Nyheter

KrF-topp til Agenda

Sentrum/venstre-tankesmien starter verdibasert rådgivningsfirma rettet mot sivilsamfunnet. Den skal ledes av Knut Arild Hareides tidligere rådgiver.

– Kartet på veggen er ikke helt oppdatert. Sudan er ikke delt. Det var jo litt flaut da Hilde Frafjord Johnson var her, sier Marte Gerhardsen, og skotter bort på verdenskartet bak henne.

Er hun ofte her?

– Haha! Nei, det er veldig mange innom her altså, bedyrer Agenda-lederen.

LES OGSÅ: KrF-Eriksen til Agenda

Sivilsamfunnet

De politiske over- og undertonene er ikke til å slippe unna når sentrum/venstre-tankesmien nå lanserer firmaet Agenda Rådgivning – og ansetter KrF-leder Knut Arild Hareides tidligere politiske rådgiver som sjef.

Marit Brandt Lågøyr er Agendas tredje KrF-profil. Fra før av sitter Dagrun Eriksen i styret. Hareides nåværende rådgiver, Emil André Erstad, har også vært innom.

Lågøyr kommer fra toppjobb i kommunikasjonsbyrået Zynk og har vært styreleder i Blå Kors. Det er nettopp det siste segmentet, sivilsamfunnet, Agenda Rådgivning retter seg mot.

– Målgruppen er ideelle sektor, frivillige organisasjoner, landbruksorganisasjoner og fagbevegelsen – Norges store og aktive sivilsamfunn, sier Lågøyr.

Virksomheten skal være selvstendig og partipolitisk uavhengig, men bygge på samme verdigrunnlag som Agenda. Firmaet skal i hovedsak finansieres av kundene. Lågøyr og Gerhardsen foretrekker derimot å snakke om «langsiktige samarbeidspartnere».

LES OGSÅ: – En seier for ideell sektor

«Flytte makt»

De mektige og rike bruker store penger på rådgivere som hjelper dem med strategi og kommunikasjon. Nå ønsker Gerhardsen og Lågøyr å gi organisasjoner med slankere lommebok samme mulighet til å høres bedre i samfunnsdebatten:

– I Zynk arbeidet jeg mye med å bistå offentlige og private virksomheter med strategiprosesser. Da er det viktig med analysearbeid, å sette tydelige mål, å finne gode allierte og klekke ut budskap. Det er arbeid som flytter makt. Nå ønsker vi å bistå de viktigste aktørene i samfunnet, sier Lågøyr.

Hva vil Agenda med dette, Gerhardsen? Du skjønner at dette sender politiske signaler?

– At organisasjoner uten de store ressursene skal høres tydeligere – enten det er Blå Kors eller Bondelaget.

Hun ser foretaket som en «naturlig forlengelse av Agendas oppdrag»:

– Vi er opptatt av de lange linjene. Vi ønsker å påvirke samfunnsdebatten ved å fremme verdier som bærekraft, små forskjeller og høy tillit. Skal vi flytte samfunnet i den retningen, må alle gode krefter bidra og styrkes.

LES OGSÅ: Færre sykehjem drives av ideelle

Verdifellesskap

Hvorfor føler du deg hjemme i Agenda, Lågøyr?

– Vi har et felles utgangspunkt i at samfunnet trenger noen rammer. For mye frihet for noen kan gjøre andre mennesker ufrie. Det gjelder i rus-, spill- og arbeidslivspolitikk. Jeg kjenner meg veldig igjen i den typen regulering av frihet som Agenda står for på disse feltene. Det samme gjelder vektleggingen av ideell sektor.

– Mange KrF–ere forbinder det siste med sentrum/høyre, ikke sentrum/venstre?

Begge bryr seg om ideell sektor, men på høyresiden støter vi på utfordringer med kommersielle aktører. Jeg opplever det som lettere å finne løsninger andre veien. For eksempel om anbudsregelverk som gir ideelle aktører mulighet til å levere tjenester på helse- og velferdsområdet, sier Lågøyr, og fortsetter:

– En del saker skiller, men jeg opplever et verdifellesskap. Sterke krefter på venstresiden, som Hadia Tajik, har dessuten et stort engasjement for spørsmål som troens plass i samfunnet.

Kunne du tatt samme jobb i regi av Civita?

– Jeg kjenner meg mer hjemme her.

BERIT AALBORG: «Borgerlig tilbakekomst»

Ikke snakket nok

Har venstresiden snakket nok om sivilsamfunnet, Gerhardsen?

Venstresiden har vært opptatt av vilkår for familier og ideell sektor, men kanskje ikke snakket så mye om det. Derfor er samarbeid viktig. KrF bringer med seg noen veldig viktige verdier. I møtet mellom ulike partier, kan man få til mer enn man kan alene.

Agenda-lederen sier arbeiderbevegelsen har en sterk sivilsamfunnstradisjon, men at mange av foreningene har gått inn i andre organisasjoner mens tjenestetilbud har blitt institusjonaliserte.

– Det er en sterk, historisk forbindelse mellom kristenfolket og arbeiderbevegelsen – særlig når det gjelder sosialt ansvar. Den merket jeg som styreleder i Blå Kors. Det er mange sånne lenker, samtykker Lågøyr.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter