Politikk

Tross strid og storm i innspurten: Grande får to nye år som Venstres leder

(Gardermoen) Venstres valgkomité samlet seg bak sittende partileder Trine Skei Grande og innstiller henne for to nye lederår. Sveinung Rotevatn og Abid Q. Raja foreslås som nye nestledere.

Det ble klart da valgkomiteens leder, Per A. Thorbjørnsen presenterte valgkomiteens enstemmige innstilling torsdag kveld.

Trine Skei Grande innstilles som leder, Sveinung Rotevatn som 1. nestleder og Abid Raja som 2. nestleder.

– Trine har ledet partiet over sperregrensen ved to valg, som den eneste partilederen i vår moderne historie. Og hun har fått plass den regjeringen vi gikk til valg på, sa Thorbjørnsen.

Han sier det har vært mange meninger om hvem som bør lede Venstre framover.

– Vi er helt trygge på at Trine er den rette personen også i årene som kommer, sa valgkomiteens leder.

Han understreker at begge nestlederkandidatene har pekt på Trine som den naturlige lederen og gitt tillit til hennes lederkandidatur.

– Det har vært en viktig del av vår vurdering i valgkomiteen, sier Thorbjørnsen.

Som varslet på forhånd

Til tross for uro i eget fylkeslag og kritiske røster i forkant ble Grande gitt ny tillit. De to sittende nestlederne, Ola Elvestuen og Terje Breivik, anbefales skiftet ut med statsråd og tidligere Unge Venstre-leder Rotevatn og kulturminister Raja.

– Vi skifter ut – med tungt hjerte – to dyktige politikere. To av tre er skiftet ut. I sum er dette en fornyelse, også med bakgrunn at vi ikke har gjort noen endringer det siste tiåret, forklarer Thorbjørnsen

Valget av Raja og Rotevatn samsvarer det med spådommer også mange sentrale partifolk har kommet med i forkant.

– Dette er en svært kompetent og spennende ledertrio som evner å bygge lag, skape begeistring og politisk gjennomslag, sier Per A. Thorbjørnsen, som mener komiteen nå har besvart kravet om «fornyelse og bredde».

Oslo 20200305. 
Irene Dahl (V) og Per A. Thorbjørnsen (V) under en pressekonferanse etter Venstre sitt møte i Valgkomiteen på Gardermoen torsdag kveld. 
Foto: Annika Byrde / NTB scanpix
Irene Dahl (V) og Per A. Thorbjørnsen (V) la fram valgkomiteens innstilling i en pressekonferanse på Gardermoen. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

Thorbjørnsen: «Ingen kan begeistre mer enn Trine» – og «begeistringsklumpen» Raja

Flere ganger lovet han at den nye trioen skulle skape begeistring.

– På hvilken måte mener valgkomiteen at Grande – etter motstanden den siste tiden – skal kunne skape denne begeistringen?

– Det er ingen som kan begeistre mer enn Trine, når hun på våre landsmøter har noen av de flotteste talene enn kanskje noen av partilederne har. Jeg er sikker på at hun ytterligere vil begeistre fremover, svarer Thorbjørnsen og legger til overfor Vårt Land:

– Så har vi jo fått med en «begeistringsklump» i seg selv, i Abid Raja. Og Rotevatn, som med sine retoriske ferdigheter, skaper begeistring.

Vil bygge organisasjonskultur og samhold i partiet

Rett etter at valgkomiteen hadde lagt fram sin innstilling, møtte Trine Skei Grande og Abid Raja pressen i Venstres hus.

– Nå skal vi bygge lag for Venstre, var deres tydelige beskjed.

– Dette har lært oss at vi må jobbe med å bedre organisasjonskulturen innad i partiet, sier Trine Skei Grande.

Abid Raja sier han vil gjøre det han kan for å bygge samhold.

– Jeg er veldig takknemlig overfor valgkomiteen som har kommet fram til en enstemmig innstilling, noe som gir partiet mulighet til å samle seg. For nå trenger vi å samle oss, sier Raja.

Bråket rundt Grande siste døgn påvirket – men komiteen legger lokk på vurderingene.

Mens komiteen jobbet, økte dramaet om Grande og Venstre-toppene de siste to dagene: Grandes fortrolige makker gjennom en årrekke, Ola Elvestuen, kom med en utblåsning mot Grande fordi han ble kastet fra miljøministerposten i januar. Flere røster i Oslo Venstre ba Grande trekke seg.

På spørsmålet om hvordan dette har påvirket arbeidet, svarte valgkomiteleder Thorbjørnsen:

– Det har vært sterke tilbakemeldinger. Det gjør noe med oss alle 13 i komiteen, men vi ser dette først som et internt anliggende. Vi har ikke latt oss nevneverdig berøre av dette.

Han slamret døren igjen for å si noe som helst om hva som har skjedd i komiteens møterom:

– Vi kommer ikke til å gå inn på de vurderingene vi har gjort, sa han.

Flere fylkeslag er avventende

Unge Venstre har i lang tid presset på for å få inn Rotevatn i Venstres ledelse. Ungdomsorganisasjonen ønsket å bytte ut Grande med nettopp ham.

Etter det Vårt Land kjenner til er det i flere fylkeslag krefter som er avventende til en ny runde for Grande. I lag der det har vært stor skepsis mot Grande ble det torsdag formiddag sagt at de vil drøfte innstillingen når den er endelig foreligger.

Spenningen den nærmeste tiden knytter seg til om fylkeslag vil presse inn andre nestledere foran avstemningen på landsmøtet helgen etter påske.

– Hvor forberedt er dere på at fylkeslag vil utfordre den foreslåtte trioen?

– Vi lever i et demokrati. Vi har gitt vår innstilling. Vi skal ytterligere argumentere solid for forslaget på landsmøtet, men det er opp til delegatene å velge, svarer Thorbjørnsen.

LES OGSÅ OM VENSTRE:

---

Fakta:

---

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk