Politikk

Hvor mange partier trenger vi?

Vel så lurt som å satse på et nytt parti, tror jeg det kan være å ta en kopp kaffe med oss i MDG og snakke sammen om klimaet, naturen og livsgrunnlaget vårt.

Hans Martin Enger

Nordre Follo MDG og varaordfører i Nordre Follo kommune

John Harald Bondevik skrev hos NRK for et par uker siden om hvordan hans KrF-beger rant over. Denne uka forsøker han sammen med flere å stifte det nye partiet Sentrum. Selv mista jeg trua på KrF allerede i 2011, etter at de den gang innsatte Frp i regjering. Men jeg lagde ikke et nytt parti av den grunn.

Tar tid å bygge et nytt parti

Bondeviks kronikk og plattformen til Sentrum favnes av politikken og prioriteringene til Miljøpartiet De Grønne. Det nye partiet vil sikkert skille seg ut på noe når partiprogrammet skrives, men likevel: Det tar tid å bygge et nytt part. Det har tatt MDG 30 år å bli det partiet vi er i dag. Hvor lurt er det å etablere et nytt parti på en plattform som ligger så tett opp til andre partiers politikk? Naturkrisen og klimakrisen roper etter umiddelbar og radikal handling. Nå.

Selv er jeg både kirkegjenger og politiker, og leste Bondeviks kronikk med stor interesse. Jeg deler Bondeviks verdier slik de kommer til uttrykk i teksten og hans tanker om hva og hvem et parti skal kjempe for. I MDG har jeg funnet partiet hvor jeg best kan kjempe for menneskeverd, nestekjærlighet, solidaritet og vern om skaperverket.

LES OGSÅ: Valgforsker: Partiet Sentrum har liten sjanse

Samfunn i økologisk balanse

Vi er mange med et kristent verdigrunnlag i MDG, og troende og ikke-troende står skulder ved skulder forent om hvilke mål for samfunnet vi synes det er viktigst å kjempe for, oppsummert i visjonen vår: Et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse. Det skaper dyp gjenklang hos meg.

En naturlig konsekvensav nestekjærlighetsbudet er MDGs kamp for menneskene som skal arve jorden etter oss og for skaperverkets egenverdi. Med politikk som tar bedre vare på Guds frie natur og senker klimautslipp, viser vi omsorg for vår neste, uavhengig av tid og sted.

De Grønnes kamp for en mer rettferdig flyktning- og asylpolitikk, er en kamp for den som er sulten, tørst eller fremmed. Vi vil ikke kompromisse med dem som tviholder på en feilslått europeisk asylpolitikk, spiller på fremmedfrykt og setter som premiss for handling at andre land går foran. Vi erkjenner at asylpolitikk er vanskelig, men tror ikke at løsningen er å konkurrere om å ha den strengeste politikken.

LES OGSÅ: Er sentrum et parti for «De kristne»? Her er deres svar

Ta en kaffe med MDG

Mennesker er muligheter. MDG ønsker et inkluderende samfunn der alle, uavhengig av tro eller geografi, skal kunne leve gode liv på egne premisser. Et liv der livskvalitet og tid med familien er viktigere enn økt kjøpekraft og forbruk for den som har mer enn nok.

Jeg kjenner og gjenkjenner fine folk i Sentrum, men også andre som er misfornøyd med retningen partiet deres har tatt. Vel så lurt som å satse på et nytt parti, tror jeg det kan være å ta en kopp kaffe med oss i MDG og snakke sammen om hvordan vi best kan sørge for at stortingsvalget 2021 blir det avgjørende valget som klimaet, naturen, livsgrunnlaget vårt, og dermed våre medmennesker, er avhengig av.

LES MER:

Sentrum starter ungdomsparti etter enorm respons

Arne Viste melder seg inn i KrF-konkurrenten – mener folk er lei egoismen i partier med særinteresser

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk