Politikk

Frp og Ap avviser nye runder om biotekloven

Utspillet fra debattanter og eks-statsråder mot rask biolov avvises av Frps og Aps helsetopper: – Diskusjonen har gått lenge nok, mener de.

Åshild Bruun-Gundersen (Frp) og Tuva Moflag (Ap) ser ikke behov for flere tenkerunder om utfordringer bioteknologiloven kan gi etter vedtak.

– Debatten om problemstillingene har pågått i mange år og pågår fremdeles, sier Moflag.

Eks-statsrådene Kristin Clemet (H) og Helen Bjørnøy (SV), pluss advokat Geir Lippestad, forfatter Thorvald Steen, filosof Henrik Syse og lege Morten Horn etterlyser i et innlegg i Vårt Land bredere refleksjon rundt flere av forslagene i ny biolov.

De er bekymret for om verktøy kan styre utviklingen – og ber om årvåkenhet rundt eggdonasjon og tidlig ultralyd.

LES OGSÅ: Seks profiler i opprop: Advarer mot rask liberalisering av bioteknologiloven

Avviser at de åpner dør uten å vite konsekvensene

– Dere åpner ikke en dør nå til etiske utfordringer man ikke ser konsekvensen av?

– Nei. Personlig har jeg satt meg grundig inn i dette og er opptatt av de behovene gravide kvinner har. Ultralyd har jo vært et tilbud i mange år, men gjøres sent i svangerskapet. Eksempelvis er det å oppdage tvillingsvangerskap tidlig viktig, fordi dette kan være risikofullt og trenge oppfølging, svarer Bruun Gundersen.

Sammen med Moflag og SVs Nicholas Wilkinson er hun nå i innspurten med lovtekster om blant annet tidlig ultralyd og eggdonasjon.

Bruun-Gundersen i Frp: Et «siste forsøk» fra meningsmotstandere

Kan et «opprop» vekke folks behov for mer gjennomtenkning?

– Kronikker nå om å ta betenkningstid, kommer fra folk som er imot endringene. Det er et siste forsøk for å utsette prosesser. Men jeg er enig i at det er masse etiske refleksjoner og drøftinger som må gjøres rundt rammer for eggdonasjon. Det har vi vært åpne og ærlige om lenge – og invitert til, svarer Frp-representanten.

Ap-Moflag: Har debattert nok nå

Aps Moflag sier at det har vært «brede og gode» høringer - og debatt nok. Som kollegaen i Frp mener hun det nå er beslutninger som mangler.

– Vi har det grunnlaget vi trenger og vi vil snakke ytterligere med fagmiljøer for å få en siste kvalitetssjekk.

– Kan dere ikke åpne opp for noe som er etisk uoversiktlig?

– Nei, vi fremmer ikke nye, store forslag utover det våre partier har kommunisert over år. Det er ikke overraskelser. Vi ser jo at debatten går i mange kanaler og aviser, så dette får bred oppmerksomhet, svarer Moflag.

LES OGSÅ:

Fosteret kunne ha Downs: – Legen tok abort for gitt, sier mor

• Striden om eggdonasjon snart over - Senterpartiets fristilte representanter avgjør

• Omstridte detaljer om eggdonasjon og ny bioteknologi og lansert: Dette vil Ap, SV og Frp gjøre

---

Nytt lovverk

  • Da helseminister Bent Høie la frem forslaget til ny bioteknologilov i desember, var det i praksis den første omfattende lovendringen etter KrF-helseminister Dagfinn Høybråtens lov fra 2003.
  • Ny lov skal vedtas tirsdag 26. mai. Helsekomiteen på Stortinget har frist til kommende tirsdag med å avgi innstilling.
  • Men alt nå er det klart at Ap, Frp og SV vil overkjøre regjeringen: De har stortingsflertall og fremmer ja til eggdonasjon, tidlig ultralyd og en rekke andre oppmykninger. Dette har KrF hatt veto mot innad i regjeringen.
  • Ap, Frp og SV har fått kritikk for å vedta lovverk direkte fra Stortinget – uten høringer. Foran vedtak kan det bli stemmedrama om omstridte punkter i loven får tilstrekkelig flertall. Enkeltrepresentanter i Frp og Sp kan avgjøre.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk