Nyheter

Vraker Grøvan fra KrF-listen – Lossius sikret plassen i dramaet i sør

KrFs nominasjonskomité i Agder ønsker at Jorunn Gleditsch Lossius skal få den viktige andreplassen som kan gi mandat fra kjernefylket i sør. Veteranen Hans Fredrik Grøvan tapte kampen.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Grøvan er nemlig ute av listeforslaget fra Agder KrF – som stiller felles liste i de to valgdistriktene.

Men for Grøvans støttespillere er ikke kampen avgjort. Og Grøvan selv holder nok en gang døren åpen – da foran selve nominasjonsmøtet. Til Vårt Land sier han imidlertid:

– Jeg er ingen bitter mann, registrerer forslaget fra nominasjonskomiteen og tar det til etterretning.

• LES OGSÅ: Dette kan bli KrFs nye stortingslag – unge listetopper inn i maktjakten

Seirende Lossius er glad og takknemlig

Det har lenge vært bestemt at Kjell Ingolf Ropstad skulle toppe KrF-listene i både Aust-Agder og Vest-Agder. Fra nominasjonskomiteen er han nå formelt foreslått til førsteplassen. Lossius er innstilt som nummer to og tidligere varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen, er ført opp som nummer tre.

– Jeg er veldig glad og takknemlig for tilliten jeg blir vist av nominasjonskomité og lokallag. Det er virkelig stort og ærefullt. Så er det endelig opp til nominasjonskomiteen å avgjøre, men jeg er svært motivert for å gå til valgkamp for Agder og KrF, uttaler Lossius etter at forslaget var klart.

• LES OGSÅ: Tidligere KrF-nestleder Dagrun Eriksen går til partiet Sentrum

Slik startet et drama – til slutt sa Grøvan nei takk

På plassene bak Ropstad har det vært strid. For KrF kan fortsatt kapre utjevningsmandatet som Ropstad i flere perioder har hatt fra Aust-Agder. Dessuten har KrF i dag også et utjevningsmandat fra Vest-Agder.

Lossius – som i dag er vara fra Aust-Agder – har hele tiden ønsket å fortsette på Stortinget. Grøvan sa først nei til renominasjon, men ombestemte seg på forsommeren. Dermed var det duket for kamp om andreplassen bak Ropstad.

– Hvorfor finnes ikke Grøvan i listeforslaget fra Agder KrF?

– Han ble tilbudt en plass høyt oppe på listen, men takket nei, svarer lederen i nominasjonskomiteen Andreas Brovig.

Lossius hadde stor støtte – men på kammerset var komiteen delt

Brovig opplyser at Lossius hadde støtte fra 18 av 23 lokallag. De ønsket henne på andreplassen i et felles listeforslag for de to valgkretsene i Agder.

– Med den overveldende støtten Lossius fikk, var det naturlig å føre henne opp på andreplassen. Men det er synd vi ikke har Grøvan med i forslaget til nominasjonsmøtet, men han ble altså tilbudt en plass, sier Brovig.

Han vil ikke kommentere hva slags plassering det da var snakk om. Og han vedgår at komiteen var delt om Grøvan og at et mindretall ønsket ham på plass nummer to.

Utelukker ikke mer drama – og kampvotering om Grøvan

– Kan dere da risikere at det blir kampvotering om Grøvan under selve nominasjonsmøtet?

– Det kan godt skje. Men innstillingen vår kunne neppe vært bedre forankret ut fra styrken i lokallagene enn den nå er, svarer Brovig.

I vestlige deler av Agder er ikke kampen for Grøvan over. Hanne Risvold, lokalpolitisk veteran i Flekkefjord KrF, satt i nominasjonskomiteen og utelukker ikke at Grøvans kandidatur fremmes under selve nominasjonsmøtet.

– Det kan bli aktuelt. Grøvan er nemlig en helt topp kandidat og har en sterk stilling i vestlige deler av fylket. Vi må drøfte situasjonen, selv om kandidatene som foreslås er gode, sier hun til Vårt Land.

Grøvans dør er åpen – men ikke for «demonstrasjonsforslag»

Om ikke nominasjonsmøtet skulle ende i et drama som gir et annet utfall, vil Grøvans tid i rikspolitikken være ute etter neste valg. Han kommenterer listeforslaget med å poengtere at han «er takknemlig for det oppdraget han har fått uføre for Agder KrF».

– Jeg sa ja til å stille på listen og registrerer at komiteen har valgt en annen løsning.

– Hvordan vil du stille deg dersom noen fremmer benkeforslag på deg under selve nominasjonsmøtet?

– Et rent demonstrasjonsforslag er jeg ikke interessert i. Men jeg må vurdere det hvis det er grunnlag for det. Derfor vil jeg hverken avvise eller bekrefte dette nå, svarer han.

LES OGSÅ:

• Tidligere KrF-nestleder Dagrun Eriksen går til partiet Sentrum

• SVs programkomité vil ha ny abortlov og gi kvinnen siste ord ut uke 22

Sjokk-gallup: Ropstad kan ryke i sør og gi KrF valgkrise

---

Fakta:

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter