Politikk

Advarte mot plass i FNs sikkerhetsråd: Håper Norge tar inn sikkerhetstrusselen som klimaendringer er

Pauline Tomren sendte brev sammen med Greta Thunberg for å hindre at Norge og Canada får sete i FNs sikkerhetsråd. Hun håper Norge bruker sjansen til å lære litt og ta inn over seg hvor alvorlige sikkerhetstrusler klimaendringer kan være.

Siden det var tre kandidater til to plasser for vestlige land i FNs sikkerhetsråd, måtte enten Norge eller Canada få plass. Derfor er Pauline Tomren glad for at Irland fikk plass. Den andre plassen gikk til Norge.

– Det er det minst ille alternativet. Norge og Canada har begge en veldig dårlig miljøpolitikk, sier Tomren, som er fylkespolitiker for Miljøpartiet De Grønne i Vestland fylke.

President of the Marshall Islands Christopher J. Loeak addresses world leaders at the COP21, United Nations Climate Change Conference, in Le Bourget, outside Paris, Monday, Nov. 30, 2015. (AP Photo/Michel Euler)

Under FNs klimatoppmøte i Paris i 2015 holdt daværende president på Marshalløyene, Christopher J. Loeak, et innlegg der han snakket om hvordan hans land merker de negative følgene klimaendringene før mange andre land. Foto: Michel Euler

Sikkerhetsproblem

Sammen med Greta Thunberg oppfordret hun 38 øystater til å stemme imot at Norge og Canada fikk plass i FNs sikkerhetsråd, fordi hun mener de har en oljepolitikk som er utgjør en sikkerhetstrussel. Både Norge og Canada er oljenasjoner, og Tomren og Thunberg er svært kritiske til at Norge åpner for videre oljeleting.

For øystater som Marshalløyene kan klimaendringene gjøre det farlig å bo der, hvis havnivået fortsetter å stige. Forskere har pekt på at knapphet på vann, kamp om ressurser, matmangel og flyktningstrømmer som følge av tørke eller naturkatastrofer, også kan føre til krig og konflikt.

– Nå som Norge ble valgt og skal sitte to år i FNs sikkerhetsråd, hvordan ønsker du at Norge skal bruke sin plass der?

– Jeg håper vi bruker det til en arena for å lære litt og ta innover oss alvoret i den sikkerhetstrusselen klimaendringer er, sier Tomren.

Swedish climate activist Greta Thunberg addresses a meeting of the Environment Council at the European Parliament in Brussels, Wednesday, March 4, 2020. Climate activists and Green members of the European Parliament are urging the European Union to be more ambitious as the bloc gets ready to unveil plans for a climate law to cut greenhouse gas emissions to zero by mid-century. (AP Photo/Olivier Matthys)

Svenske Greta Thunberg var en av fire unge aktivister som advarte mot at oljeland som Norge og Canada skulle få plass i FNs sikkerhetsråd, fordi de med sin oljepolitikk utgjør en sikkerhetstrussel. Her taler Thunberg til EU-parlamentet tidligere i år. Foto: Olivier Matthys/NTB scanpix

Eksporterer utslipp

Hun håper at Norge ikke bruker plassen i rådet til å fremme egne oljeinteresser, og at Norge etter hvert tar de valgene hun mener er nødvendige for å være et foregangsland i klimakampen. Det mener hun Norge på ingen måte er nå, selv om klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn viser til at Norge har meldt inn at Norge forsterker sine klimamål i tråd med Paris-avtalen og skal kutte egne utslipp med 50 til 55 prosent innen 2030.

– Norge er ikke et foregangsland når vi ikke har en plan for å fase ut oljenæringen. Og det har ikke regjeringen plan for i det hele tatt. Måten vi skal kutte utslipp på, er å elektrifisere oljefelt, og vi skal ha mer oljeleting når vi trenger mindre oljeutvinning. Elektrifisering av oljefelt kutter ekstremt lite utslipp globalt. Den eneste forskjellen er at de utslippene blir eksportert slik at vi forbedrer egne tall, men sender utslippene til et annet land, sier Tomren.

LES MER:

Unge aktivister advarer mot Norge i FNs sikkerhetsråd: – Norsk oljepolitikk er en sikkerhetstrussel

Norge blir medlem av FNs sikkerhetsråd: – Skal ivareta norske verdier, sier statsministeren

Norge brukte klart mest penger for å bli valgt inn i FNs sikkerhetsråd

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk