Kirke

Foreslår ny nemnd

Den polariserte debatten om Jehovas vitners statstøtte viser at slike spørsmål bør flyttes fra politikken til en uavhengig nemnd, mener Sturla J. Stålsett. Han får støtte fra STL.

– I tvilstilfeller bør det alltid være skjønnsmessige vurderinger. Det er for eksempel viktig at et individuelt feiltrinn fra en menighet, en enkelt leder eller menighetsmedlem ikke fører til at hele trossamfunnet mister støtte, sier Sturla J. Stålsett, professor ved MF Vitenskapelig høyskole.

I en fersk vitenskapelig artikkel tar Stålsett blant annet til orde for etablering av en uavhengig faglig instans som i tvilstilfeller vurderer om trossamfunn skal fratas statstøtte. Artikkelen kommer i kjølvannet av forårets debatt om hvorvidt Jehovas vitner (JHV) burde fratas statstøtten, fordi trossamfunnet ekskluderer medlemmer som stemmer ved politiske valg.

«Det ville være en fordel med en nemnd som kunne vurdere slike saker, slik at de ikke for lett politiseres i en opphetet offentlig debatt», skriver Stålsett i artikkelen.

Demokratiske verdier ikke nødvendig for støtte

Etter at livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad ba Fylkesmannen i Oslo og Viken om å vurdere saken, konkluderte fylkesmannen i november med at det ikke var grunnlag for å frata Jehovas vitner statstøtten. Begrunnelsen var at medlemmene av trossamfunnet selv aksepterte begrensningene det innebærer å være medlem i trossamfunnet.

Stålsett mener heller ikke at forutsetningene er til stede for å frata Jehovas vitner trostøtten, og begrunner dette med at lovverket ikke stiller noe krav om at «tros- og livssynssamfunnene skal støtte opp om samfunnets demokratiske verdier og funksjoner for å kunne motta statsstøtte.»

Ikke en absolutt frihet

Stålsett mener det er helt avgjørende at samfunnet ser til at ingen under dekke av tros- og livssynsfriheten skader eller krenker andres rettigheter.

«Det finnes grensetilfeller der praksiser kan være formelt tillatt, men likevel må sies å bringe skade, eller være klart uønsket i samfunnet», skriver han – og viser til at både Sverige og Danmark har uavhengige faglige instanser som vurderer slike tvilstilfeller. Det er særlig Danmark han trekker frem som et eksempel for etterfølgelse:

– Her er det et faglig sammensatt råd som vurderer tvilstilfellene. I rådet sitter både jurister, teologer, religions- og samfunnsvitere.

Støtter Stålsetts forslag

Ingrid Rosendorf Joys i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn i Norge støtter forlaget om å opprette en nemd.

– En nemnd er en god idé. Det er fornuftig å flytte slike spørsmål ut fra den politiske ledelsen, slik at sakene ikke blir for knyttet opp mot politikken, sier Joys, som opplever at tros- og livssynsspørsmål ofte sporer av til å bli en identitetspolitisk debatt.

– Dette har vi sett både i integreringsdebatten og i forbindelse med debatten rundt ny tros- og livssynslov.

Joys legger til at det er «et godt poeng» fra Stålsett at det problematiske med JHV først og fremst ikke handler om å nekte folk å stemme, men ekskludering og friheten til å melde seg inn og ut av et trossamfunn.

---

Dette er saken:

  • I november konkluderte Fylkesmannen i Oslo og Viken, på statsråd Kjell Ingolf Ropstads forespørsel, at det ikke var grunnlag for å frata Jehovas vitner statstøtten.
  • Begrunnelsen var at medlemmene av trossamfunnet selv aksepterte dette som følge av sitt medlemskap i trossamfunnet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke