Politikk

Mener KrF kan ha holdt Lukas Hospice for narr. Nå vil Frp sikre videre drift

Sivert Bjørnstad (Frp) krever at Lukas Hospice får de 30 millionene på statsbudsjettet som de trenger for å drifte videre. Frp vil også sikre finansieringen i påfølgende år.

– Vi kommer til å legge inn 30 millioner i øremerking til Lukas Hospice i kravlisten til regjeringen. Den politiske behandlingen hospicet har fått av KrF er hårreisende, sier Sivert Bjørnstad (Frp).

Han er stortingsrepresentant fra Trøndelag, og reagerer på at finansieringen av det lokale, nyoppstartede hospicet i Malvik bortfalt etter ett år. Hospicet skulle dekke et stort behov for palliativ behandling i Trøndelag.

Til Vårt Land sa ledelsen i Lukas Stiftelsen at ansatte ved hospicet ble permittert og at døende pasienter ble skrevet ut.

– KrF og regjeringen fraskriver seg ansvaret for et oppdrag de har gitt til en ideell og diakonal stiftelse, sa administrerende direktør i Luskas Stiftelsen til Vårt Land.

Trodde KrF tok ansvar

Bjørnstad skal være med på å forhandle fram statsbudsjettet i finanskomiteen for Frp. Han kan ikke tro at KrF ikke fulgte opp hospicet i statsbudsjettet for 2020.

– Jeg er litt usikker på hvilket ord jeg skal bruke for å beskrive KrFs politiske håndverk. Enten er dette forferdelig sløvt eller så har KrF holdt Lukas Stiftelsen for narr, sier Bjørnstad.

– Men hvorfor sikret ikke Frp midler til dette i fjorårets budsjettforhandlinger?

– Vi oppfattet at KrF hadde eierskap til denne saken, og tok det forgitt at de ville følge opp saken etterpå. Nå viser det seg at de ikke gjorde det, sier Bjørnstad.

Vil sikre at prosjektet gjennomføres

Det er vanlig at partiene som selv har sakseierskap til et slikt prosjekt også følger det opp i budsjettforhandlingene.

– Hvordan sikrer dere at det faktisk blir en videreføring utover en eventuell bevilgning for 2021?

– Vi må legge inn en forutseting om at prosjektet faktisk skal prøves over noen år. Da må vi legge inn en skriftlig, verbal føring om at det må følges opp i de kommende års budsjetter også.

Bjørnstad ber Lukas Stiftelsen innstendig om å prøve å skrape sammen midler til å drifte ut året.

– Hvis regjeringspartiene kommer oss i møte, så har de finansiering i 2021. Det ville være veldig trist hvis de ikke er i drift ut året, sier han.

KrF vil prioritere

KrFs familiepolitiske talsperson Geir Jørgen Bekkevold har ikke besvart Vårt Lands henvendelse i dag, men sa i går at de vil prioritere saken høyt i budsjettforhandlingene.

– Jeg synes det er veldig trist at vi ikke har klart å finne nok midler til dem, og at de er i en fortvilet situasjon, sa Bekkevold.

Har du lest disse sakene?

• Kyrja slit med å treffe dei mellom 18 og 30 år. Få ressursar og «liten relevans» er blant det som hindrar ungdom frå å kome, ifølgje ny rapport.

• Vårt Land har vært i USA og snakket med en voksende velgergruppe før presidentvalget: Kato­likker med bakgrunn fra Latin-Amerikas inn­flytelse i amerikanske valg.

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk