Politikk

Solberg: – Politikk er brutalt

Erna Solberg risikerer å måtte leve med uklar ledelse fra Venstre helt til høsten. Trine Skei Grande vil nemlig bli sittende fram til landsmøtet har valgt ny leder.

– Politikk er brutalt.

Det sa statsminister Erna Solberg (H) da hun møtte pressen i statsministerboligen sent onsdag ettermiddag for å svare på spørsmål om at Trine Skei Grande går av som statsråd og ikke tar gjenvalg som Venstre-leder.

– Som menneske, så synes jeg Trine hadde fortjent en mye bedre skjebne, sa Solberg og skrøt av det politiske avtrykket Grande etterlater seg.

Solberg: Har sett at lederdiskusjonen var krevende for Grande

På spørsmål fra pressen fortalte Solberg om hvordan det hadde vært å følge Venstres prosess og om samtalen der Grande fortalte at hun trakk seg.

– Når en sitter i regjering, så har en mange samtaler. Du kommer aldri vekk fra at du ser menneskene du jobber sammen med. Og vi jobber jo tett sammen i et skjebnefelleskap, sa Solberg.

Kritikk utenfra kan kjennes urimelig og uriktig, men lederdiskusjoner er uunngåelige, mener statsministeren.

– Vi må alle være forberedt på at dette er verv vi har på basis av tillit og hva partiene ønsker, sa Solberg.

Men at den åpne lederskriden i Venstre har vært krevende, det har statsministeren sett.

– Trine har fattet en beslutning hun følte var riktig for henne. Du skal ha glede, energi og overskudd for å lede et parti og sitte i regjering. Det opplevde hun nok at hun ikke fikk, siden det ikke ble noen slutt på diskusjonene i Venstre, sa Solberg.

Solbergs viktigste partnere i det borgerlige prosjektet er ute

Med Grandes exit er begge Solbergs nærmeste partnere i det borgerlige prosjektet ute av regjeringskontorene. Siv Jensen og Frp takket for seg 20. februar. På spørsmål om hvor uheldig det er at Grande takker av så kort tid etterpå, svarte statsministeren:

– Jeg synes det er leit at Trine går ut og trekker seg som leder for Venstre, ut fra den viktige rollen hun personlig har hatt i det borgerlige fellesprosjektet. Det klart at kontinuitet alltid har en fordel. Men vi var jo klar over at Venstre kunne få endringer i ledelsen denne våren.

Solberg var tydelig overfor pressen på at hun mener en ny Venstre-leder på sikt bør inn i regjeringen.

Grande fortsetter som Venstre-leder til landsmøtet

Trine Skei Grande vil nemlig fortsette som Venstre-leder fram til partiets landsmøte har valgt en ny. Det får Vårt Land bekreftet fra den avtroppende partilederens nære apparat.

Hvis koronaviruset, som nå er erklært som pandemi av Verdens helseorganisasjon fortsetter å spre seg, kan det drøye helt til høsten. Solberg risikerer å måtte leve med nye kamper om Venstres lederkabal samtidig som Grande sitter på oppsigelse.

Iselin Nybø overtar Grandes rolle som regjeringens nest fremst medlem. Ifølge VG vil Nybø lede Venstres interne arbeid i regjeringen.

På spørsmål fra Vårt Land om hvordan regjeringsprosjektet kan fortsette med så utydelig ledelse fra Venstre fremover, svarer Erna Solberg:

Jeg er helt sikker på at vi kommer til å få tydelig ledelse fra Venstre. Dette vil sannsynligvis være en relativt kort intermesso, før en ny leder er på plass. De tre gjenværende statsrådene er tydelige talspersoner for Venstre.

LES MER OM TRINE SKEI GRANDES EXIT:

Slik var Grandes tiår på toppen: Arven etter Sponheim, brunt bråk og regjering

Iselin Nybø: – Naturlig at valgkomiteen ser på helheten på nytt

Vårt Land mener: Lite ærerik sorti for Grande

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk