger han til, slike møter gjør det lettere å stå opp mot de etablerte kreftene i partiene.

– Det at møtene er digitale, og at du stemmer fra kjøkkenbordet, kan gjøre det lettere å kjøre ut mot «the establishment», sier valgforskeren.

Det er lettere å stemme fritt, og det er lettere å bruke sosiale medier for å fremme eget eller andres kandidatur, sier flere som har vært involvert i nominasjonene til Aftenposten.


Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk