Politikk

Valgforskere: Ap og Høyre vil «tjene» på koronakrisen

– Norsk politikk har vært en boltreplass for populister og fløypartier. Med koronakrisen ser vi styringspartienes gjenkomst, sier valgforsker Svein Erik Tuastad.

– Dette er en «game changer». Vi ser en slags gjenkomst for de tradisjonelle styringspartiene, sier Svein Erik Tuastad, valgforsker ved Universitetet i Stavanger.

Koronakrisen har snudd opp ned på nordmenns liv. Men også det politiske Norge er i unntakstilstand. Vårt Land har spurt to valgforskere hva de politiske konsekvensene blir fremover.

Svein Erik Tuastad

Førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, Svein Erik Tuastad, tror Arbeiderpartiet kan komme styrket ut av koronakrisen. Også Høyre kan få økt oppslutning i en første fase, mener han. Foto: Erlend Berge

Vannskille: Nå står fellesskap og trygg styring igjen i sentrum

– Norsk politikk har vært en boltreplass for populister og fløypartier i lang tid. Nå handler det i stedet om å finne fellesløsninger og svare på folks behov for trygghet, sier Tuastad.

På Stortinget har partiene samlet seg på tvers av skillelinjer og vedtatt krisepakker til flerfoldige milliarder i turbotempo. Alt annet settes på vent. Rommet for harde utfall mot politiske motstandere har blitt mindre, å sette regjeringens styringsevne i fare nær umulig.

– Det er fordel for de tradisjonelle styringspartiene Arbeiderpartiet og Høyre, sier Tuastad

Det skjer etter år der «spisse» partier som Rødt, Miljøpartiet De Grønne og SV har vært på fremmarsj. Særlig Senterpartiet har hatt rakettvekst i tydelig opposisjon mot regjeringens reformer. De gamle styringspartiene, særlig Ap, har tapt terreng.

Tuastad: – En forkledd velsignelse for Ap

– Dette kan være en forkledd velsignelse for Ap, sier Tuastad, som unnskylder ordvalget på forhånd.

Den politiske dagsorden er nemlig radikalt endret. Ut forsvant innvandring, miljø og bioteknologi. Inn kom fordelingspolitikk og styringsevne. Høyre/venstre-skillet vender tilbake og pengesekken åpnes i møte med krisen.

Ap kan nå både inngå brede forlik og komme med klare verdimarkeringer om null utbytte til eiere av bedrifter som mottar krisehjelp fra staten. Begge har klangbunn blant velgerne nå, tror valgforskeren.

– Både de politiske sakene og verdiene som står på dagsorden passer godt for et sosialdemokratisk parti, sier Tuastad, som har bakgrunn fra SV.

Fordel for Høyre i «første fase»

Hva med regjeringspartiet Høyre?

– Høyre konkurrerer mer med Frp og har som det konservative styringspartiet fordelen. Nå er folks trygghetsbehov viktigst, svarer han.

Det vanlige i krisetider er at regjeringspartiene styrker seg «i en første fase», påpeker Tuastad.

– Men etter en tid kan folk bli slitne, sinte og frustrerte over å miste jobben eller ta regningen for krisen. Høyres oppslutning avhenger av om de opptrer adekvat, sier han.

Johannes Bergh: Velgerne ser en handlekraftig regjering

Torsdag skrev Vårt Land om hvordan statsminister Erna Solberg (H) mistet regien få timer etter at hun la fram regjeringens første krisepakke. I stedet fant den rødgrønne opposisjonen og erkefienden Frp sammen på Stortinget og tok kontroll over den.

Mens Tuastad tror det kan gi opposisjonen mer makt over en svekket regjering fremover, minner valgforsker Johannes Bergh om hvordan mediebildet ser ut for den vanlige velger:

– For mange velgere fremstår regjeringen handlekraftig nå. Det er statsrådene som holder pressekonferansene, sier forskeren ved Institutt for samfunnsforskning.

Også Bergh sier de etablerte partiene, særlig regjeringspartiene, pleier å styrke seg i krisetider. Men fremtiden er uforutsigbar.

– Det kommer an på hvordan situasjonen utvikler seg og om det blir gjort store feil. Det vil påvirke om konklusjonen blir at de som styrer landet gjorde en god jobb, sier Bergh.

– Helt unikt i norsk politisk historie

Det går ikke an å overdrive hvor uvanlig en politisk situasjon koronakrisen har skapt, mener valgforskeren.

– Det er helt unikt i norsk politisk historie, annerledes enn noe annet vi har opplevd i fredstid, sier Bergh.

LES MER OM KORONA-DRAMAET I NORSK POLITIKK:

Intenst drama da andre tok styring med Ernas krisemilliarder

• Berit Aalborg: «Det er viktig at regjeringen framover tar lærdom av måten de la fram sin første kriseplan»

Ny krise-enighet trygger utsatte barn

---

Dette er bakteppet

  • Mandag skrøt partiene på Stortinget av hvordan de hadde samlet seg i krisetider. Nå var de enige om den første krisepakken for koronarammede bedrifter og arbeidsfolk.
  • Men i kulissene hadde det utspilt seg et intenst politisk drama. For bare timer etter at Erna Solberg la fram regjeringens forslag til krisepakke fredagen før, mistet regjeringen regi.
  • Opposisjonen hadde stått utenfor og var misfornøyd med den sosiale profilen. Sammen overtok de rødgrønne partiene og erkerivalen Frp.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk