Politikk

Sturla Stålsett går inn i styret til Agenda

Sentrum/venstre-tankesmien sikrer seg den livssynspolitiske arkitekten, kirkepolitiske aktøren og tidligere generalsekretæren i Kirkens Bymisjon.

Det forteller Agenda-leder Trygve Svensson til Vårt Land.

– Sturla Stålsett er en av de mest spennende stemmene vi har i norsk offentlighet. Han tenker både på praktisk politikk og at det finnes en høyere himmel over politikken, sier Svensson.

Sikrer seg en livssynspolitisk arkitekt og kirkepolitisk aktør

Dermed får tankesmien en av norsk livssynspolitikks hovedarkitekter som styremedlem.

Stålsett ledet det regjeringsoppnevnte Tros- og livssynsutvalget, som i 2013 leverte utredningen «Det livssynsåpne samfunn: En helhetlig tros- og livssynspolitikk».

Den ligger til grunn for Norges nye tros- og livssynspolitikk, som regjeringen fikk vedtatt i vår. Stålsett er teolog og professor i diakoni, religion og samfunn ved MF vitenskapelig høyskole.

– Jeg er opptatt av hvordan samfunnsliv og politikk utvikles og påvirkes av ulike verdier i samfunnet – og hvilken rolle tro og livssyn spiller i dette, sier Stålsett til Vårt Land.

Som Åpen Folkekirkes første leder var Stålsett dessuten sentral i å sikre flertall på Kirkemøtet for å åpne for at homofile og lesbiske kan gifte seg i Den norske kirke.

Dagrun Eriksen går ut av styret

Stålsett erstatter tidligere KrF-nestleder Dagrun Eriksen, som tok plass i Agendas styre i 2017.

Agenda har som mål å favne sentrum/venstre i norsk politikk og har tradisjon for å sørge for at «kristelig sektor» er representert i styret og blant ansatte:

• Tidligere KrFU-leder Emil André Erstad var i flere år ansatt som internasjonal rådgiver, før han ble daværende KrF-leder Knut Arild Hareides rådgiver i 2018.

• I 2017 ble Hareides tidligere rådgiver, Marit Brandt Lågøyr, ansatt som leder for nystartede Agenda rådgivning.

Agenda startet opp i august 2014, blant annet for å være en motvekt til den borgerlige, liberale tankesmien Civita. Kristin Clemets tankesmie har hatt mange fra KrF og norsk kristenhet på kurs og i ulike roller.

Stålsett: Identifiserer meg med sentrum/venstre

Jeg vil bringer med meg erfaringene jeg har fra fagfeltet og samfunnsengasjementet mitt. Jeg har bakgrunn fra både Kirkens Nødhjelp, Kirkens Bymisjon og sitter nå i styret for Flyktninghjelpen, sier Stålsett.

Identifiserer du deg med det brede sentrum/venstre?

– Det gjør jeg. En tankesmie skal ikke være partipolitisk og jeg er ikke forpliktet på noe program. Men det kan være ryddig for samfunnsdebatten å flagge sitt utgangspunkt, sier Stålsett.

Han mener tankesmier sin rolle er å peke på hvordan verdier og prinsipper kan bli konkret politikk – og å åpne opp for meningsbrytning innenfor og mellom «politiske meningsgrupper».

– Sosialpolitisk hjerte og erfaring fra frivillighet

Slik svarer Agenda-leder Trygve Svensson på hvorfor de hanker inn en livssynspolitisk aktør:

– Politikk har mange sider. Vi har også Sylo Taraku blant våre ansatte. Han har skrevet om frihetskamp i islam. Stålsett er en tungvekter på sitt fagfelt, men har også et sterkt sosialpolitisk hjerte og tung erfaring fra frivillig sektor, som vi jobber mye opp mot, sier Svensson.

LES OGSÅ:

Stålsett mener han vant: – «Det livssynsåpne samfunn» blir nå ­gjeldende norsk politikk

Etterlyser trosnemnd etter debatten om hvorvidt Jehovas vitner burde fratas statsstøtte

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk