Politikk

Truer med å ta bort støtte til Høyre

Mens KrFs landsstyre og Ap-opprørere presser på for at Erna Solberg skal hente barn fra Moria, skrur Frps Jon Helgheim skruen til fra motsatt hold. Fortsatt er det taust fra statsministeren.

– Dersom det skulle stemme at Høyre går med på å hente asylsøkere til Norge, tror jeg de kan glemme vår støtte i de aller fleste saker fremover, sier Jon Helgheim til Vårt Land.

Fremskrittspartiets asylpolitiske talsperson reagerer kraftig på nyheten Vårt Land kom med sent fredag ettermiddag: På sentralt hold i KrFs regjeringsapparat tror man nå at partiet vinner fram og at regjeringen til slutt henter et lite antall barn fra Moria til Norge.

Helgheim: – Det er en provokasjon

– Høyre har sagt at de ikke vil myke opp innvandringspolitikken, men nå har vi sett flere saker hvor de nettopp gjør det, sier Helgheim.

Hvilke?

– Regjeringen skaffet seg nylig hjemmel, mot Frps vilje, til å rekvirere nye asylmottak og utvide mottakskapasiteten. Samtidig nekter de å stoppe tilstrømningen av nye asylsøkere under koronakrisen. Det er en provokasjon. Alt stoppes på grunn av korona bortsett fra asylsøkere, svarer Frp-politikeren.

Å søke asyl er en menneskerett?

– Veldig mye annet som er en menneskerett er satt på vent nå. Det blir dumt å si noe sånt.

Helgheim registrerer at Høyres talsperson på feltet, Ove Trellevik, har vært tydelig om Moria. Det største regjeringspartiet ønsker ikke å ta imot noen fra de overfylte, greske leirene, som nå også trues av koronaviruset.

– Hvis Høyre likevel gir etter for to bittesmå partiers ønsker, kommer ikke Frps samarbeidsvilje i Stortinget til å være veldig høy, sier Helgheim.

BERIT AALBORG: «Ap og Høyre vegrer seg for å hente noen få Moria-barn av frykt for Frp»

Økt temperatur i Moria-debatten

De siste ukene har temperaturen i Moria-debatten økt mange hakk:

har vedtatt at de forventer at «Norge bidrar med å hente barn fra Moria».

I Arbeiderpartiet

. Et lokallag startet opprop mot egen partiledelse etter at Jonas Gahr Støre sa nei.

Ifølge TV2 jobber Ap nå med en løsninger for å forene fløyene i partiet: Å be regjeringen delta i en løsning der FN velger ut de mest sårbare flyktningene i de greske leirene, som så kan sendes til Norge.

Fra Høyre har det vært taust fra ministerhold. Statsminister Erna Solberg har ikke uttalt seg. I en lignende sak – hjemhenting av barn av IS-krigere – tiet Solberg fram til barna var hentet ut.

– Å hente asylsøkere hit har ingenting med hjelp å gjøre. Det vil bare gjøre situasjonen verre. Da vil ordet rimelig fort spre seg, flere reise og havne i nød, sier Helgheim i Frp.

Det kommer få asylsøkere til Norge nå og vi har ennå ikke nådd de 3.000 kvoteflyktingene vi skal hente i år. Har ikke da Norge rom for å hjelpe noen få?

– Det er det glade vanvidd å gå ut og hente flere når vi har nådd et mål. Da ødelegger vi jo målet, sier Helgheim.

LES OGSÅ: Moria-barna er gutter fra Afghanistan

Helgheim kaller Bondeviks menneskesyn for «merkelig»

Han har merket seg tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik sine uttalelser på NRK Debatten tirsdag forrige uke.

– Bondevik sa at dette handler om menneskeverd. Hvis 30 personer avgjør det, så er menneskesynet til Bondevik merkelig. Skulle vi lagt hans syn til grunn, så måtte vi hentet alle uten å blunke. Men det å hjelpe asylsøkere er det motsatte av hjelp.

Bondeviks budskap til Frp-nestleder Sylvi Listhaug i Debatten var blant annet at Frp hadde hatt mer troverdighet hvis ikke de i hvert alternative budsjett kuttet i bistanden til verdens fattigste. Hva sier du til det?

– Vi ønsker å kutte tradisjonell bistand. Den fungerer ikke godt. Å øke nødhjelpen til flyktningleire er noe helt annet. Den har vi tatt til orde for å øke. De pengene går ikke rett inn i afrikanske staters budsjett. Da vi satt i regjering, ga vi Norges største bidrag til de rammet av en konflikt – ti milliarder til nærområdene til Syria. Å pumpe penger inn i afrikanske lands statsbudsjett er noe helt annet, svarer Helgheim.

LES MER OM MORIA:

• Hadia Tajik svarer på kritikk: «Ap skal også se de flyktningene som media ikke alltid ser»

Prest Carina Møller: «Mafiatilstander i Moria-leiren kan bli farligere enn korona»

Erhard Hermansen: «Har viruset tettet ørene våre for de desperate ropene om hjelp fra Moria?»

---

Moria-saken

  • 40.000 flyktninger og migranter er stuet sammen i greske flyktningleirer som er dimensjonerte for knappe 6.000.
  • I den overfylte leiren Moria lever 7.500 barn med elendige sanitærforhold. 6 av 10 barn er yngre enn 12 år.
  • KrFs regjeringsapparat tror at partiet vinner fram og at regjeringen til slutt henter et lite antall barn fra Moria til Norge.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk