Politikk

Rajas statssekretær sier opp i protest: – Den politiske ukulturen lukter vondt

Venstres Knut Aastad Bråten går av som statssekretær i Kulturdepartementet og bruker sterke avskjedsord.

Oslo 20200204. 
Tidligere statssekretær Knut Aastad Bråten.
Foto: Ilja C. Hendel/Kulturdepartementet / NTB scanpix

«Politikarane må vise normal moral og etikk, vere til å stole på, nokon å sjå opp til. Den politiske ukulturen luktar vondt ...».

Det skriver statssekretær Knut Aastad Bråten (V) i Facebook-posten der han kunngjør at han går av som statssekretær i Kulturdepartementet.

Kulturminister Abid Q. Raja (V) nevnes ikke med et ord, men rammes hardt av innlegget til partifellen. Det var Dagbladet som først omtalte saken.

Ein dag i januar får eg spørsmål frå partileiaren i Venstre om å bli med på laget – som ny statssekretær i...

Posted by Knut Aastad Bråten on  Thursday, May 7, 2020

Venstre rammes igjen av konflikt: – Dessverre ikke overrasket

Dermed rammes Venstre igjen av intern konflikt. Knut Aastad Bråten skriver videre:

«Det er krevjande å ta del i ein politisk leiarskap i eit departement når det knapt finst tid, tolmod og vilje til å arbeide saman. Eg var aldri i tvil om å seie ja til utfordringa om å bli statssekretær, like lite som eg var i tvil om å seie nei takk no, av omsyn til eigen integritet».

Den tidligere Syn og Segn-redaktøren begynte som statssekretær da Venstre gjorde store mannskapsendringer i kjølvannet av at Frp gikk ut av regjeringen.

Kommentarfeltet under avskjedsposten ble raskt fylt opp av støtteerklæringer, både fra partifeller og kulturlivet:

«Dessverre er jeg ikke overrasket i det hele tatt. Du har høy integritet, er skarp og kunnskapsrik - hel ved», skriver Rebekka Borsch (V), tidligere statssekretær i Kunnskaps- og integreringsdepartementet.

Kritiske røster: – Skaper rom for bitterhet og kiv i et sårbart parti

Men det er også enkelte kritiske røster som mener Aastad Bråten sår splid og lar mistanker henge i luften:

«Det er åpenbart at du nå skaper rom for bitterhet og kiv i et lite sårbart parti, midt i nominsasjonsprosess, og til syvende og sist går dette også utover mine muligheter til å påvirke utviklingen her jeg bor .... Ærlig talt tror jeg ikke at dette var intensjonen din, men det blir fort konsekvensen slik vi i Venstre til stadighet stiller oss lagelig til for hogg - media elsker det, velgerne hater det», skriver Stein Vegar Leidal i kommentarfeltet.

Gunhild Berge Stang (V), tidligere ordfører i Fjaler i Vestland, overtar som statssekretær.

Bråtens kollega: – En utfordrende tid

Knut Aastad Bråtens kollega, politisk rådgiver Emma Lind, begynte i jobben samtidig som ham. Hun ønsker ikke å spekulere i hvorfor han går av.

– Men det har vært en veldig utfordrende tid å komme inn i departementet på. Det er midt i en stortingsperiode, det er allerede en politisk plattform og tog som var i høy fart. Og etter seks uker fikk vi koronasituasjonen rett i fanget. Det er ekstremt mye å sette seg inn i. Det er en utfordrende vakt å få, men som også byr på mange muligheter, sier Lind til Vårt Land.

– Det virker ikke som det er det han snakker om i Facebook-posten?

– Jeg ønsker ikke å synse om det, svarer hun.

LES OGSÅ:

• Slik var Grandes tiår på toppen: Arven etter Sponheim, brunt bråk og regjering

• Analyse: Etter Grande-exit har Venstre kurs mot opprivende kamp

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk